Primarii sint multumiti de banii primiti de la buget

luni, 22 mai 2000, 23:00
2 MIN
 Primarii sint multumiti de banii primiti de la buget

Delegatia permanenta a Consiliului Judetean a aprobat ieri introducerea pe ordinea de zi a sedintei plenului Consiliului, de la sfirsitul acestei saptamini, a hotaririi cu privire la defalcarea bugetului judetului pentru anul 2000. Asa cum va informam, in legea bugetului erau prevazute pentru echilibrarea bugetelor localitatilor din judetul Botosani aproape 59 de miliarde de lei, defalcate din impozitul pe venituri. Din total, o cota de 14,7 miliarde de lei a revenit echilibrarii bugetului propriu al CJ, restul de 44,2 miliarde urmind sa fie impartite celor 72 de unitati teritorial-administrative. Nu mai este o noutate pentru nimeni ca aproape nici o primarie din judetul nostru nu poate supravietui fara aceste subventii pe care le primesc an de an si pina acum impartirea lor a generat nemultumirea generala a primarilor. De aceasta data, guvernul a prins in legea bugetului si o modalitate de calcul a distribuirii sumelor, care are drept criteriu de baza capacitatea financiara a fiecarei primarii, adica veniturile proprii realizate.
Inaintea sedintei delegatiei, conducerea CJ a avut o ultima intilnire cu toti primarii din judet pentru a discuta sumele respective. Bineinteles cei mai multi s-au aratat fericiti de banii pe care ii vor primi, lucru normal daca ne gindim ca cel mai putin, 301 milioane lei, a primit comuna Mitoc care are putin peste 1.900 de suflete. In rest, media sumelor de echilibrare este undeva peste 500 de milioane de lei, bani cu care nici un primar nu poate fi nemultumit, iar cea mai mare subventie a primit-o comuna Vorona, peste 965 de milioane. Municipiul Botosani, care are cele mai mari incasari urmeaza sa primeasca cei mai putini bani, doar 2,6 miliarde de lei, insa formula fiind clara, primarul nu a avut nici un comentariu.
Tot ieri s-a aprobat introducerea pe ordinea de zi a proximei sedinte a CJ a repartizarii subventiei pentru energia termica a locuitorilor judetului. Din cele 88 de miliarde de lei alocate de guvern, partea leului, aproape 79 de miliarde de lei, a revenit Consiliului Municipal Botosani. Daca adaugam aici si cele 41 de miliarde pe care le are la dispozitie CJ pentru compensari, putem spune ca anul acesta avem caldura si apa calda asigurate.
Bugetul propriu al Consiliului Judetean este de 116,7 miliarde de lei, din care doar 39,5 miliarde lei reprezinta venituri proprii, restul fiind alcatuit din diverse subventii sau prelevari de la bugetul de stat. CJ isi propune sa cheltuie 36 de miliarde lei pe salariile personalului propriu si a celui din institutiile si directiile subordonate, 51 de miliarde reprezinta cheltuielile materiale si servicii, iar 22 de miliarde sint investitii, din care peste 18 miliarde investitii la regia de apa. Per total, probleme deosebite nu vor fi decit la Directia judeteana pentru protectia copilului, unde banii nu vor ajunge cu siguranta. (C.A.)

Comentarii