Zece candidati au picat prima proba a Bacalaureatului

marți, 25 iunie 2002, 23:00
6 MIN
 Zece candidati au picat prima proba a Bacalaureatului

Linistea vecina cu moleseala ce a caracterizat prima zi a examenului de bacalaureat a disparut ca prin farmec, ieri, cind numarul candidatilor care au spus adio "maturitatii" dupa prima proba a ajuns, in jurul orei 14,00, la zece. Inspectorul general adjunct Livia Sibisteanu, presedintele Comisiei judetene de examen, ne-a declarat ca intentioneaza sa schimbe membrii a trei subcomisii de corectare de la limba si literatura romana. Precizam ca, de regula, profesorii care asculta candidatii la proba orala, participa si la corectarea tezelor scrise de la aceeasi disciplina. Cele trei subcomisii intrate in vizorul conducerii Comisiei judetene sint de la Liceul "Grigore Moisil" din Onesti, Grupul Scolar "Grigore Cobalcescu" din Moinesti si Colegiul National "Costache Negri" din Tirgu Ocna. "Nu e permis, ca profesor, sa mesteci guma in fata candidatilor sau sa faci glume pe seama raspunsurilor date de ei. Ca sa nu mai spun ca, din informatiile pe care le avem, una dintre profesoarele din comisie a intentionat sa-l pice pe un candidat pe motiv ca nu se intelege cu mama acestuia, care este, la rindul ei, profesoara de limba romana", ne-a explicat inspectorul Livia Sibisteanu, referindu-se la profesorii examinatori din cele doua subcomisii de la Onesti si Moinesti. Cit priveste subcomisia de la Tirgu Ocna, interesant este ca, in ciuda spuselor adjunctei Livia Sibisteanu, atit profesorul universitar Gheorghe Aniculaiesei, presedintele comisiei de examinare, cit si inspectorul Dumitru Cojocaru, unul din vicepresedintii comisiei au sustinut ca "aici nu s-a intimplat nimic si in nici un caz nu este vorba de schimbarea vreunui profesor". Discutiile par sa fi pornit de la o candidata, care, desi a terminat liceul cu o medie de peste 8,50, a incasat la "oralul" de limba romana nota 5,50, calificativ care a nemultumit-o foarte tare.
Elevii de la "Saligny" sustin ca BAC-ul se poate lua si cu bani
Pentru elevii din liceul "Anghel Saligny" a doua zi de BAC n-a iesit cu nimic din tipare. "Morcoviti", cei mai multi elevi au intrat in sala de examen, desi auzisera de la colegii care scapasera deja de oral, ca profesorii din comisie sint destul de nigaduitori. Am intilnit elevi fericiti ca au trecut, chiar daca au luat nota cinci. Altii insa plingeau pentru ca nu au obtinut nota dorita. La "Saligny" erau pe linga zecile de elevi si citiva diriginti interesati sa vada ce note au luat elevii. Chiar si cu profesorii de fata, tinerii trageau tigara dupa tigara, isi faceau planuri de viitor. "Daca iau Bac-ul, fac un foc de tabara din carti, mama, mama!", spunea un tinar care inca nu intrase in sala. In general, elevii iesiti de la "oral" le dadeau sfaturi "utile" celorlalti colegi despre cum sa traga biletele cu subiecte. "Niciodata sa nu-ti alegi un al doilea subiect. Cel mai bine e sa alegi biletul din mijloc.
Daca stii perfect, o sa-ti puna o intrebare incuietoare. Daca nu stii nimic, o sa te intrebe niste chestii pe linga subiect", discutau tinerii intre ei.
Nici ieri, dupa spusele elevilor, profesorii examinatori nu au fost prea duri. Ba unii, se pare, chiar i-au ajutat pe candidati. Printre concurenti se vehicula si o bursa a preturilor pentru elevii paraleli, dar dornici sa ia BAC-ul. Conform spuselor lor, la romana te costa cam doua milioane, ca sa treci scris si oral. Se stia chiar si cum se procedeaza: in timp ce elevul era ascultat, unul din profesorii din comisie avea sa iasa, cei ramasi puneau nota, acesta revenea si il nota si el. Se cunostea deasemenea ca, daca vrei zece, chiar daca ai dat cele doua milioane de lei, trebuie sa stii macar de sapte.
Profesorii care au examinat la Anghel Saligny erau asteptati in pauza la cantina liceului pentru masa principala. Prima "atentie" s-a rezumat doar la fursecuri, suc si cafea. Cea de-a doua era, probabil, mult mai consistenta. Evident ca totul era din banii elevilor, 250.000 de lei de persoana, din care li s-a spus ca vor fi platite pozele pentru diplome, niste pliante, iar restul…
Un elev de la Mangeron dat afara ca facea scandal
La liceul "Mageron" atmosfera era ieri destul de destinsa: glume, risete, comentarii deocheate, tigari multe. La un moment dat se aude un tipat de bucurie, dupa care o fata care iese din liceu strigind: " N-am stiut nimic, dar am luat opt!" Citiva colegi o felicita si fata pleaca fercita spre cel mai apropiat bar. Din spatele ei, alta domnisoara spune grabita: "cum scap, ma duc si eu la baut".
La citeva secunde, o profesoara venita la liceu le-a urat tuturor elevilor bafta. N-a plecat bine, ca un elev a iesit furios ca a picat. Tot el spune ca a facut scandal in sala de examen, iar profesorii nu l-au mai suportat.
Mult mai linistita era ieri dimineata atmosfera la Liceul de Chimie. Frigul de afara i-a obligat pe tineri sa intre in liceu. Dornici sa traga un fum inainte de a intra in sala, elevii s-au asezat pe scari. Mai toti aveau la ei culegerea "Limba si literatura romana – Bac 2002". Nici vorba s-o rasfoiasca. Toti o foloseau ca sac stea pe ea, ori sa-si mai pocneasca cite un coleg enervant. Dovada ca multi nu prea aveau treaba cu BAC-ul, unii isi intrebau colegii cind e urmatoarea proba? "Joi sau vineri. Ba nu, miercuri si joi. De unde vrei sa stiu?", ii raspund citiva cunoscuti, la fel de dezorientati. La un moment dat au iesit din sala doua eleve extrem de fericite. "Am luat cinci, bai, cinic!", striga ele. In urma, o fata suparata, le raspunde colegelor ca a luat doar noua. E lesne ca sint colege, dar la capitolul scoala n-au nimic in comun.
Poti sa nu stii nimic, ca opt tot iei
In cea de-a doua zi de "oral" la romana, in curtea Liceului Letea elevii erau greu de gasit. Doar un grup de tineri statea la palavre in fata liceului, intrecindu-se in povesti despre recorduri la bautura. Discutiile lor au fost intrerupte de sefa comisiei de examinare, care a iesit si a inceput sa-i strige pe cei care inca nu se prezentasera. "E cineva dintre cei pe care i-am strigat pe aici?", a intrebat ea, insa elevii nu i-au raspuns. "Trebuie sa apara", a spus profesoara.
Am intrat in sala de examen unde am aflat o sumedenie de lucruri noi de la candidati. " Caracterizeaza-l pe Ion", l-a rugat profesoara pe un elev. "Ion este un personaj care sta la tara", vine replica candidatului. Elevul se impotmoleste rapid, insa intrebarile
ajutatoare nu intirzie sa apara. "Cum e Ion? E harnic sau nu?", spune din nou profesoara. "E harnic, e harnic", aproba elevul. Pentru ca el nu mai scotea nici un sunet, intrebarile continua. "Dar Ana cum era? Era frumoasa?" – intreaba iarasi dascalul. "Nu stiu, ca n-am vazut-o", a venit replica naucitoare a elevului. In incercarea sa de a scoate ceva de la concurent, profesoara continua sa-l chestioneze. "Si cum e prezentat Ion?" Elevul sta o clipa, apoi raspunde foarte sigur pe el: "Autorul ni-l prezenteaza pe Ion ca are o fire care vrea sa fie bogat". Subiectul a fost deja epuizat. Aceeasi profesoara il roaga sa recite citeva versuri din Nichita Stanescu. "Nu pot, sint stresat acum", i-a raspuns elevul. Profesorii stau, se gindesc, ii mai pun citeva intrebari si il lasa sa plece. Zimbitor, baiatul se indreapta triumfator spre prietenii lui. A luat nota opt. Tinarul fusese ceva mai norocos. Alti doi colegi de-ai lui au picat, pentru ca au refuzat sa raspunda. (Eduard CUCU, Roxana SMIL, Ioana HAGIMA, Razvan RADU)

Comentarii