Conspiratia locatarilor

marți, 19 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Conspiratia locatarilor

Asupra multor locatari din cadrul Asociatiei 114, situata pe strada Calugareni, din zona de nord a Bacaului, a inceput de la o vreme sa se reverse o adevarata ploaie de citatii, prin care acestia sint chemati in judecata pentru achitarea datoriilor la serviciile edilitare. Actionarea in instanta a locatarilor datornici nu mai este o noutate in Bacau, insa Asociatia de locatari 114 detine recordul in privinta numarului acestor procese. Nu mai putin de 64 de astfel de dosare se afla in prezent pe rol. Administratorul asociatiei, Ghiocel Mindru, ne-a declarat ca cei actionati in instanta si-ar putea pierde chiar si locuintele, intrucit in contractele incheiate cu asociatia exista o clauza in acest sens.
Conducerea asociatiei a decis sa intenteze procese celor care au datorii mai mari de 2,5 milioane de lei. Cel mai mare datornic este un locatar care are de achitat 7,8 miliaoane. In ansamblu, de la cei 64 de rau-platnici ar urma sa se recupereze 418 milioane de lei, cit reprezinta datoriile acestora.
Remarcabila in cazul acestei asociatii este si modalitatea gasita de a plati cheltuielile de judecata. Dupa cum a explicat Ghiocel Mindru, oamenii au fost convinsi in cadrul sedintelor de scara ca o parte dintre banii achitati in contul intretinerii, si care ar trebuit sa fie platiti furnizorilor de servicii, sa ia calea avocatilor, fiecare dosar necesitind in jur de 500.000 de lei. Oamenii au fost de acord, si astfel s-au strins peste 32 de milioane de lei. De mentionat ca banii sint luati sub forma de imprumut de la cetateni, urmind sa fie acoperiti din recuperarile din vinzarea apartamentelor executate. In prealabil a fost cerut si acordul furnizorilor de servicii – RAGC, Termloc, Romgaz si Primaria – pentru ca o parte din datorii sa ia calea cheltuielilor de judecata. Doar Termloc nu a acceptat acest lucru.
"Multi dintre marii datornici au copii multi, care traiesc doar de pe urma alocatiilor sau a ajutorului de somaj. Cei mai multi sint tineri care cindva au lucrat pe platforma industriala, dar care au fost disponibilizati. Asa se explica datoriile, ceea ce insa nu ne impiedica sa ii dam in judecata, pentru ca de pe urma lor au de suferit si cei care isi platesc cheltuielile. Am lansat numeroase somatii, crezind ca pe timpul verii, atunci cind intretinerea este mai mica, isi vor acoperi din restante. Le-am dat diferite termene, de trei sau sase luni, insa nu s-a platit mai nimic", spune administratorul asociatiei. Exista totusi si oameni instariti printre marii datornici, cum ar fi patronii, sau chiar o familie care, desi are vreo patru milioane datorii, isi poate permite sa isi monteze centrala termica proprie si timplarie de termopan.
Sirul proceselor i-a adus la exasperare pe multi dintre cei dati in judecata, nelipsind nici reactiile violente. Astfel, presedintele asociatiei, Ionel Dogaru, a spus ca necunoscuti pe care ii banuieste a fi dintre cei dati in judecata au incercat sa ii incendieze usa apartamentului. Administratorul asociatiei 114 ne-a mai declarat ca dupa finalizarea celor 64 de procse va urma un nou val de citatii. De aceasta data insa, pragul minim de la care se va actiona in instanta nu va mai fi de 2,5 milioane de lei, ci numai de 1-1,5 milioane.
La rindul sau, presedintele asociatiei 114, Ionel Dogaru, crede ca restantele se datoreaza inclusiv contorizarii ineficiente, ceea ce face ca, in mod anormal, pierderile din reteaua termica sa se regaseasca in facturi. Ionel Dogaru mai spune ca a cerut de multe ori ca apa calda sa fie livrata doar doua zile pe saptamina, ceea ce insa Termloc nu poate face, din motive tehnice. De asemenea, administratorul asociatiei a declarat ca la Bacau este posibil in viitorul apropiat sa fie infiintat un fel de uniune a asociatiilor de locatari, pentru ca "lupta" cu furnizorii de servicii sa fie cit mai eficienta pentru locatari. (O.P.)

Comentarii