Pistolarii tirgului

luni, 25 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Pistolarii tirgului

Valul de violenta care a lovit Romania postrevolutionara, a sadit in sinul romanului de rind un mare sentiment de nesiguranta. Pe fondul haosului legislativ, politistii reusesc cu greu sa stopeze faptele savirsite cu violenta: asasinate, tilharii, jafuri, furturi si violuri. In acest context, mai multi botosaneni si-au cumparat pistoale cu gaze lacrimogene. O recenta statistica efectuata de Serviciul arme si munitii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie arata ca in judet sint 542 de botosaneni care detin arme de foc. De fapt, in judet sint inventariate 599 de arme aflate la persoane fizice, unii avind doua sau chiar trei arme.
Cei mai multi dintre ei sint vinatori, 531 dupa cum reiese din evidentele IPJ. Printre ei figureaza, asa cum era de asteptat, o serie de VIP-uri locale printre care prefectul judetului, Alexandru Simionovici, prim-vicepresedintele PNL Botosani, Mircea Danuta, vicepresedintele Partidului Moldovenilor, Grigoras Muraru, si presedintele Asociatiei Vinatorilor si Pescarilor Sportivi, Nicolae Dabija. Pe linga acestia mai figureaza insa alti 66 de botosaneni care detin pistoale cu gaze lacrimogene si doua persoane care detin arme de foc cu glont, unul fiind un patron de marca al urbei, iar celalalt un colectionar inrait. Excluzindu-i pe vinatori, care au obtinut permisul de port arma mai mult din hobby, rezulta ca cel putin 67 botosaneni simt ca viata lor nu este chiar atit de bine protejata. Tinind cont ca rata criminalitatii reprezinta in judet circa 200 de infractori la 1000 de locuitori, nu este de mirare ca unii dintre concitadinii nostri si-au cumparat arme. Totusi, trebuie spus ca permisul de port arma nu se elibereaza numai pe baza unei simple cereri. In primul rind, solicitantul trebuie sa motiveze cererea, iar in al doilea rind sa efectueze un examen medical prin care sa ateste ca este perfect sanatos si ca nu sufera de afectiuni psihice. Pe baza cererii, el intra in evidenta Serviciului arme si munitii dar mai trebuie sa treaca prin filtrul unor examene. Astfel, solicitantul trebuie sa demonstreze comisiei de examinare ca stie cum se minuie o arma si cunoaste caracteristicile tehnice ale acesteia. Dupa aceasta verificare, candidatul urmeaza sa sustina si o proba practica trebuind sa dovedeasca examinatorilor ca poate minui arma fara sa genereze accidente sau sa puna viata cuiva in pericol. Mai mult, pentru a se exclude ipoteza unei posibile razbunari, solicitantul trebuie sa aiba cazierul curat, adica sa nu fi fost condamnat penal pentru orice tip de infractiune. Oricum, numai pentru dobindirea permisului de port arma, solicitantul trebuie sa scoata din buzunar circa 5 milioane lei. Iar daca pentru vinatorii impatimiti aceste probe nu reprezinta piedici greu de trecut, persoanele care doresc sa detina arme cu glont trebuie sa faca dovada ca prin activitatea lor viata le poate fi pusa in pericol oricind. De regula, cei care pot beneficia de acest permis de port arma sint cei care umbla cu sume mari de bani sau lucruri de valoare.
Daca in alte state armele pot fi cumparate la orice colt de strada, comertul cu arme este supravegheat foarte strict in Romania. Armele, chiar daca se gasesc in unele magazine, nu pot fi cumparate decit de cei care au permise de port arma. In plus, fiecare arma cumparata, care costa cel putin 30 de milioane lei, trebuie declarata la Serviciul de arme si munitii din cadrul inspectoratelor judetene de politie pe raza carora domiciliaza proprietarul. Aici este inregistrata dupa marca, caracteristici tehnice si seria de fabricatie. Politistii spun ca in acest caz nu este vorba de birocratie ci mai mult de supravegherea accidentelor care pot apare in urma minuirii armelor. Cum fiecare arma are calibrul ei iar pe glont apar urme specifice, asemeni amprentelor de la oameni, depistarea vinovatilor se face mult mai usor. Mai greu este cu posesorii de arme introduse fraudulos in tara si care nu apar in evidentele Politiei dar in asemenea cazuri intervine legea. Posesorii ilegali de arme risca sa fie condamnati penal, sanctiunea fiind de inchisoare de la 6 luni la 5 ani, iar detinerea sau instrainarea armelor si munitiilor poate atrage condamnari cu privare de libertate de la 2 la 7 ani. De aceste pedepse nu pot scapa nici posesorii de arme carora li s-a refuzat, din diverse motive, de sanatate ori accidente, prelungirea valabilitatii permisului. In ce priveste agresiunile comise cu arme de foc, cu premeditare, Botosaniul se plaeaza intr-o zona linistita, nefiind inregistrate evenimente de acest gen. Singurele cazuri mai putin obisnuite au fost inregistrate chiar anul acesta cind doua persoane, o tinara din Ionaseni si un cioban din Nicseni au fost impuscati, dupa primele cercetari accidental, dar ambele victime au scapat cu viata. Cert este ca, daca ar fi sa ne luam dupa politisti, concluzia ar fi ca nu am avea de ce sa ne temem de "pistolarii" botosaneni cu patalama la mina si autorizati de Politie. Pe de alta parte, daca tinem cont ca art. 44 din Codul Penal legat de legitima aparare este mai mult decit ambiguu, acestia risca chiar sa o pateasca chiar daca trag aiurea. In atare conditii, cind un simplu pistol cu gaze trece de cinci milioane de lei, cel mai bun sfat pentru autoaparare ramine studierea artelor martiale prin care va puteti apara si singuri de eventualii agresori, fara sa-i vatamati prea tare. De restul va avea grija Politia, Parchetul si Tribunalul.(S.G.)

Comentarii