Coada la pasapoarte

vineri, 04 ianuarie 2002, 00:00
5 MIN
 Coada la pasapoarte

Zeci de botosaneni au luat ieri cu asalt sediul Serviciului Judetean de Evidenta Informatizata in speranta obtinerii pasaportului. Numarul mare de solicitari i-a luat prin surprindere inclusiv pe angajatii institutiei. Cu chitante in miini, cu fotografii si fugind de la un ghiseu la altul, botosanenii s-au calcat efectiv in picioare pentru a fi de fapt printre primii care vor pleca in spatiul Schengen fara viza. "De fapt cauza acestei aglomeratii o constituie suspendarea obtinerii vizelor consulare pentru romani in cele 15 state care constituie spatiul Schengen. In mod obisnuit, dupa sarbatorile de iarna, daca erau trei – patru cereri pe zi, ori afluxul de astazi, (n.r. – ieri, 3 ianuarie) ne-a luat prin surprindere", a recunoscut lt.col. Eugen Pinzariu, seful SJEIP Botosani.
Aglomeratia de ieri s-a datorat si faptului ca in primele doua zile ale anului, pe 1 si 2 ianuarie, angajatii SJEIP nu au avut program de lucru cu publicul, ieri fiind prima zi de lucru cu program normal. Cei care au asigurat permanenta la birourile serviciului au recunoscut insa ca inclusiv pe 1 ianuarie, cind unii inca nu ajunsesera acasa dupa chefurile de Revelion si cind copiii mai umblau cu semanatul, au aparut primii solicitanti. "Pe 1 ianuarie nu au fost multi, vreo doi sau trei, dar au venit inca de dimineata", au declarat angajatii SJEIP. Ieri insa, pe holurile SJEIP, in fata ghiseelor pentru eliberarea pasapoartelor, in permanenta au fost cite cel putin 10-15 persoane. Pe linga faptul ca in ultimele zile nu a fost program de lucru cu publicul, ceea ce i-a bulversat pe botosaneni au fost si informatiile distorsionate cu privire la eliberarea pasapoartelor. Unii, crezind ca o vor lua inaintea tuturor, s-au dus direct la oficiile CEC si au achitat catre RAPPS taxele pentru noul tip de pasaport, adica vreo 800.000 de lei, fara sa se gindeasca ca SJEIP Botosani nu a trecut inca la emiterea noului document. Din acest motiv a aparut o situatie tensionata, pentru ca in mod normal costurile se ridicau la numai 540.000 de lei, iar SJEIP nu putea accepta chitantele cu valori mai mari de aceasta suma. Pina ieri la prinz, situatia inca nu se lamurise pentru ca erau mai multe variante – ori cei care au platit deja chitantele de 827.000 de lei sa astepte pina la sfirsitul lunii, cind va fi realizat si la Botosani noul tip de pasaport, ori sa scoata din buzunar inca 540.000 de lei, cit reprezinta adevarata contravaloare a pasaportului de tip vechi, si asta intrucit chitantele deja eliberate de CEC nu mai puteau fi anulate. "Pina pe 20 ianuarie, cind anticipam ca vom finaliza actiunea de instalare a aparaturii de emitere a noului tip de pasaport, vom elibera documentele in formatul vechi. Cei care au deja pasapoartele de tip vechi nu trebuie sa fie impacientati pentru ca ele vor ramine valabile pina la expirarea termenului mentionat pe el. Cu alte cuvinte, inclusiv ei vor putea calatori in spatiul Schegen", a mai spus lt. col. Eugen Pinzariu.
Printre cei care s-au calcat in picioare ieri, pe holurile SJEIP, au fost si cei cu probleme, adica cei care au fost repatriati dupa ce au fost prinsi cu ocaua mica in strainatate. Acestia erau disperati sa afle daca mai pot pleca sau nu peste hotare si in ce conditii. Pentru a le veni in ajutor, cei de la ghisee i-au indrumat sa consulte "Ghidul de calatorie in Spatiul Schegen" editat de Ministerul de Interne la sfirsitul anului trecut, dar cele citeva exemplare primite la Botosani au fost total insuficiente. In aceste conditii s-a trecut la multiplicarea acestora prin toate copiatoarele aflate in sediu.
Trebuie spus ca inclusiv unii angajati s-au declarat depasiti de situatie, pentru ca problemele ridicate erau dintre cele mai diverse, iar situatiile nu se regaseau printre cele mentionate in ghid. "Acum citiva ani am fost in Italia si mi-am pierdut toate actele acolo. M-am intors pe baza unui document eliberat de autoritatile de acolo si nu stiu daca figurez cu interdictie", se plingea o tinara. Cum in evidentele SJEIP nu figurau decit cei care au fost repatriati in urma savirsirii unor contraventii sau a unor infractiuni, tinara nu reusise inca sa afle daca figureaza printre persoanele "non-grata" sau are drept de calatorie, situatia ei urmind a fi clarificata prin intermediul contactarii altor institutii implicate in tranzitul de persoane.
Furia nebuna a plecarii in strainatate se va estompa cel mai probabil zilele urmatoare, cind cei nerabdatori vor realiza ca nu pasaportul constituie prima poarta catre occident. Cei care vor dori sa plece peste granita zilele viitoare ar putea avea surpriza sa fie intorsi de la punctele de trecere a frontierei, pentru ca romanii nu au scapat de toate vizele. Astfel, cei care vor sa plece in Statele Unite, Canada, Marea Britanie sau Australia, trebuie sa stie ca aceste state mentin vizele pentru romani. Pe linga acestea, in momentul in care vor sa iasa din tara, ei vor trebui sa faca dovada in fata politistilor de frontiera ca detin cel putin cite 100 de Euro, sau suma echivalenta intr-o alta valuta forte, pentru fiecare zi de sejur in strainatate, dar nu mai putin de cinci zile. Astfel, daca cineva ar dori sa plece in Germania numai pentru trei zile, respectiva persoana va trebui sa aiba in buzunar sau pe carduri sau in conturi bancare cel putin 500 de Euro. Pe linga bani, botosanenii, ca de altfel toti romanii, vor trebui sa posede si asigurare medicala, bilet dus-intors si vaucherele eliberate de firmele de turism (n.r. biletele de calatorie sau contractele de prestari servicii), sau, daca merg cu masina proprietate personala, cartea verde a masinii, scrisorile de garantie, daca este vorba de o vizita particulara, si chiar documentele care atesta faptul ca masinile sint in perfecta stare de functionare. "Orice mica abatere de la conditiile stipulate in momentul plecarii sau chiar depasirea cu o singura zi a termenului de sedere declarat initial, atrage masuri drastice cu interzicerea dreptului de a mai intra in spatiu pentru cel putin 5 ani. Din aceste considerente, le recomandam celor care pleaca, sa respecte intrutotul regulile mentionate in "Ghidul de calatorie in Spatiul Schengen" pentru a nu avea neplaceri la iesirea sau la intoarcerea in tara", a mai spus lt. col. Eugen Pinzariu. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii