Cum se va sparge cercul vicios al intretinerii?

miercuri, 27 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Cum se va sparge cercul vicios al intretinerii?

Societatea Termloc Bacau a reusit sa finalizeze la termen marea majoritate a lucrarilor de reparatii si revizii din cadrul programului ce s-a derulat pe timpul sezonului cald. Data de 15 octombrie este termenul limita la care urmeaza sa fie receptionat ultimul obiectiv – CT5 Miorita – unde se efectueaza ultima parte din investitiile realizate de Termloc, cifrate la un miliard de lei. Au fost receptionate deja cele 40 de centrale termice, 35 de puncte termice, reteaua primara si hidrofoarele. Aceasta inseamna ca societatea este pregatita ca in orice moment sa livreze caldura si apa calda, din propria productie, sau pe baza agentului termic primit de la CET.
Marea problema a bacauanilor in aceasta iarna va fi, insa, ca, in ciuda starii relativ bune a retelelor sau a stocurilor relativ suficiente de combustibil de la CET, ne vom confrunta cu o criza fara precedent a agentului termic, din cauza datoriilor enorme la intretinere. Populatia Bacaului are restante de 46 de miliarde de lei, cumulate inca din iarna trecuta, cele mai vechi facturi neachitate fiind din luna ianuarie 1999.
Directorul Termloc, Dumitru Crismaru, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca, la actualul ritm al incasarilor, de circa 100 de milioane de lei pe zi, nu isi poate achita furnizorii. Din cauza ca nu isi primesc banii, acestia nici nu vor sa auda despre livrarile catre populatie. Termloc are de achitat la furnizori 81,8 miliarde de lei: 400 de milioane la Sofert, 39 de miliarde la Romgaz si 42 de miliarde de lei la Conel (CET). Aparent, Termloc nu poate acoperi datoriile in cazul in care ar recupera toti banii de la populatie, insa societatea are de incasat inca 9,7 miliarde de lei in contul subventiilor pe iarna trecuta si alte 12,5 miliarde de lei in contul cotei TVA.
Directorul Termloc a catalogat drept "jenante" datoriile si ritmul de plata a restantelor, spunind ca sint extrem de slabe sansele ca sistemul centralizat sa preia agentul termic. De altfel, conducerea Distrigaz a declarat ferm ca cele 40 de centrale termice din oras pe care le deserveste nu pornesc pina cind incasarile zilnice nu se ridica la un miliard de lei. De asemenea, CET Bacau are ordin ferm din partea conducerii superioare a Termoelectrica sa nu porneasca grupurile de productie, daca nu isi recupereaza productia din sezonul rece trecut, asa ca si cele 35 de puncte termice pe care le deserveste vor ramine in amortire.
De obicei, CET a inceput in anii trecuti furnizarea de agent termic intre15 octombrie si inceputul lui noiembrie. Legea spune ca populatia trebuie sa aiba caldura in case in cazul in care temperatura exterioara este mai mica de zece grade timp de trei zile consecutiv, in intervalul orar 22.00-6.00. Acest lucru deja s-a intimplat saptamina aceasta, si asa cum nu am primit caldura in aceste zile este foarte posibil sa nu primim nici cind frigul va deveni si mai accentuat. In acest context este de amintit episodul de anul trecut, cind la inceputul lui noiembrie nu am avut caldura, desi afara era foarte frig.
Solutii la criza actuala sint cautate permanent de catre toti cei implicati, in tot felul de sedinte, care pina acum nu au dus la rezultate concrete. In rindul acestor sedinte s-ar parea ca se inscrie si intilnirea de acum doua zile intre primar si conducerea Distrigaz Bacau. Asupra subiectului acestor discutii, dar si asupra rezultatului lor, planeaza insa un secret oarecum de neinteles, fiecare dintre parti refuzind sa comenteze concluziile. (O.P.)

Comentarii