Oamenii de cultura protesteaza impotriva vinderii casei Alecsandri

vineri, 04 august 2000, 23:00
2 MIN
 Oamenii de cultura protesteaza impotriva vinderii casei Alecsandri

La aflarea vestii ca imobilul de pe strada George Apostu 3 din Bacau, in care s-a nascut poetul Vasile Alecsandri, a fost vindut, oamenii de cultura din judet si din tara au reactionat imediat. Pina in acest moment, la Societatea de Stiinte Filologice din Romania (SSF), filiala Bacau, s-au strins peste 300 de semnaturi pentru rezilierea contractului de vinzare-cumparare. La apelul lansat de oamenii de cultura si cadrele didactice din Bacau au raspuns si nume de rasunet ale vietii publice din tara, cum ar fi istoricul si criticul literar Eugen Simion, Alexandru Beldiman, presedintele Uniunii Arhitectilor, Eugen Uricaru, si altii. "Semnale de sustinere am primit chiar de dincolo de granite, din Franta, de unde scriitorul George Astalos mi-a transmis ca daca o asemenea casa ar exista la Paris, ea ar fi pusa sub un clopot de sticla", ne-a declarat profesorul Ioan Danila, presedintele SSF.
Comitetul de initiativa, format, pe plan local, din Constantin Donea, consilier la Inspectoratul pentru Cultura, profesorul Ioan Danila, Dorinel Ichim, seful Oficiului Patrimoniu, scriitorul Octavian Voicu, si muzeograful Eugen Sendrea, a avut deja in aceasta saptamina o intilnire cu avocatul Floricai Urziceanu, fosta proprietara, caruia i-a fost pus in vedere faptul ca imobilul nu putea fi vindut fara acordul scris al Oficiului pentru Patrimoniu. Mai ales ca, in cursul anului trecut, Consiliul Local Bacau a aprobat cumpararea casei cu suma de 540 de milioane de lei, urmind ca banii sa fie dati dupa aprobarea bugetului pe anul 2.000. Acest lucru nu s-a intimplat, insa, deoarece casa in care s-a nascut poetul Vasile Alecsandri si terenul aferent, in suprafata de 1.416 metri patrati, au fost vinduti intre timp de Florica Urziceanu unui italian, contra sumei de 770 de milioane de lei. Acest lucru s-a intimplat dupa trei procese intre Inspectoratul Scolar si Consiliul Judetean, toate cistigate de ultima institutie care, in opinia profesorului Danila, "a emis arbitrar titlul de punere in posesie pe numele Floricai Urziceanu".
Ce se poate face, totusi, pentru ca imobilul sa ramina un centru cultural al Bacaului? In acest sens, membrii SSF au doua propuneri, care vor fi aduse la cunostinta consilierilor locali in urmatoarea sedinta de Consiliu, de pe 15 august. Prima varianta ar fi ca imobilul sa nu se demoleze, iar actualul proprietar, italianul, sa respecte clauza din contract, care spune ca imobilul nu trebuie sa-si piarda valoarea muzeistica dupa instrainare. O alta varianta, destul de costisitoare, ar fi ca imobilul sa fie translatat in parculetul din apropiere, sau sa fie recladit, caramida cu caramida, urmind sa devina amplasamentul viitorului Ateneu Cultural "Vasile Alecsandri". Toate aceste proiecte nu vor putea fi puse in practica decit dupa votul consilierilor locali, carora li se va propune sa rascumpere casa de la italian. Doar in acest fel Ministerul Culturii va putea sa se implice, cu finantare, in renovarea sau reconstructia casei. (Florin CRACIUN)

Comentarii