Ploile torentiale au lasat in urma pagube insemnate

marți, 03 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Ploile torentiale au lasat in urma pagube insemnate

Ploile au continuat sa cada in judetul Bacau si in cursul zilei de ieri, insa intensitatea si ariile afectate au fost mult mai restrinse decit in zilele precedente. Comisia de aparare impotriva dezastrelor a centralizat cea mai mare parte a urmarilor ploilor torentiale de duminica si luni, urmind sa mai fie estimate exact si pagubele produse in agricultura. Cel mai afectat a fost orasul Buhusi, unde 50 de gospodarii din partea joasa a orasului au fost inundate. Tot la Buhusi, asfaltul a fost deteriorat pe o portiune de drum de 1,5 kilometri. De asemenea, torentii au afectat si cinci kilometri de drum pietruit, iar culturile de pe suprafete destul de insemnate au fost culcate la pamint.
Potopul a lasat urme si la Slanic, unde mai multe piraie s-au umflat si au intrat in 15 gospodarii, fara sa afecteze insa si locuintele, ci doar anexele. Au mai fost distruse gardurile de pe o lungime de un kilometru, ca si culturile de pe 1,2 hectare de teren. Doua echipe de muncitori au reusit sa restabileasca circulatia pe drumul dintre Tirgu Ocna si Slanic, pe care torentii produsi duminica seara si luni la prinz, cu un debit ajuns pina la 30 de metri cubi pe secunda, carasera bolovani, mil si trunchiuri de copaci. Muncitorii inca mai lucreaza, cu ajutorul buldozerelor, la degajarea podetelor, blocate si ele de tot ce au carat de pe dealuri torentii. De mentionat ca luni, la prinz, la Slanic au cazut precipitatii ce au totalizat 36 de litri pe metrul patrat in numai doua ore, ceea ce specialistii considera foarte mult.
Probleme au mai fost si la Casin, unde apele umflate ale piriului Gurita au distrus trei podete. La Moinesti, piriul Osoiu s-a transformat si el intr-un puhoi care a maturat timp de 20 de minute un cartier al orasului, unde a intrat in subsolurile a doua blocuri si a deteriorat asfaltul de pe 100 de metri de drum. De asemenea, drumul Poduri-Cernu-Tescani a fost stricat de ape.
Directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bacau, Ionita Maftei, crede ca ploile nu ar fi avut asemenea urmari, daca oamenii ar fi avut grija sa isi sape in fata portilor rigole de scurgere a apelor sau sa le intretina in buna stare pe cele existente. De asemenea, directorul SGA spune ca una din cauzele care au permis torentilor sa isi faca de cap, mai ales la Slanic, sint exploatarile nerationale ale padurilor, care au permis apelor sa isi gaseasca nestingherite fagasuri de scurgere. Tot in urma taierilor de copaci au ramas in urma deseuri lemnoase care au fost antrenate de ape si duse pina in sosea.
Primarii din zonele afectate au comunicat deja la Prefectura pagubele produse de inundatii, in speranta ca vor sosi ceva ajutoare. Conducerea Prefecturii, ca si alti membri ai comisiei de aparare impotriva dezastrelor, apreciaza insa ca datele comunicate au fost exagerate, tocmai pentru a se primi mai multi bani.
Prognozele meteo arata ca de ploi nu vom scapa nici in zilele urmatoare, cind vor cadea in special dupa-amiaza. Precipitatiile sint insa in evidenta slabire, astfel ca dupa ziua de joi timpul va deveni mai frumos. Directia Apelor Siret apreciaza ca exista insa conditii ca sa fie atinse si chiar depasite cotele de aparare pe riuri. In prezent, s-a inregistrat o crestere cu doar trei centimetri a cotei Siretului si o crestere intre 2 si 35 de centimetri a cotelor Trotusului. (O.P.)

Comentarii