Filiera imobiliara a jecmanirii

duminică, 09 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Filiera imobiliara a jecmanirii

Introducerea unei noi verigi – Oficiul de Cadastru – in lantul de operatiuni prin care se tranzactioneaza bunurile imobiliare a avut ca efect si cresterea cheltuielilor pe care trebuie sa le faca persoanele ce vind, cumpara sau mostenesc asemenea proprietati. Astfel, multi dintre specialistii autorizati de Oficiul Judetean de Cadastru pentru a intocmi documentatia tehnica necesara inscrierii tranzactiilor in Cartea Funciara percep onorarii de pina la un milion de lei, in timp ce altii se multumesc doar cu 250.000 lei. Mai mult, un cumparator care apeleaza la serviciile unei agentii imobiliare care, pe linga intermedierea tranzactiei isi mai ia si angajamentul de a intocmi toata documentatia necesara, poate fi "jumulit" de citeva milioane de lei fara sa stie pe ce a dat banii.
Vechiul sistem de publicitate imobiliara de la judecatorie, bazat pe registrele de transcriptiuni imobiliare, a fost inlocuit vara trecuta cu sistemul de Carte Funciara. Evidenta tranzactiilor cu apartamente, case si terenuri a inceput sa se tina prin inscrierea imobilelor respective si a dreptului proprietarilor asupra acestora in Cartea Funciara.
Inainte de a ajunge la notar pentru autentificarea contractului, vinzatorul si cumparatorul trebuie sa apeleze la serviciile uneia din cele aproape 40 de persoane autorizate de Oficiul de Cadastru Bacau pentru intocmirea documentatiei tehnice. Onorariul nu este fixat prin lege, dar in medie se situeaza in jurul sumei de 250.000 lei. Daca este vorba de o lucrare mai dificila, persoana autorizata poate percepe o suma mai mare. Din pacate, pe holurile Judecatoriei Bacau se perinda destui clienti care se pling ca au fost pur si simplu jecmaniti: "Un inginer autorizat mi-a luat 1,4 milioane lei pentru a intocmi un plan de situatie si un plan de amplasament . Pe linga acesti bani ar mai trebui sa dau 1-2 milioane de lei in stinga si-n dreapta, cel putin asa am inteles de la el" , ne-a declarat Ion Ardeleanu. Contactat telefonic, un expert autorizat care a preferat sa-si pastreze anonimatul ne-a declarat ca pentru a intocmi documentatia pentru un apartament cu trei camere, in zona centrala, percepe intre 600.000 si 800.000 lei. In momentul in care am intrebat de ce solicita atit de multi bani, acesta ne-a spus ca "lucrarea este complexa" si daca ar percepe tarife mai mici n-ar ramine cu mai nimic pentru ca impozitele pe care trebuie sa le plateasca sint mari.
De cele mai multe ori oamenii platesc sume nejustificat de mari si unor agentii imobiliare care se angajeaza sa intocmeasca toate actele necesare unei tranzactii. "Vroiam sa vind apartamentul si cind m-am prezentat la o agentie imobiliara, au spus ca locuinta trebuie inscrisa in Cartea Funciara si ca ei se pot ocupa de toate, eu doar sa platesc. In doua saptamini mi-au cerut 1,5 milioane de lei" , ne-a declarat Alexandru Solomon.
Pentru munca pe care o depun in plus, unii agenti umfla comisionul motivindu-le clientilor ca trebuie sa plateasca sume mari si celor care intocmesc documentatia tehnica. "Agentul imobiliar cu care am discutat mi-a prezentat o lista de cheltuieli in care este trecut, de exemplu un onorariu pentru specialistul in cadastru de peste 1,2 milioane lei. De unde sa stiu eu ca, de fapt, agentul imobiliar nu a platit pentru intocmirea documentatiei tehnice numai 250-300.000 lei" , a adaugat Alexandru Solomon.
In aceste conditii, cei mai creduli dintre bacauani se lasa usor pacaliti de diversele agentii imobiliare care incaseaza lunar importante sume de bani, iar agentii umfla comisioane destul de consistente. Situatia ar putea fi remediata, asa cum ne-a spus expertul intervievat, prin interventia Guvernului care sa stabileasca plafoane maxime pentru intocmirea documentatiei. (Ovidiu CONSTANTINESCU)

Comentarii