Aproape jumatate de judet va primi ajutoare sociale

joi, 22 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Aproape jumatate de judet va primi ajutoare sociale

Aplicarea Legii venitului minim garantat va conduce la scaderea gradului de saracie. Cel putin aceasta este parerea specialistilor Directiei Generale de Munca si Solidaritate Sociala (DGMSS). Un studiu efectuat de catre DGMSS Botosani arata ca Legea 416/2000 privind asigurarea venitului minim garantat va avea un impact deosebit asupra populatiei sarace din judetul Botosani. Concluziile acestui studiu arata ca aceasta lege va ameliora situatia materiala a multor persoane si familii sarace botosanene. Numarul botosanenilor care vor beneficia de pe urma acestei legi se va situa, intr-o prima etapa, in jurul a 50.000 de familii si persoane, fiind posibil ca pe parcurs sa creasca. Ca termen de comparatie, la ora actuala in judetul Botosani beneficiaza de ajutor social din partea statului peste 6.500 de persoane, iar prin noua lege, numarul acestora va creste de inca sapte ori. " In aprecierea noastra, de aceasta lege ar urma sa beneficieze, intr-o prima etapa 50.000 de persoane, ceea ce inseamna ca raportat la populatia judetului, procentul beneficiarilor ar putea fi cuprins intre 43-50% din populatia judetului, raportindu-ne la gradul de saracie si la situatia economica locala. Vreau sa mentionez ca la capitolul saracie ne situam peste rata medie pe tara, care este de 43%. De asemenea, numai pentru judetul nostru, efortul financiar depus in acest sens se va situa in jurul a 200 de miliarde de lei", a declarat Dan Stancescu, sef Serviciu asistenta sociala din cadrul DGMSS.
O intrunire pe aceasta tema s-a consumat, la inceputul acestei saptamini, la sediul Guvernului, intre sefii directiilor teritoriale de munca, secretarii generali ai consiliilor judetene si ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marian Sirbu. Acesta a cerut celor prezenti sa se implice in masurile organizatorice care trebuie luate pentru implementarea acestei legi in teritoriu. Conform celor declarate de Victor Raveica, director general al DGMSS Botosani, in perioada imediat urmatoare, mai exact pe 26 si 27 noiembrie, va incepe instruirea pe zone a sefilor serviciilor descentralizate, care se vor ocupa direct de aceste activitati. Tot in perioada urmatoare, se vor infiinta compartimente speciale de asistenta sociala. "Important este ca la aceasta intilnire avuta la Guvern s-a stabilit un calendar de masuri si activitati in vederea punerii in aplicare a acestei legi. Va fi transmisa primariilor o nota de masuri semnata de prefect si presedintele CJ, prin care vom obliga aceste institutii sa puna in executare masurile necesare pentru buna implementare a acestei legi", a precizat directorul general al DGMSS.
Cererile pentru acordarea acestui ajutor social din partea statului vor fi depuse de potentialii beneficiari incepind cu 1 decembrie, iar plata efectiva a acestor ajutoare se va face in ianuarie. Important de mentionat este faptul ca primarul va raspunde de plata tuturor acestor drepturi, Consiliul local avind obligatia sa asigure, cu prioritate, fondurile necesare. (L.L.)

Comentarii