FPS Bacau sparge societatile comerciale

duminică, 22 august 1999, 23:00
2 MIN
 FPS Bacau sparge societatile comerciale

Directia Teritoriala Bacau a Fondului Proprietatii de Stat a demarat procedura de divizare a mai multor societati la care detine pachete importante de actiuni. Divizarea priveste deocamdata Starcom Buhusi – care se sparge in 10 societati comerciale -, Moldocip Moinesti (din care vor rezulta trei firme) si Hortiprod Letea Veche. Etapele parcurse sint diferite, dar institutia este intr-o pauza impusa la privatizare, din cauza lipsei unor proceduri specifice care nu au fost inca emise de centrala FPS.
Motivele pentru care FPS Bacau a recurs la divizari ale societatilor din portofoliu sint diferite. "Starcom Buhusi este firma care are un lant de spatii comerciale – ne-a declarat directorul FPS, Constantin Draganuta. Fiecare spatiu va deveni societate de sine statatoare si va fi privatizat ca atare" . Ideea de baza este ca e mai usor sa valorifici o societate cu un singur spatiu decit la una cu mai multe magazine. In primul caz cel interesat este in primul rind cel care functioneaza in acel spatiu, fie ca este inchiriat sau are alt statut. Dupa cum se vede, cele intimplate la Alimex sau la Meta-Tex-uri au fost un fel de lectie.
SC Alimex, firma care are 42 de spatii comerciale situate in puncte cheie din municipiul Bacau, a fost adjudecata la un pret foarte ridicat (27,6 miliarde de lei) la licitatia in care FPS a pus in joc 51% din capitalul social al firmei. Dar firma care a cistigat licitatia, Prodbac SA – apartinind omului de afaceri Ovidiu Budeanu – a intrat deja in penalitati pentru ca nu a achitat suma la timp. Penalitatile sint mari – peste 82 de milioane de lei pe zi – si exista voci care spun ca Ovidiu Budeanu nu va plati banii. In situatia in care acest lucru va deveni realitate si privatizarea se va relua, este foarte probabil ca FPS Bacau va proceda si la divizarea Alimex-ului in atitea societati cite magazine are firma, urmind ca ele sa fie valorificate separat.
La Moldocip Moinesti impartirea in mai multe bucati a avut alta cauza si anume ca privatizarea firmei in intregul ei nu este rentabila. Prin divizare rezulta cel putin o firma atragatoare, cea de transport, iar celelalte doua vor avea capital social mai mic, deci potentialii clientii vor avea de suportat un efort financiar mai mic. Hortiprod Letea Veche s-a spart in doua societati, in care s-au impartit si ferme bune si mai putin bune, pentru a nu se greva toate necazurile numai pe o firma. (Gabriela PASCU)

Comentarii