Briu sfint la Botosani

marți, 16 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Briu sfint la Botosani

Peste 2000 de credinciosi s-au calcat, ieri, in picioare pentru a asista la cel mai important eveniment religios petrecut in istoria judetului Botosani, aducerea unui fragment din briul Maicii Domnului de la manastirea Volos, din Grecia. Inca de la primele ore ale diminetii, au putut fi zariti sute de credinciosi botosaneni, in marea majoritate mame cu copii mici in brate, atit la intrarea in Botosani dinspre Suceava, unde s-a oficiat primirea sfintei relicve, cit si in fata Bisericii "Sf.Ilie", unde urma sa fie asezat spre cinstire Briul Maicii Domnului.
Desi primirea briului sfint era programata pentru ora 10,30, acesta a ajuns la Botosani cu aproape o ora intirziere. Oficialitatile judetului au fost prezente la acest eveniment, inca de la ora 10,20 si au asistat atit la primirea delegatiei bisericesti, din Grecia, cit si la depunerea briului sfint la Biserica "Sf.Ilie" din Botosani. In ciuda intirzierii, oamenii prezenti nu si-au pierdut rabdarea si au stat, ore intregi in picioare pentru a atinge si saruta briul Maicii Domnului. De la ora opt batrini cu virste cuprinse intre 75-80 de ani, in cirje sau cu scaunelul, au venit pentru a-si prinde rind in fata.
Un sobor impresionat de preoti, peste 100 la numar, veniti din toate localitatile judetului Botosani, calugarii de la Manastirea Popauti, Cosula, Sihastria Vorona si Schitul Zosin si calugaritele de la Manastirile Vorona si Agafton, impreuna cu oficialitatile locale, au primit sfinta relicva adusa din Grecia, de Inalt Prea Sfintitul Vasilos, parinte staret arhimandrid Nectarie de la Manastirea Xenia din Grecia, in jurul orei 11,30, cu onor militar. Masinile cu care a venit delegatia bisericeasca din Suceava a fost bine pazita de masini ale Politiei si o garda inarmata de la Comandamentul de Jandarmi de la Iasi, care au asigurat securitatea Briului, pe timpul deplasarii, in toate judetele din Moldova. Procesiunea a parcurs, alaturi de oficialitati, traseul str.Sucevei, Calea Nationala, pina la Biserica Sf. Ilie, unde a fost depus briul sfint si unde asteptau alte citeva sute de credinciosi. Cei care au atins si sarutat prima data Briul Maicii Domnului au fost oficialitatile locale, dupa care preotii, calugarii si calugaritele si, in cele din urma, au avut acces credinciosii, care stateau cite sase pe rind, la cozi interminabile. "Macar sa pun mina pe masina care este dus acest obiect sfint, pentru ca, cu siguranta, nu voi mai avea ocazia sa ajung si sa-l ating dupa cita lume este prezenta", i se adresa unui jandarm care asigura securitatea si paza masinii, o botosaneanca. O alta femeie ne-a declarat cu lacrimi in ochi ca, desi este bolnava, sta de citeva ore bune la rind pentru a atinge Briul sfint. "Pentru mine este o cinstire sa particip la acest eveniment deosebit. Am venit la Biserica Sf.Ilie inca de la ora opt sa prind rind in fata si deja este ora 1,00 si nu am ajuns la Briu. O sa mai stau in picioare tot atitea ore; la lucru cum stateam cite 12 ore in picioare si nu pateam nimic? Sper sa nu mi se intimple nimic nici acum si, daca o sa ma invredniceasca D-zeu o sa vin si la slujba de la ora 10,00", a declarat Maria Murariu, pensionara.
Fetele bisericesti au catalogat acest eveniment religios ca fiind unic in Botosani. "Nu are o importanta deosebita numai pentru Botosani, dar si pentru Moldova si Patriarhia Romana, intrucit pentru prima oara este adus in Patriarhia Romana un fragment din Briul Maicii Domnului", a declarat prof.preot Grigore Diaconu, preot paroh la Biserica "Cuvioasa Parascheva" din Botosani. Inainte de oficierea slujbei religioase, IPS Vasilios din Grecia a adresat un mesaj credinciosilor botosaneni, spunind ca cel mai mult l-a impresionat, la Botosani, prezenta tuturor oficialitatilor locale la evenimentul religios consumat. "M-a impresionat prezenta acestor oficialitati, dar m-a impresionat si evlavia si respectul pe care il aveti si, nu in ultimul rind, bogatia sufletelor voastre. Prezenta Briului Maicii Domnului o sa va daruiasca sanatate, pace si bucurie", a spus in cuvintul de deschidere IPS Vasilios. Potrivit informatiilor primite din partea organizatorilor, aducerea Briului Maicii Domnului, in Moldova a fost posibila gratie I.P.S Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a dorit, cu aceasta ocazie, sa marcheze doua evenimente deosebite: 600 de ani de cind Patriarhia ecumenica din Constantinopol a aprobat infiintarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si 360 de ani de cind au fost aduse moastele Sf.Cuvioasa Parascheva, la Iasi. Sluja Privegherii in cinstea Maicii Domnului, desfasurata aseara in jurul orei 10,00 a fost oficiata de catre PS.Episcop Calinic Botosaneanul.
Briul sfint va sta la Botosani pina astazi, la ora 10,00. Mai trebuie mentionat faptul ca, masurile de ordine si paza au fost asigurate de 70 de jandarmi, patrule ale politiei rutiere si ale armatei. "Masurile de ordine au fost asigurate de jandarmi, inca de la ora 8,00, acestia fiind impartiti atit la Biserica "Sf.Ilie", cit si la intrarea in municipiul Botosani, dinspre Suceava, la primirea cortegiului. Pe tot parcursul pelerinajului, care va dura pina miercuri, orele 10,00, jandarmii vor asigura masuri de ordine si paza Briului, impreuna cu omologii din Iasi, care asigura securitatea Briului pe timpul deplasarii in toate judetele din Moldova", a afirmat. lt.col. Eugen Salar, sef stat major la Comandamentul Judetean de Jandarmi. (L.LUPASCU)

Comentarii