Seful de la Cadastru si un subaltern au fost arestati pentru luare de mita

miercuri, 14 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Seful de la Cadastru si un subaltern au fost arestati pentru luare de mita

Doi bacauani acuzati de luare de mita au fost arestati luni de catre Parchetul de pe linga Judecatoria Bacau. Informatia ca Grigore Raileanu, de 50 de ani, seful Oficiului Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie Bacau, impreuna cu David Poldi Ghidu, de 54 de ani, muncitor in cadrul Oficiului, ar pretinde bani pentru eliberarea unui aviz de lucrari a fost adusa initial la cunostinta ofiterilor de la Serviciul Criminalitatii Economico-Financiare si Anticoruptie, de catre Iosif Cimpoesu, din Buhusi. El s-a prezentat la politie unde a semnat un autodenunt in care preciza ca in calitate de persoana fizica, s-a prezentat la Oficiul de Cadastru, unde a solicitat avizarea favorabila a unor lucrari in Buhusi. Cimpoesu le-a spus politistilor ca pentru a putea primi avizul, cei doi i-au cerut 2,5 milioane de lei, desi avea toata documentatia legala pentru lucrarea cadastrala pe care urma s-o execute. Imediat, politistii au anuntat procurorul desemnat cu anchete speciale, impreuna cu care au realizat flagrantul, chiar in biroul lui Grigore Raileanu. Procedura a fost una clasica: banii au fost impregnati cu substanta fluorescenta, cu inscriptia "MITA" peste care s-a impregnat ulterior amprentele celor doi, in momentul in care au primit banii. Dupa flagrant, Ghidu si Raileanu au fost condusi la Parchet, unde procurorul a emis pe numele lor mandate de arestare pentru luare de mita.
Grigore Raileanu a fost angajat al Primariei Bacau, unde a detinut functia de sef Birou Autorizari Urbanism. El a fost dat afara, in august 1996, de primarul Dumitru Sechelariu, care a sesizat ca Raileanu ii strecura in mapa cu documente aduse la semnat si autorizatii in alb. "Le semna el, desi nu erau completate, si le dadea la semnat si primarului. In alte situatii, introducea in mapa autorizatii care nu erau insotite de toate documentele necesare", ne-au declarat surse din cadrul primariei Bacau.
Orice incercare a noastra de a afla amanunte suplimentare in acest caz de la Parchetul de pe linga Tribunalul Bacau au fost zadarnice. Costica Popa, prim – procuror al Parchetului de pe linga Tribunal, ne-a transmis ca isi rezerva dreptul de a furniza informatii doar unei anumite parti a presei, fara a preciza si motivele care il determina sa procedeze astfel. Numai in ultima saptamina, este pentru a doua oara cind magistratul Costica Popa obstructioneaza accesul la libera informare a redactorilor "Monitorului de Bacau". Saptamina trecuta, acelasi Costica Popa a refuzat sa ne prezinte "cazul Sonia Luca", fosta secretara sefa a Liceului Pedagogic, pe numele careia a fost emis un mandat de arestare preventiva, pentru falsificarea unor diplome. Magistratul Popa a spus atunci, raspicat, fara nici o retinere, ca alt ziar are exclusivitate asupra subiectului. Nu stim dupa ce criterii stabileste magistratul Costica Popa cine si cum are exclusivitate asupra informatiei, cert este ca aceasta atitudine venita din partea sefului unei institutii publice, platit din banii contribuabilului, este cel putin surprinzatoare. Ne rezervam dreptul de a face cunoscuta aceasta maniera de a colabora cu presa a magistratului bacauan si Ministerului Public, in a carui subordine se afla Parchetul de pe linga Tribunalul Bacau. (Nicoleta BICHESCU, Florin CRACIUN)

Comentarii