Podul de papusoi cu Republica Moldova ne-a fript cu 234 de milioane

vineri, 25 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 Podul de papusoi cu Republica Moldova ne-a fript cu 234 de milioane

Mai multi agricultori bacauani care au utilizat saminta de porumb din soiul Amadeus importat din republica Moldova au suferit in 1998 pierderi insemnate din cauza ca hibridul n-a fost corespunzator. Numarul acestora nu este cunoscut cu exactitate, insa ancheta este inca in desfasurare. Scandalul a fost declansat de o sesizare catre Oficiul Judetean al Consumatorului, dar mai exista reclamatii si la Directia Agricola. Practic s-a descoperit ca saminta comercializata de Selbac si Unisem Bacau dintr-un lot comun este necorespunzatoare. Drept urmare, productiile obtinute s-au dovedit inferioare cantitativ si calitativ. Itele afacerii nu sint usor de descilcit. Lotul respectiv provine din Republica Moldova (dupa toate probabilitatile din Balti), dar a ajuns la Bacau prin judetul Suceava. Este greu de spus acum cit de mari sint pagubele si cine le va suporta.
Mii de kilograme de saminta au dat recolte pe sfert
Hibridul de porumb Amadeus a fost creat de firma Saaten Union Gmbh din Hanovra, Germania. Este un soi timpuriu si da productii remarcabile la hectar. Pretul nu este chiar de neglijat – 13.000 de lei/kg -, iar pentru un hectar de cultura sint necesare in jur de 20 de kg de saminta. Productiile la acest soi sint in medie de circa 8.000 de kg de boabe stas la hectar, iar cele mai mari ajung si la 12.000 de kg/ha. De aceea, cele doua societati care au avut saminta din lotul respectiv – Unisem si Selbac Bacau – n-au dus lipsa de clienti. Selbac a comercializat aproape 8.000 de kg, iar Unisem alte 10.000. Rezulta asadar 234 de milioane de lei aruncate in vint.
In toamna anului trecut, citiva cultivatori de porumb au sesizat specialistii din Directia Agricola ca nu au obtinut productiile asteptate. "In unele cazuri productia obtinuta pe un hectar a fost de 2,5 tone, deci mult sub medie" – ne-a spus directorul adjunct al Directiei Agricole, Vasile Anton.
Cercetarile sint inca in curs
Balul a inceput de la o alta sesizare ajunsa la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului. Urmatoarea institutie avertizata, Inspectoratul pentru Controlul Calitatii Semintelor si Materialului Saditor din Bacau, a confirmat ca hibridul respectiv nu corespundea calitativ. Saminta de porumb Amadeus incriminata a fost achizitionata din judetul Suceava: Unisem Bacau de la Unisem Suceava, iar Selbac de la SC Paroch Impex SRL. Punctul comun este ca ea a fost importata din Republica Moldova. Importul a avut documente de calitate originale, care certificau despre ce este vorba. Numai ca, la sesizarea bacauanilor, s-a dovedit ca lucrurile stau altfel. Reprezentanta romana a firmei germane care a creat soiul Amadeus a confirmat ca nu este vorba de produsul original.
In final, inspectoratul de specialitate al Ministerului Agriculturii a dat verdictul: saminta este necorespunzatoare, ceea ce a ramas se retrage de pe piata, se blocheaza in depozite si se foloseste in alte scopuri. Firma Paroch Impex a fost sanctionata, iar pentru cantitatile livrate in judetul Bacau persoanele sau societatile care au avut de suferit pot cere despagubiri. Problema despagubirilor este insa destul de incurcata si nu se va rezolva deloc usor. Cercetarile se vor extinde, intrucit exista si alte suspiciuni privind autenticitatea documentelor de calitate ce au insotit lotul de seminte, ceea ce este de resortul politiei economice. (Gabriela PASCU)

Comentarii