Primaria vrea sa distribuie apa in Botosani

luni, 23 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Primaria vrea sa distribuie apa in Botosani

In alimentarea cu apa a municipiului ar putea aparea in urmatorul an modificari majore. Conducerile primariei si Consiliului Judetean au cazut ieri dimineata de acord ca o comisie de specialisti sa analizeze cea mai buna varianta pentru alimentarea cu apa a municipiului si pentru rezolvarea diferendului patrimonial dintre cele doua institutii. Desi componenta acestei comisii, numarul de membri, persoanele, functiile, nu au fost inca stabilite, este tot mai plauzibila varianta conform careia RAJ"Apa" nu va mai administra retele din municipiul Botosani. Se preconizeaza formarea la nivelul orasului a unei societati comerciale subordonate Consiliului Local care sa se ocupe exclusiv de distributia apei. La intrarea in municipiu ar urma sa se monteze un contor la care s-ar masura lunar consumul de apa, iar societatea nou infiintata nu ar face altceva decit sa cumpere apa de la regie si sa o vinda populatiei. Se intentioneaza alcatuirea unei facturi lunare care sa cuprinda atit consumul de apa calda si caldura cit si cel de apa rece. "In Botosani sint peste doua treimi dintre consumatorii judetului, peste 350 kilometri de canalizare, sint datorii la regie de peste 34 miliarde lei. De asemenea sint probleme de tipul inundarii unor strazi si cartiere la averse de ploaie si oamenii asteapta de la primarie remedierea acestor deficiente. La telefonul «alo, primarul» primesc foarte multe reclamatii legate de reteua de apa, iar eu nu pot sa le explic cetatenilor ca reteau de apa nu este a municipiului. Cind voi avea in subordine distributia voi putea face eu interventiile asa cum se intimpla deja in cazul retelei de termoficare", explica primarul Florin Egner.
"Problema preluarii de catre municipalitate a acestei activitati va fi realizata numai dupa o foarte atenta analiza a unei comisii care sa verifice aspectele de legalitate dar si buna continuare a unei investitii care se face actualmente cu BERD. Este posibil ca preluarea activitatii sa se realizeze dupa finalizarea investitiilor. Legea gospodariei comunale deschide perspectiva infiintarii unei societati locale care sa asigure serviciile pentru cetateni", mai afirma edilul-sef al orasului. Totodata, primarul Egner sustine ca prin trecerea la municipiu a alimentarii cu apa Consiliul Local ar avea si un control asupra pretului apei care a stirnit nemultumire in rindul botosanenilor.
"In comitetul operativ de astazi dimineata (ieri – n.r.) le-am propus sa preia ei reteaua din municipiu si au fost de acord", afirma vicepresedintele Consiliului Judetean, Constantin Contac. Presedintele CJ, Ioan Aniculaese are insa o pozitie mai rezervata: "Se va efectua un studiu din care sa reiasa varianta cea mai buna. Noi cautam solutia de optimizare a furnizarii apei, iar una dintre acestea poate fi si distribuirea apei in municipiu de catre o alta societate. Nu se pune problema sa renuntam la conducte, ci doar la distributia apei".
Pentru punerea in practica a preluarii distributiei apei de catre municipalitate sint necesare doua hotariri, una a Consiliului Judetean, cealalta a Consiliului Local. Perioada de timp cea mai probabila in care se vor petrece aceste lucruri este de un an de zile, fiind totusi avansate de catre conducerile institutiilor implicate si doi sau trei ani. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii