Protocolul PDSR-PNL pare sa functioneze brici la Bacau

sâmbătă, 11 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Protocolul PDSR-PNL pare sa functioneze brici la Bacau

Presupusul protocol post-electoral incheiat intre PDSR si PNL va putea fi creditat doar in masura in care vor aparea si originalele, cita vreme domnii Adrian Nastase si Valeriu Stoica neaga vehement existenta sa si sustin ca ceea ce s-a publicat reprezinta un fals, de altminteri destul de usor de realizat tehnic. In lipsa unor documente autentice, veridicitatea informatiilor din protocol poate fi insa evaluata prin prisma conduitei celor doua partide, intr-o campanie electorala in care se presupune ca au fost adversare si din care a trecut destul timp pentru ca strategiile alese sa se fi conturat deja.
Dincolo de dezmintiri oficiale, modul in care s-a purtat pina acum campania electorala in judetul Bacau mai degraba confirma existenta protocolului decit s-o infirme. Joi, liderul filialei PNL Bacau, deputatul Valeriu Gheorghe, a prezentat presei Cartea Alba a guvernarii PNL si, cum era de asteptat, nu a ratat prilejul de a-si ataca adversarii politici. Atacurile sale au avut insa doar doua tinte precise: CDR-2000, in special PNTCD, si Partidul Democrat. Absolut nimic despre PDSR sau ApR. Nici ziarul Cronica Liberala, editat numai pentru campania electorala, nu deviaza de la aceasta conduita. Varujan Vosganian, liderul UFD, este facut tradator, iar Petre Roman este facut nesimtit, pe baza unui incident nebulos petrecut acum citeva zile la un post local de televiziune. Totodata, a fost preluata si publicata scrisoarea prin care Valter Roman ar fi cerut Comisiei Litvinov independenta Transilvaniei. Nume precise, acuzatii precise. Sagetile trimise inspre PDSR sint insa mult mai vagi, indirecte si, spre deosebire de celelalte, nu mentioneaza nume concrete de candidati.
Bunaoara intr-un articol se arata ca o guvernare PDSR-PRM ar fi periculoasa pentru tara, insa tinta atacului nu e nici unul din cele doua partide. Titlul este sugestiv: Votind CDR 2000, sustineti PDSR si PRM, iar argumentatia e ca orice vot dat Conventiei, care oricum nu intra in Parlament, este un vot irosit, care va merge, prin redistribuire, spre PDSR si PRM.
PDSR raspunde pe masura acestei atitudini a liberalilor. Cotidianul local considerat a fi oficiosul acestui partid pare sa fi uitat vehementa cu care i-a atacat pe liberali la alegerile locale si isi indreapta cu precadere atacurile tot spre taranisti si democrati. ApR-ul a fost usor sifonat doar atunci cind a fost parasit de un insemnat numar de membri, lucru explicabil din moment ce acestia au trecut la PDSR.
Si la nivelul administratiei locale s-a petrecut un fapt bizar: din cele peste 30 de tipografii existente in Bacau, prefectul liberal a oferit tiparirea buletinelor de vot – prin incredintare directa, si nu prin licitatie sau cerere de oferte – unei tipografii al carei proprietar este primarul PDSR la Bacaului. Un utilaj performant, a dat asigurari prefectul, dar abia importat si aflat inca in probe tehnologice. O afacere de doua miliarde de lei si posibilitatea ca prefectul, ca organizator al alegerilor, si PDSR-ul, ca prestator de servicii, sa aiba control total asupra tiparirii buletinelor de vot.
Si un ultim amanunt: pe listele PNL, pe loc eligibil, se afla fostul prefect Ioan Silviu Lefter, cel care in urma cu un an a fost inlaturat din functie, cu toata opozitia liderului Valeriu Gheorghe, tocmai sub acuzatia de colaborationism exagerat cu PDSR-ul. Intre timp, domnul Lefter a recuperat terenul pierdut in partid si ocupa locul doi pe lista pentru Camera.
Ieri, candidatul PNL la presedintie, Theodor Stolojan, s-a aflat in judetul Bacau si a dezmintit din nou existenta protocolului. Cit priveste situatia de la Bacau, domnul Stolojan nu stia amanunte privind afacerea tiparirii buletinelor de vot si a spus ca PNL nu ataca pe nimeni in aceasta campanie electorala. L-a contrazis imediat deputatul Valeriu Gheorghe, care a precizat ca la Bacau, PNL ataca doar daca e atacat. Iar pe acesta din urma il contrazic faptele si chiar propria publicatie liberala. ( Liviu AVRAM )

Comentarii