Iarna a rabufnit !

marți, 27 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Iarna a rabufnit !

Primele probleme serioase cauzate de ninsoarea care cade de doua zile in judetul Bacau au aparut ieri, cind circulatia feroviara si auto a intimpinat serioase dificultati. Cel mai greu s-a circulat in zonele Tirgu Ocna-Slanic Moldova, unde stratul de zapada a atins pe alocuri 20 de centimetri. La fel de dificila pentru soferi s-a dovedit si zona Oituz-Poiana Sarata, pe soseaua spre Brasov, dar si DN 12A Comanesti-Ghimes Faget, unde viteza de deplasare a fost extrem de redusa, iar traficul deosebit de greoi.
Drumarii au scos la lucru efective consistente de muncitori si multe utilaje de deszapezire, a caror activitate nu a avut, insa, efecte dintre cele mai bune, cel putin dupa parerea multora dintre conducatorii auto. SC Drumuri SA a folosit citeva zeci de muncitori, care au aruncat antiderapant mai ales in zonele de panta si de curbe de pe 25 de drumuri judetene, preponderent din zonele de vest ale judetului.
De asemenea, gredere semipurtate si alte utilaje de deszapezire au patrulat in permanenta si au intervenit unde a fost necesar. Chiar daca s-a circulat bara la bara si cu viteza redusa, nu s-au semnalat nicaieri blocaje de trafic si nici accidente.
Mari dificultati au intimpinat si autobuzele Autogarii. Unul dintre acestea, din directia Pincesti, a ramas blocat timp de o ora, in punctul Vladnic, intrucit nu a mai putut inainta din cauza poleiului format intr-o panta accentuata. Soferul a solicitat ajutorul drumarilor, care au trimis in ajutor un greder semipurtat, aflat in patrulare in zona. Interventia decisiva a venit din partea unei masini cu material antiderapant, care a permis autobuzului sa isi reia drumul spre Bacau.
Tot din cauza zapezii si a poleiului, conducerea Autogarii a scurtat cu circa 30 de kilometri traseul cursei Bacau-Ungureni-Viforeni, care avea plecarea de la Bacau ieri dupa-amiaza, la ora 15.00. Locuitorii din aceasta mica localitate au ramas practic izolati de restul lumii,. Directorul adjunct al Autogarii, Gheorghe Tunaru, ne-a declarat ca interventia cu antiderapant pe portiunea Ungureni-Viforeni ar fi fost inutila, pentru ca zapada viscolita ar fi acoperit drumul din nou.
Tot din cauza vremii potrivnice, patru trenuri ce trec prin Bacau au fost anulate. Este vorba despre acceleratele 1651 Bucuresti-Suceava si 1551 Bucuresti – Botosani, care ar fi trebuit sa circule noaptea trecuta, si de acceleratele 1652 Suceava-Bucuresti Nord si 1552 Botosani-Bucuresti Nord, care treceau prin Bacau in jurul prinzului. Trenurile ramase in trafic nu au inregistrat intirzieri semnificative, dar probleme erau asteptate de la garniturile ce sosesc din sud, dat fiind ca aceasta zona a tarii a fost puternic afectata de ninsori.
Aeroportul din Bacau a fost nevoita sa deszapezeasca pista, astfel ca toate cursele au operat fara probleme. Directorul general al Aerportului Bacau, Cristian Stanciu, a dat asigurari ca toate utilajele nesare sint pregatite pentru interventie si ca avioanele vor decola si ateriza indiferent de conditiile meteo.
Cit priveste strict municipiul Bacau, la nivelul Primariei a fost constituit un comandament pentru deszapezire, care are pregatiti oameni si utilaje pentru orice fel de interventii. Masini din care a fost imprastiat material antiderapant au patrulat pe strazile orasului inca din noaptea de duminica spre luni. Viceprimarul Laurian Lucas a declarat ca utilajele cu lama vor intra in functiune numai in cazul in care stratul de zapada va depasi grosimea de zece centimetri, pentru ca altfel ar putea fi afectat covorul asfaltic. Si societatea Transport Public a intervenit cu material antiderapant in zona CPL si autobuzele au circulat normal.
Vremea nu se va ameliora semnificativ, cel putin in cursul zilei de astazi, dupa cum arata o avertizare meteo inaintata autoritatilor judetului. Gheorghe Canache, seful Centrului de Prevedere a Vremii Bacau, ne-a informat ca ninsorile vor mai continua pina spre mijlocul zilei de astazi, cind vintul se va intensifica si va spulbera zapada. De asemenea, conform aceleiasi surse, stratul de zapada ajunsese ieri la amiaza la 13 centimetri la Bacau si la 17 centimetri la Tirgu Ocna, fiind de asteptat ca valorile respective sa se dubleze astazi.
Zeci de oameni si-au rupt picioarele
Ghetusul care a pus stapinire de doua zile pe strazile si trotuarele Bacaului a adus la usa cabinetelor de Ortopedie si Chirurgie Infantila din Policlinica zeci de bacauani. La primele ore ale diminetii de ieri, marea majoritate a pacientilor erau adulti cu fracturi cauzate de caderea pe gheata. Cele mai multe fracturi inregistrate ieri la cabinetul de Ortopedie erau cele ale membrelor superioare, medicii fiind nevoiti sa consulte intr-o ora aproximativ cinci astfel de cazuri. Numai in cursul diminetii, 30 de pacienti au fost inregistrati cu fracturi si entorse ale miinilor si picioarelor, care in marea lor majoritate au avut nevoie de imobilizare in ghips.
Ghinionul celor care si-au rupt miinile si picioarele pe gheata nu a fost unicul impediment pe care ei l-au avut de suportat. Dupa ce bacauanii cu fracturi au intrat in cabinetul de Ortopedie, au aflat ca trebuie sa-si cumpere fesele necesare montarii ghipsului, intrucit acest material sanitar lipsea din stocul spitalului. "Am mai avut zile in care fesele pentru ghips erau mai putine decit necesarul, dar astazi am ramas fara acest material sanitar. Pe pacientii care au venit la cabinet cu fracturi am fost nevoiti sa-i trimitem la farmacie", declara dr. Dorin Nafornita.
Pusi in fata unei astfel de situatii, pacientii au reactionat diferit: unii si-au trimis rudele la farmacie in timp ce ei isi pastrau rindul la coada, altii au indurat durerile si s-au indreptat chiar ei spre prima farmacie, iar altii au facut scandal. "De ce platesc asigurarile de sanatate daca nu am parte de ajutor atunci cind am nevoie? Asta e bataie de joc, sa plimbi omul bolnav pe drumuri si sa-l mai pui sa scoata alti bani din buzunar", ne-a declarat un bacauan care si-a rupt mina dreapta cind a alunecat pe gheata. In functie de gravitatea fracturii si a membrului afectat, un pacient are nevoie de una sau doua fese de tifon, costul unei fese de 20 de metri fiind de 20.000 de lei. (Cezara DUTA , Ovidiu PAULIUC)

Comentarii