Nemunca e mai bine platita

miercuri, 15 august 2001, 23:00
4 MIN
 Nemunca e mai bine platita

Banii de la stat sint, pentru foarte multi botosaneni, un adevarat balon de oxigen. Sume mai mari sau mai mici, acordate ca ajutoare sociale, permit familiilor nevoiase sa acopere o parte din cheltuielile zilnice de intretinere si alimentatie. O familie cu doi copii, in care ambii soti lucreaza cistiga doar cu citeva sute de mii de lei mai mult decit o familie in care doar unul dintre soti lucreaza sau fata de una in care ambii soti nu au loc de munca si beneficiaza de masuri de protectie sociala.
Sa presupunem ca intr-o familie cu doi copii ambii soti lucreaza si realizeaza lunar un salariu net de doua milioane de lei fiecare. Pe linga salariu, acestora le mai intra in casa alocatia de 130.000 lei pentru fiecare copil, plus alocatie suplimentara pentru parintii cu mai multi copii, de 50.000 de lei, ceea ce inseamna un buget de familie de 4.310.000 lei/luna. Venitul fiecarui membru de familie este, in aceste conditii, de 1.032.500 lei. Singurul ajutor pe care aceasta familie il poate primi este cel pentru caldura. Raportat la venituri, valoarea cuponului poate fi in aceasta situatie de 450.000 de lei pentru fiecare luna de iarna. Per ansamblu, veniturile acestei familii se pot ridica, in perioada iernii, la maximum 4.760.000 lei.
O familie cu doi copii, in care doar unul din soti lucreaza cu acelasi salariu net, de doua milioane de lei, iar sotia este somera si primeste de la stat o indemnizatie de 600.000 lei, poate obtine intr-o luna venituri comparabile cu cele ale unei familii in care ambii soti lucreaza. Pe linga veniturile de 2,6 milioane de lei realizate din salarii si somaj, familia respectiva beneficiaza si de alocatiile pentru copii (130.000 lei/copil) si de alocatia suplimentara de 50.000 lei. Aceeasi familie mai are dreptul la un ajutor de caldura, de 800.000 de lei/luna, plus un ajutor de rechizite de 200.000 de lei pentru fiecare copil in parte. Per total, veniturile familiei cu doi copii, in care unul dintre soti este salariat si unul somer, sint de 4.110.000 lei, cu doar 300.000 de lei mai putin decit familia in care ambii parinti merg zilnic la munca.
In acelasi timp, familia care nu are nici un venit sigur poate cistiga, stind acasa, o suma considerabila de bani, prin tot felul de forme de asistenta sociala. O astfel de forma este ajutorul acordat de primarie, care, in cazul unei familii de patru persoane, ajunge lunar la 525.000 lei. In paralel cu acest tip de ajutor, familia respectiva poate beneficia si de un ajutor de solidaritate pe o perioada de pina la sase luni. Cuantumul acestui ajutor, acordat lunar din bugetul de stat, este de circa 400.000 de lei. Urmeaza alocatiile pentru copii, 260.000 de lei, plus alocatia suplimentara pentru cresterea copilului, 50.000 de lei. Astfel, veniturile unei familii ale carei parinti fug de munca se pot ridica foarte usor la 1.235.000 lei. La aceasta suma se adauga cele 200.000 lei pentru fiecare copil scolar si ajutorul banesc lunar pentru caldura furnizata pe timp de iarna, de 800.000 lei. Per total, bugetul unei familii cu doi copiii, cu ambii soti fara ocupatie este de 2.435.000, adica mai mult de jumatate din cel al unei familii in care sotii muncesc.
Calculele amanuntite arata ca familia asistata social poate cistiga chiar mai mult decit cea in care unul din soti lucreaza. In timp ce intreaga familie care sta acasa beneficiaza de gratuitate la serviciile medicale, salariatii din celellalte familii trebuie sa plateasca serviciile medicale, prin achitarea la fondul asigurarilor de sanatate a unei contributii de 7% din leafa. La un salariu de doua milioane platesc lunar o contributie la fondul de sanatate de 140.000 lei, contributie pe care asiguratului social i-o achita statul.
La toate aceste ajutoare, mai pot fi adaugate ajutoare de urgenta din partea autoritatilor locale sau centrale. "Daca o persoana sau o familie culege toate drepturile de asistenta sociala, aceasta nu mai are motivatia muncii. Pentru multe astfel de familii munca nu mai este atractiva. Se poate vedea ca beneficiarii de ajutoare sociale sint, in general, aceesi. Aceleasi persoane merg la usile primariilor, vin si la noi", a declarat directorul adjunct pe probleme de protectie sociala din cadrul Directiei Generale de Munca si Solidaritate Sociala, Dan Stincescu.
In primele sase luni ale acestui an, ajutoarele sociale acordate din bugetul de stat pentru familiile din Botosani se ridica la aproape 60 de miliarde de lei. La acestea se adauga peste un miliard platit sub forma de ajutoare sociale de primariile din municipiile Botosani si Dorohoi. Stimularea si mai accentuata a nemuncii va incepe de anul viitor, de la intii ianuarie, atunci cind va intra in vigoare Legea venitului minim garantat. Aceasta prevede ca primariile au obligativitatea de a asigura tuturor familiilor sarace, compuse din patru persoane, un venit minim de 1.953.000 lei, bani pe care familia cu un salariat nu ii poate cistiga pe munca. (Cristian LUPASCU)

Comentarii