Trei focare de antrax

miercuri, 30 august 2000, 23:00
2 MIN
 Trei focare de antrax

In ultimele zile, pe raza judetului Bacau s-au inregistrat trei cazuri de antrax, toate la animale. Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare s-au confruntat pentru prima oara cu aceasta boala, despre care se credea ca fusese eradicata, pe data de 25 august, cind Gheorghe Rincu din satul Luncani, comuna Margineni, si-a sacrificat vitelul in virsta de un an, pe care tocmai il cumparase din iarmaroc. Rincu si-a dat seama ca animalul este bolnav dupa ce i-a vazut splina marita de peste doua ori, si a anuntat medicul veterinar din comuna, care a recoltat si trimis probe la loboratorul DSV din Bacau, unde s-a stabilit ca vitelul suferea de antrax, sau buba neagra, cum mai este cunoscut popular.
Trei zile mai tirziu, alte doua cazuri asemanatoare s-au inregistrat la Magiresti, unde Dumitru Zaharia a sacrificat un vitel de trei luni si jumatate, si la Colonesti, in ograda lui Valeriu Parnisca, unde tot un vitel in virsta de un an a fost descoperit cu antrax, dupa sacrificare. Dupa confirmarea oficiala a bolii, inspectorii DSV s-au deplasat in localitatile respective, unde au incinerat animalele si le-au ingropat, apoi au dispus vaccinarea tuturor animalelor aflate in cele trei gospodarii.
Dr. Vasile Zaharia, inspectorul sef al DSV Bacau ne-a declarat ca, din fericire, aceste cazuri sint izolate, fara ca alte animale sa se fi contaminat. "In conditiile in care un vaccin costa doar 400-500 de lei, si cu toate accesoriile, daca ajunge la 2000 de lei, este de neinteles faptul ca cetatenii nu isi vaccineaza la timp animalele. In urmatoarele zile, Politia Sanitar-Veterinara va intensifica actiunile de control in piete si tirguri de animale, si va verifica modul in care sint transportate animalele".
La nivelul judetului s-a constituit o comisie, condusa de prefectul Adrian Mironescu, care actioneaza pentru ca antraxul sa nu se extinda.
Ce este antraxul?
Antraxul este o boala infecto-contagioasa care afecteaza ovinele, caprinele, cabalinele si porcinele, care poate afecta insa si omul. Transmiterea infectiei la om se face prin contactul cu animalele bolnave in timpul ingrijirii, prin contactul cu pielea sau cu singele lor. Contaminarea se mai poate produce prin manipularea materialelor infectate, respectiv piei, care, desi tabacite, pot contine germenii bolii. La noi in tara, antraxul apare mai ales in luna august, pe seceta, atunci cind animalele sint nevoite sa rupa iarba aproape de pamint, acolo unde microbul este extrem de rezistent. La animale, boala se manifesta prin febra, tremuraturi, diaree, transpiratie, lipsa rumegarii, balonare si stare de asfixie. Moarte survine dupa citeva ore, sau chiar zile de la infectarea cu antrax. La om, boala se manifesta prin frisoane si aparitia pe git si piciare a unor bube de culoare bruna. Singele devine gelatinos si inchis la culoare, dupa care se instaleaza septicemia, care duce la deces.
(Florin CRACIUN)

Comentarii