Un sfert de veac de la cel mai puternic cutremur din Romania

luni, 04 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Un sfert de veac de la cel mai puternic cutremur din Romania

Cutremurul de acum 25 de ani a fost catalogat drept unul din cele mai puternice din Europa ultimului secol si a fost inregistrat de toate observatoarele seismologice din lume. De altfel, prima inregistrare a seismului vrincean a fost data publicitatii de la Centrul american de seismologie de la Golden-Colorado. Epicentrul cutremurului a fost la 110 kilometri adincime, in zona Vrancea, iar undele de soc si-au inceput propagarea la ora 21 si 26 de minute.
Dupa municipiul Focsani, Bacaul a fost cea de-a doua localitate importanta lovita de cutremurul din ’77, la circa 14 secunde de la debutul miscarii seimice. Sapte secunde mai tirziu, cu o viteza de deplasare estimata la 30.000 de km/h, undele de soc au lovit Bucurestiul si Iasul, incluzind pe directia lor, dinspre NE spre SE, judetele Vaslui, Buzau, Galati, Vaslui, Prahova, Dimbovita, Teleorman, Dolj, s.a.
Urmarile cutremurului au ramas intacte la Bacau
La sinistrul din 1977, in municipiul Bacau nu s-a prabusit nici o cladire, dar structura de rezistenta a zeci de imobile a fost grav afectata. Cutremurele urmatoare – precum cele din august 1986 sau mai 1990 – desi de intensitate mai redusa, au agravat si mai mult starea blocurilor avariate. La 25 de ani de la cel mai puternic seism care ne-a zguduit in acest secol, majoritatea imobilelor din orasul nostru se afla inca in grea suferinta. Grinzi fisurate, pereti crapati, pe alocuri structuri de rezistenta grav afectate – aceasta ar fi imaginea sumbra pe care sefi ai administratiei locale si guvernanti o intorc pe toate partile de ani de zile, fara insa ca pina acum sa fi miscat ceva ca sa ne faca traiul mai sigur.
O recenta evaluare a starii apartamentelor subrezite arata ca 228 de apartamente din municipiul Bacau – situate in cele sase blocuri de pe strada Marasesti, construite pe baza de cadre si parter
elastic – stau sa cada la primul cutremur de intensitate peste medie si ca acestea necesita urgente lucrari de consolidare, fiind incadrate la gradul de urgenta 1. Blocurile respective au fost concepute sa suporte seisme de pina la 8 grade pe scara Richter, insa repetatele socuri pe care le-au suportat au anulat datele din proiectele initiale. In Bacau a fost evaluata starea a 133 de imobile, dintre care nici unul nu prezinta grad de siguranta maxim, fiind incadrat intr-unul dintre nivelurile de urgenta. De asemenea, la Onesti a fost evaluata starea a 207 imobile, insa nici unul nu a fost incadrat la gradul de urgenta 1. Singurul bloc din Bacau unde vor incepe lucrari de consolidare este cel de pe strada Marasesti 11, unde locatarii si-au dat de curind acordul pentru reparatii dupa ce, in mod repetat, au refuzat acest lucru pina acum.
Posibil cutremur puternic in urmatorii zece ani
Periodicitatea cutremurelor putrenice, asa cum a fost cel din 1977, este evaluata de specialisti, pe baza statisticilor, la circa 40 de ani. Zona sesimica Vrancea, considerata cea mai activa din Europa, elibereaza la rastimpuri mult mai scurte cutremure de intensitate medie, in jur de 4-5 grade pe scara Richter, care nu ar trebui sa nelinisteasca. Energia astfel degajata are ca efect aminarea cu citiva ani a unei catastrofe si poate duce, in cazul in care ea are totusi loc, la o reducere a intensitatii seismice.
Au existat, mai ales in ultimii ani, previziuni despre producerea unui cutremur major, facute de asa-zisi specilisti. Este de amintit "celebrul" profesor Hincu, cel care pus pe jar intreaga tara afirmind ca in mai 2000 ar fi urmat sa fim loviti de un seism catastrofal. Previziunea nu s-a indeplinit, fiind in schimb confirmata spusa cercetatorilor adevarati, conform careia tehnologia actuala nu poate ajuta la previzunea unui cutremur, nici macar in tari avansate care se confrunta cu asemenea probleme, cum ar fi SUA sau Japonia. Totusi, este de luat in seama si o alta parere a cercetatorilor, care afirma ca un cutremur major, de peste 7 grade pe scara Richter, este asteptat in zona Vrancea pina in anul 2010. (O.P.)

Comentarii