Consilierii locali, zapaciti de propriile atributii

marți, 30 octombrie 2001, 00:00
4 MIN
 Consilierii locali, zapaciti de propriile atributii

Consilierii municipiului Botosani ar putea concura cu succes la titlul de cei mai idealisti alesi locali din tara. Ei lucreaza dupa un regulament care cuprinde atributiile fiecarei comisii in parte si prin care membrii CL si-au trasat sarcini ce par desprinse din actul de administratie al unei metropole, nu al unui oras cu 126.000 locuitori. Regulamentul a fost aprobat la sfirsitul lunii februarie si, in cele aproape opt luni care au trecut de atunci, o singura hotarire pornita de la aceste atributii a fost promovata in plenul CL de catre consilieri.
De exemplu, comisia de urbanism a CL "propune, intocmeste sau coopereaza la elaborarea unor studii privind domeniul public al municipiului si stadiul actual de valorificare al acestuia, precum si fundamentarea unor programe pentru asigurarea folosirii acestuia potrivit destinatiei si dezvoltarii sale". Totodata, CL mai "initiaza si coordoneaza studii privind ecosistemele", "cerceteaza modalitatile de imbunatatire a conditiilor de mediu ambiant" si "participa la elaborarea strategiei de salubrizare a municipiului, de dezvoltare a retelelor edilitar-gospodaresti, precum si de reamenajare a padurilor si spatiilor verzi, rapararea si intretinerea strazilor si trotuarelor". Pina la urma, membrii comisiei nu fac in general altceva decit sa analizeze planurile de urbanism puse pe masa de executiv si carora le dau sau nu avizul, de la data aprobarii regulamentului, de la aceasta comisie nefiind initiat vreun proiect de hotarire care sa plece de la atributiile comisiilor CL. "Oamenii vin si depun toate cererile la Primarie. Noi ce putem face, sa stringem in oras un grup de oameni si sa le spunem: «Haideti sa facem un PUD (plan urbanistic de detaliu)»? Oricum, toate proiectele de urbanism ajung la noi", afirma Albert Tanase, presedintele comisiei de urbanism a CL.
Cele mai largi atributii le are comisia de invatamint, cultura, sanatate si activitati stiintifice. Scandalagiul Emil Aghenitei ar trebui sa initieze si sa coordoneze "studii privind prioritatile cercetarii stiintifice determinate de nevoile locale de dezvoltare a invatamintului si serviciilor publice", sa controleze adminstrativ scolile, spitalele, bazele de sportive si institutiile de cultura, sa efectueze studii "pentru evaluarea nivelului de saracie, deviatiei sociale, delicventei infractionale si atragerea unor resurse locale si legale, in vederea unor institutii de binefacere pentru ocrotirea minorilor". Mai mult decit atit, Aghenitei si colegii sai de comisie ar trebui sa propuna studii privind strategia de imbunatatire a asistentei medicale, sa se implice in activitati culturale, educative si artistice, sa faca propuneri pentru conferirea titlului de "Cetatean de onoare al municipiului Botosani", sa avizeze delegatiile internationale ale CL si sa se preocupe de colaborarea cu Phare, BERD si Fondul Monetar International. De la aprobarea regulamentului si pina in prezent, Emil Aghenitei a avut o singura interpelare, cind a propus ca maxi-taximetrele sa fie vopsite in galben. "Este un regulament depasit si ambiguu. Am fost in favoarea schimbarii acestuia. Trebuia ca acest lucru sa se discute intr-o sedinta dedicata special modificarii, la doua saptamini dupa intrarea in vigoare a noii legi a administratiei, numai ca nu a mai avut loc nici pina astazi", afirma Marius Rogojinschi, membru al comisiei de invatamint, care a recunoscut ca nu are cunostinta de promovarea unui proiect plecat de la atributiile pe care le detine comisia din care face parte.
Nici comisia juridica nu este lipsita de atributii. Ea "initiaza studii privind consecintele efectelor juridice ale aplicarii unor acte normative, cit si pentru identificarea cauzelor generatoare a neaplicarii unor acte normative sau ale aplicarii incorecte", "studiaza si identifica raporturile sociale degenerative" si "vegheaza asupra respectarii legalitatii, a drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor". In plus, membrii comisiei mentionate ar mai trebui sa urmareasca situatia utilizarii fortei de munca, sa se preocupe de crearea conditiilor de "recalificare si policalificare" si sa vegheze asupra respectarii drepturilor fundamentale ale cetatenilor. "Atributiile sint intr-adevar usor idealiste. Insa, cind incerci sa le aplici, la institutiile la care mergi ti se spune ca nu iti sint subordonate, de parca respectivii ar trai in alt oras", afirma Valentin Guraliuc, presedintele comisiei jurdice.
Singura comisie a CL care a reusit sa propuna dezbaterii un proiect plecat de la regulament a fost cea economica. Seful acesteia, directorul RAJ"Apa", Daniel Afrasinei a propus infiintarea unei taxe de 10.000 lei de familie/luna pentru repararea subsolurilor. Singura initiativa normativa plecata de la atributiile CL a fost insa respinsa.
Principalul autor al regulamentului si a atributiilor trecute in revista este Dumitru Iurea, presedintele comisiei de comert. Acesta a strabatut tara in lung si lat, preluind regulamentele de la Cluj si Mangalia, pentru a-l concepe pe cel de la Botosani. Acesta a promovat citeva proiecte de hotarire in CL, insa acestea vizau garajele, marcajele stradale sau spatiile de parcare, chestiuni neprinse insa intre atributiile comisiei pe care o conduce si care ar trebui sa se ocupe in principal de concurenta loiala, incurajarea liberei initiative, sa avizeze rapoarte pentru privatizarile locale si sa avizeze "prognozele macroeconomice locale, precum si politica industriala locala". "Acest regulament este tinta noastra, telul nostru. Asa ar trebui sa lucram noi", afirma Iurea. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii