Cazul lui Iosif Pop ii determina pe magistrati sa modifice Codul de procedura penala

vineri, 24 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Cazul lui Iosif Pop ii determina pe magistrati sa modifice Codul de procedura penala

Procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie, Tanase Joita, aflat ieri la Bacau, opteaza pentru modificarea Codului de procedura penal, dupa ce a admis ca actualele reglementari sint lacunare si permit ca inculpati de genul lui Iosif Pop sa poata parasi nestingheriti arestul preventiv. Cazul fostului presedinte al Bancii Transilvania a intrat in atentia procurorului general al Romaniei, care a declarat ca a inaintat un proiect de modificare a legii prin care sa nu mai fie posibil ca inculpatilor sa nu le mai poata fi prelungit mandatul de arestare pe motiv ca se recuza intreg corpul de judecatori dintr-o instanta. "Avem un proiect de modificare a reglementarilor actuale, in sensul ca, atunci cind se fac cereri de recuzare, magistratul sa poata lua masurile care nu suporta aminare, cum ar fi cazul prelungirii mandatelor de arestare preventiva", a spus Joita, care a infirmat ca ar fi fost contactat de Iosif Pop in cursul anului 2001 cu privire la fraudele de la sucursala Bacau a Bancii Transilvania.
Iosif Pop a sustinut in timpul unei conferinte de presa organizate imediat dupa eliberarea sa ca a facut demersuri la ministrul de Interne, Ioan Rus, la procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, si chiar la presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, pentru a le arata ca doreste sa se deruleze o ancheta pentru a fi identificati adevaratii vinovati de acordarea unor credite nerambursabile de catre Banca Transilvania. Tanase Joita este primul oficial care infirma spuse lui Pop. Mai mult, procurorul general a declarat ca in prezent se afla in lucru plingerea penala inaintata de fostul presedinte al Bancii Transilvania impotriva procurorilor PNA care au instrumentat cazul in Bacau. Procurorii sint invinuiti ca au retinut inscrisuri, au masluit probe, au arestat nelegal, au cercetat abuziv, au influentat martorii si au comis infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice si persoanelor si impiedicarea participarii la proces. "Acordam toata seriozitatea acestei plingeri. In prezent, ea se verifica, pentru a fi solutionata. Dar sint hotarit ca, ori de cite ori se fac plingeri neintemeiate impotriva procurorilor, sa dispun cercetarea pentru cei care au facut acest lucru cu rea credinta. Voi dispune cercetarea pentru denunt calomnios, pentru ca exista se pare o practica ca atunci cind cineva este deranjat sa faca plingere penala", a mai spus Joita Tanase.
Codul de procedura penala va fi modificat
Procurorul general a specificat ca modificarile Codului de procedura penala sint mult mai ample si vizeaza si alte lipsuri ale legii. "O alta modificare pe care vrem s-o introducem se refera la termenele in care sint facute cererile de prelungire a mandatelor de arest prevenitv. Noi propunem ca acestea sa fie facute intr-un termen care sa permita judecarea tuturor cailor de atac, inauntru mandatului pentru care se propune prelungirea", a mai spus Joita. Cu alte cuvinte, sa nu mai fie posibil ca judecarea unui recurs impotriva prelungirii arestului, admisa in prima instanta, sa nu se mai judece la instanta superioara, dupa ce mandatul celui in cauza a expirat. O alta prevedere la fel de importanta se refera la atributiile judecatorului, care va fi conferit cu dreptul de a dispune arestarea preventiva in locul procurorilor, asa cum se procedeaza in prezent. "Un procuror va putea dispune arestarea preventiva pentru cel mult doua-trei zile, dar masura arestarii sale sa fie decisa de un judecator. Inca nu se poate vorbi de impunerea unui termen pina peste care sa nu se poata trece cu masura arestarii preventive, pentru ca este posibil ca in cazul in care se impune o expertiza medicala de exemplu, aceasta sa nu poata fi facuta in mai putin de doua luni", a incheiat procurorul general.
In alta ordine de idei, Tanase Joita a specificat ca le-a cerut procurorilor ca in toate cauzele cu implicatii economico-financiare sa se lucreze operativ, chiar daca se cer de catre parti expertize financiare care dureaza de obicei foarte mult. (Mirela ROMANET)

Comentarii