Metoda neobisnuita pentru tratarea vinului

marți, 18 septembrie 2001, 23:00
1 MIN
 Metoda neobisnuita pentru tratarea vinului

Taranii din comuna Rachitoasa, judetul Bacau, folosesc o metoda inedita de tratare a vinului pentru a-l limpezi si a-l pastra timp mai indelungat, fara a-i adauga chimicale. Ei nu folosesc pentru aceasta sulf, ci lapte dulce de vaca, pe care-l toarna in vinul nou, imediat dupa muls. Fostul primar al comunei, profesorul Ion Galita, ne-a marturisit ca metoda nu este autohtona, ea fiind "importata" din America. "Una dintre consatencele noastre a fost cu mai multi ani in urma in Statele Unite. Acolo a aflat despre procedeul de tratare folosit de americani pentru pastrarea vinului: cinci litri de lapte proaspat muls pentru fiecare suta de litri de vin. Efectul pe care-l are laptele este acelasi cu al sulfului pe care-l folosim noi: limpezeste vinul si-l mentine, nepermitindu-i sa se oteteasca. Ba, mai mult, vinul devine usor dulceag, foarte placut la gust", ne-a povestit profesorul. Singura problema este ca doar vinurile albe pot fi astfel tratate. (Florin CRACIUN)

Comentarii