Legea pensiilor modificata din nou

luni, 11 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Legea pensiilor modificata din nou

La numai doua luni de la intrarea in vigoare, Legea pensiilor va fi din nou modificata. Sindicatele au reusit sa obtina citeva amendamente la controversata lege, in general in favoarea angajatilor si a persoanelor pensionabile. "In baza unui protocol incheiat intre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Sindicate, mai putin <Cartel Alfa>, s-a obtinut, cu mici exceptii, ceea ce au cerut sindicatele sa se modifice in aceasta lege. Urmeaza ca aceste prevederi sa fie adoptate in Parlament si trimise la Guvern, in cursul acestei saptamini", a declarat Stefan Tarca, liderul Organizatiei judetene a CNSRL-Fratia Botosani.
Astfel, cea mai fierbinte problema care incepuse deja sa stirneasca discordie, respectiv cea care lega datoriile la bugetul asigurarilor sociale de pensii, a fost in sfirsit transata. In forma in care aparuse initial, cei care aveau de suferit erau angajatii. In cazul in care firma nu-si platea partea ei la CAS, angajatul ajuns la pensionare ar fi urmat sa primeasca doar o treime din pensie, adica partea lui de contributie la stat. Sindicatele s-au opus acestei modalitati de lucru, propunind, luarea in calcul integral a stagiului de cotizare, independent de nivelul contributiei achitate de angajator, cerind in schimb, sanctionarea penala a angajatorilor cu datorii. Potrivit protocolului incheiat intre cele doua parti, sanctionate penal vor fi numai firmele care nu-si achita partea lor de contributii pentru o perioada mai mare de sase luni, dupa data intrarii in vigoare a Legii nr 19/2000. Mai important de mentionat este faptul ca, angajatii acestor firme nu se vor putea pensiona anticipat pina la achitarea integrala a contributiilor si a majorarilor de intirziere aferente. Nu vor fi afectati de aceasta masura cei care indeplinesc limita de virsta si de vechime pentru pensionare. La dosarele de pensionare anticipata se va tine totusi cont de datoriile firmelor. "Nu sint de acord cum a iesit acest punct la negocieri. Ce treaba am eu ca angajat, daca angajatorul nu-si face datoria sa-si plateasca datoriile. De ce sa suporte consecintele angajatul", a mentionat Stefan Tarca.
Un alt amendament se refera la conditiile de pensionare pentru cei care au muncit in grupa I de munca. Noua lege limiteaza mult facilitatile pentru aceasta categorie, pe care o restringe la doar citeva domenii de activitate (cel nuclear si unde se lucreaza cu substante toxice). Pentru acestia, sindicatele au obtinut pastrarea pentru inca cinci ani de zile a conditiilor vechi. Practic, siderurgistii si cei care lucreaza in metalurgie se vor putea pensiona anticipat, fara diminuarea pensiei. Si personalul din industria de aparare va putea beneficia de ajutor de somaj, desi la inceput se pusese problema sa ca acesta sa nu se mai acorde. Partea sindicala a propus de asemeni, inlocuirea plafonului maxim pentru coeficientul de stabilire a punctului de pensie cu un prag minim al acestuia, ambele parti convenind ca nivelul anual de calcul al punctului de pensie sa fie cuprins intre minim 30% si maxim 50% din salariul mediu brut pe economie.
Daca legea amintita prevedea ca primele trei zile de concediu medical sa nu fie platite angajatului, in cele din urma s-a hotarit ca plata acestor concedii sa inceapa chiar din prima zi lucratoare. In cazul in care, in urma dezbaterilor parlamentare, cele convenite conform protocolului incheiat nu vor suferi modificari de fond, partile se angajeaza ca timp de patru ani sa nu mai solicite modificari ale Legii privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Cei care au incheiat protocolul au hotarit majorarea substantiala, in cel mai scurt timp, a nivelului amenzilor contraventionale pentru angajatorii care nu-si indeplinesc obligatiile fata de stat. (L.L)

Comentarii