Primarii alapteaza nou-nascutii

vineri, 06 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Primarii alapteaza nou-nascutii

Cei 72 de primari din judet vor trebui sa se ocupe de distribuirea laptelui praf pentru nou nascutii din localitatile pe care le pastoresc. La finalul lunii precedente Senatul si Camera Deputatilor au adoptat o noua lege privind acordarea acestui produs, noutatea fiind constituita de faptul ca nu Directia de Sanatate Publica (DSP), ci administratia locala trebuie sa imparta laptele praf familiilor cu copii de pina un an de zile. In afara faptului ca vor desfasura o activitate pe care probabil ca nu si-au imaginat-o cind au candidat pentru postul de primar, potrivit legii 321/2001 alesii locali ar trebui sa identifice care mame isi pot alapta singure copii si care nu pot face asa ceva. Aceasta, deoarece in normativ se arata ca de "lapte praf, formula pentru sugari", vor beneficia copiii de 0 -12 luni care nu primesc lapte matern, cu alte cuvinte cei ai caror mame nu au capacitatea de a-si alapta copiii.
Legea a produs deja semne de intrebare serioase in rindul autoritatilor locale, sefii comunelor nestiind la aceasta data cum vor afla care mame nu pot sa isi alapteze copiii. "Am citit respectiva lege. Acum probabil ca toate mamele vor spune ca nu au lapte. Cel mai in drept sa decida cine are si cine nu are nevoie de lapte praf cred ca este medicul. Noi nu vom avea insa mari probleme pentru ca in comuna se inregistreaza doar 10-12 nasteri pe an. Mamicile tinere sint la oras", ne declara Angela Toma, primarul comunei George Enescu. Conducerea primariei comunei Curtesti nu aflase inca ieri de actul normativ in cauza. "Nu cunosc problema deoarece nu ne-a parvenit inca acel Monitor Oficial. Mai in tema cred ca este doctorul, pentru ca e o treaba de natura doctorului uman. Voi incerca sa intru in posesia actului normativ si vom acorda tot sprijinul", afirma Dumitru Vitel, viceprimarul Curtestiului. In textul legii 321/2001 se mai spune ca in cinci zile de la data intrarii in vigoare vor apare si normele dupa care se va distribui efectiv laptele numai ca prefectura nu a primit pina in prezent un Monitor Oficial care sa cuprinda respectivele norme astfel incit nici aceasta institutie nu poate preciza cum vor stabili primarii mamele ce nu isi pot alapta copiii.
Pina la urma, se pare ca primarii vor fi totusi scutiti de a inspecta mamele si de a decide care copii au nevoie de lapte praf. Potrivit dr.Tamara Ciofu, director general al DSP, medicii de familie sint cei care decid care sugari au nevoie de lapte praf. In acest sens DSP a colectat deja date de la 90% dintre medicii de familie si conform informatiilor strinse rezulta ca, din aproximativ 5.300 de sugari, 3.400 vor beneficia de lapte praf. Dupa ce va primi toate datele DSP va trimite Ministerului Sanatatii situatia pe judet, iar acesta va remite cantitatea de lapte praf necesara. Conform listelor mentionate DSP va distribui la primarii laptele praf, aici primarii urmind sa reintre in joc si sa se ocupe de impartirea produsului, la nivelul fiecarei institutii trebuind sa se infiinteze cite un punct special de predare a laptelui praf. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii