Zacusca este lansata in economia de piata

duminică, 08 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Zacusca este lansata in economia de piata

Traditia spune ca munca femeii in bucatarie e neplatita. De mii de ani, gatitul face parte din fisa postului oricarei neveste, indiferent de studii sau de pozitie sociala. Nu putine sint cele care, pentru atita roboteala, nu primesc in schimb nici o apreciere, ba unele mai si incaseaza cite o bataie de la barbatul nemultumit de cita sare a pus in mincare. O contabila din Bacau pare a revolutiona obisnuintele unei casnicii si a gasit o cale sa faca din coada cratitei o afacere. "Biroul" i-a ramas insa acelasi: bucataria.
"Nu murdariti aragazul, bucataria. Va prepar zacusca excelenta. Tel. 15.66.74". Acesta este anuntul prin care Valentina Dolceanu, o somera de 50 de ani, incearca sa lanseze zacusca in economia de piata. Minati de curiozitate despre ce s-ar putea ascunde in spatele acestui anunt i-am calcat femeii pragul, intr-un apartament cu trei camere de pe strada Bicaz. Totul in jur sclipea de curatenie, iar din bucatarie razbatea o minunatie de iz de zacusca. Usor uimita la inceput, femeia si-a lasat pentru o clipa treburile, si am trecut la taifas. Valentina a lucrat pina anul trecut pe post de contabila la Pambac, insa a fost pusa pe liber datorita restructurarii si i s-a oferit un ajutor de somaj de 320.000 de lei.
"Cind am vazut ca nu-mi ajung banii nici de piine, am inceput sa fac goblenuri, treaba migaloasa si neplatita. Apoi, tot stind acasa, m-am gindit sa ma ocup de spalatorie, insa nu aveam nici bani, nici spatiu suficient. Atunci, de una singura, mi-am dat seama ca pot scoate bani frumosi din ceea ce am facut toata viata: sa gatesc", povesteste Valentina.
Incetul cu incetul, si-a facut clienti permanenti, carora le prepara nu numai zacusca, dar le pune si muraturi si orice alte conserve. "Majoritatea sint oameni foarte ocupati, care nu mai au timp sa se ocupe de toate", spune femeia. Afacerea e simpla si la indemina oricui. Clientul face toate cumparaturile, pe care le aduce la Valentina, dupa care femeia se apuca virtos de treaba. Totul se termina cind minunea de zacusca se odihneste in borcane. Atunci gospodina rasufla usurata si asteapta ca clientul sa-si ia marfa. Dar niciodata inainte sa o deguste. Valentina face fel de fel de zacusca: de ghebe, de fasole, de vinete, sau doar cu gogosari. Si pretul este unul negociabil, in functie de client, dar niciodata mai putin de 10.000 de lei pentru un borcan de 800 de grame. Desi este foarte prinsa in ceea ce face, surprinzator, Valentina are si un "inamic": sotul sau, gestionar la Prolabac, nu vede cu ochi buni aceasta afacere. Usor incurcat, el marturiseste ca se simte usor jenat de notorietatea pe care a capatat-o sotia sa. Pe femeie o intereseaza insa mai putin gura lumii, cit faptul ca o are de tinut la facultate pe fiica lor, Elena, si mai trimite cite ceva si celor doi baieti, ambii ofiteri la Constanta.
Valentina nu vede insa "afacerea" sa limitindu-se doar la perimetrul ingust al propriei bucatarii. Drept urmare, a izbutit sa-si cumpere o palma de pamint la marginea Bacaului, unde vrea sa-si ridice un "centru de afaceri": o casa in care sa se asocieze cu alte citeva gospodine si impreuna sa trudeasca astfel incit "oferta" lor sa acopere toate anotimpurile, si nu doar perioada toamnei, cind se pun muraturile si zacusca.
(Florin CRACIUN)

Comentarii