Programe pentru combaterea criminalitatii

duminică, 01 iunie 2003, 23:00
2 MIN
 Programe pentru combaterea criminalitatii

Toate fortele de ordine din judet au declansat o ampla campanie de eradicare a infractionalitatii de orice natura. In aceasta actiune sint implicate unitatile din subordinea Ministerului de Interne: Politie, Jandarmerie, Pompieri si Protectie Civila. Programul face parte dintr-o campanie organizata pe plan national ce are in vedere „intensificarea masurilor de prevenire, descoperire si combatere a fenomenului infractional stradal, protejarea cetatenilor, mentinerea unui climat de ordine ?n zona institutiilor de ?nvatamint preuniversitar, parcurilor si a locurilor de agrement, precum si pentru desfasurarea ?n deplina siguranta a vietii sociale si private”, dupa cum a ne-a declarat comisarul sef Vasile Vrabie.
In acest scop, la nivel central au fost elaborate patru programe de actiune ce fac parte din „Noua Strategie Consolidata a Sigurantei Publice”. Prin noua strategie facuta cunoscuta comandantilor unitatilor din subordine, Ministerul de Interne vrea sa organizeze prioritatile si o mai buna gestionare a resurselor umane de care dispune. Astfel ca jandarmii vor pune in aplicare impreuna cu politistii patru compomenete ale acestui program: „Strazi linistite”, „Oras sigur, scoli si parcuri ?n siguranta”, „Linistea comunitatii rurale”, si „Pentru comunitate, ?mpreuna cu cetatenii”. Guvernul a decis ca programul sa fie finantat de la bugetul de stat.
Oficialitatile apreciaza ca acest program se impune cu atit mai mult cu cit, din statitstici rezulta ca in perioada in care s-au luat masuri legate de ?ntarirea ordinii publice ?n contextul crizei irakiene, criminalitatea a scazut cu 40%.
Primul dintre Programele lansate este, dupa cum ne-a declarat subcomisarul Carmen Sova, purtatorul de cuvint al IJP Bacau, „Strazi linistite – oras sigur”. Acest program presupune actiuni de prevenire si control a criminalitatii prin perfectionarea planurilor de actiuni sectoriale, de ridicare a performantei serviciului politienesc si de intensificare si diversificare a activitatilor de prevenire a infractiunilor si contraventiilor care afecteaza direct siguranta cetateanului. „Pentru linistea comunitatii rurale”- este un alt program aflat ?n atentia IGP, prin care se doreste sa se asigure un raspuns mai eficient la infractionalitatea care afecteaza acest important segment al societatii. Plecind de la necesitatea de a asigura ?n conditii mai bune protejarea vietii si integritatii fizice a participantilor la traficul rutier, a fost lansat si Programul „Trafic rutier mai sigur”, in timp ce pentru amplificarea actiunilor de prevenire si combatere a traficului si consumului ilicit de droguri a fost elaborat Programul „?mpotriva mortii albe”.
O alta misiune deosebit de importanta a Ministerului de Interne o constituie prevenirea si combaterea coruptiei, evaziunii fiscale, fraudelor bancare, si a celor din domeniul privatizarii, materializata ?n cadrul Programului „?mpotriva fraudei si a coruptiei”. „Desfasurarea actiunilor stabilite vizeaza prevenirea, depistarea si cercetarea operativa a fraudelor din domeniul privatizarii si administrarii patrimoniului public si privat; depistarea fraudelor bancare si a infractiunilor specifice din sectorul pietei de capital; crearea unei retele inter-institutionale informatizate de schimb de informatii necesare solutionarii cauzelor de coruptie. Nu ?n ultimul rind, se au in vedere masuri pentru ?ntarirea cooperarii si participarii la actiuni comune de lupta ?mpotriva coruptiei si a crimei organizate ?n domeniul public”, ne-a mai declarat subcomisarul Carmen Sova. (Florin CRACIUN)

Comentarii