RAGC va contoriza consumul de apa la toate blocurile

miercuri, 07 aprilie 1999, 23:00
3 MIN
 RAGC va contoriza consumul de apa la toate blocurile

Pina cel mai tirziu in noiembrie 2000, absolut toate blocurile de locuinte din Bacau vor sti exact cita apa potabila si apa pentru canalizare consuma, datorita programului de contorizare demarat zilele acestea de catre Regia de Gospodarie Comunala Bacau. Regia a achizitionat de curind 1.820 de contori pentru apa, a caror montare a inceput simultan in toate cele trei zone in care este impartit orasul: sud, centru si nord. Dupa cum ne-a informat Adrian Craiovan, directorul regiei, contorizarea consumului de apa este realizata in municipiul Bacau in proportie de circa 30%, urmind ca prin monatarea noilor aparate sa fie facuta contorizarea in tot orasul.
Majoritatea locatarilor vor constata insa dupa aceea ca facturile pentru consumul de apa rece si canalizare vor fi mai mari decit cele din timpul sistemul pausal, sistem care presupune arbitrar consumul a 7,5 mc apa/persoana/luna. Motivul asa-zisei cresteri a consumului este faptul ca, in afara apei consumate efectiv, prin contorizare se contabilizeaza foarte clar toata apa pierduta datorita defectiunilor din instalatiile interioare ale imobilelor, lucru observat limpede de-a lungul timpului la Bacau si confirmat de multe alte societatii si regii similare din tara. Statisticile spun ca, in Bacau, consumul de apa evaluat prin contorizare este, in medie, intre 6 si 11 mc/persoana/luna. Exista insa si cazuri in care, dat fiind ca instalatiile interioare sint extrem de gaurite, consumul lunar de persoana se duce si pina la 20 de mc/persoana.
Directorul Craiovan spune ca, dupa instalarea contorilor, locatarul va deveni direct interesat sa isi remedieze defectiunile din instalatii, pentru a-si reduce cheltuielile cu apa. Mai mult decit atit, sefii asociatiilor de locatari vor trebui sa verifice mai atent cine ocupa apartamentele si sa declare la RAGC numarul exact de persoane din asociatie, pentru ca daca ar declara un numar mai mic, asa cum in general s-a intimplat pina acum in sistemul pausal, facturile nu ar mai reflecta consumul real de apa al fiecarei familii, care chiar ar fi mult mai mare.
O alta parte buna a investitiilor demarate zilele acestea de catre RAGC va lua calea realizarii bransamentelor si a caminelor de bransament pe fiecare imobil din oras in parte, lucru care ar putea duce la sistarea apei numai la blocurile sau scarile de blocuri unde se inregistreaza cele mai mari datorii. Astfel vor putea fi evitate situatiile de pina acum in care, din cauza citorva rau-platnici, aveau de suferit blocuri sau asociatii intregi de locatari.
Conducerea Regiei de Gospodarie Comunala Bacau si-a propus ca la finele anului acesta sa obtina un profit brut estimat la peste 24 de miliarde de lei. Banii cu pricina sint destinati integral rambursarii unei parti a imprumutului contractat de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, garantat de Ministerul de Finante si Consiliul Local, din care se fac toate investitiile amintite mai sus. Bugetul Regiei pe intreg anul presupune cheltuieli de aproximativ 40,5 miliarde de lei si venituri in valoare de peste 65 de miliarde de lei.
Cu ajutorul imprumutului de la BERD, Regia isi propune sa creasca volumul de apa distribuita in oras si cantitatea de ape reziduale preluate si, de asemenea, va inlocui vechile retele de distributie a apei potabile, fapt ce va duce la cresterea calitatatii apei. Tot in planul de investitii pe anul 1999 intra si inlocuirea a peste 35 de kilometri de conducte din reteaua orasului. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii