Tinerilor nu le mai place cartea

miercuri, 12 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Tinerilor nu le mai place cartea

Saracia, coroborata cu dezinteresul parintilor pentru educatie determina din ce in ce mai multi copii sa renunte la a mai urma vreo scoala. Speranta de miine a natiunii se reduce la o serie de generatii de tineri cu un grad de educatie foarte limitat, care prefera sa faca orice decit sa invete sa scrie ori sa citeasca. Cu voia lor, acestia cad victime analfabetismului, fenomen care, din pacate, tinde sa se amplifice. Studiile arata ca nivelul intelectual si un gradul de educatie al tinerilor este din ce in ce mai scazut pentru ca renunta la scoala dupa doua sau trei clase primare, chinuite sub indrumarea unui suplinitor sau ajung, in cele mai fericite cazuri, sa termine opt clase, insa fara sa acumuleze mai nimic din ceea ce li s-a predat. La prima vedere, numarul analfabetilor pare a fi neinsemnat la nivelul judetului Botosani, intrucit Inspectoratul Scolar Judetean tine o evidenta doar in rindul populatiei scolare. In realitate, din pacate, numarul celor care nu stiu sa scrie sau citeasca este mult mai mare. "O statistica cu numarul persoanelor analfabete nu am realizat, deoarece nu ni se cere acest lucru. Detinem insa o situatie, de la rencensamintul efectuat in 1992, cu nivelul de studii al botosanenilor in virsta de 12 ani si peste 12 ani. Din datele inregistrate, a rezultat ca 24.119 de botosaneni au declarat ca nu au absolvit nici o forma de invatamint, din care 18.735 sint femei. Numarul celor care au absolvit doar invatamintul primar, adica o clasa sau doua se ridica la 124.249 de persoane, din care mai mult de jumatate sint femei", a precizat Ovidiu Mihalache, director adjunct al Directiei Judetene de Statistica.
Degradarea intelectului tinerelor generatii este cel mai usor de sesizat la incorporarea recrutilor ori in penintenciare, la puscariasi. Conducerea ISJ sustine ca, in ultimul timp, a primit tot mai multe semnale din partea unitatilor militare asupra faptului ca tinerii care merg la incorporare nu stiu deloc carte. "Ba mai mult, din Penitenciar ni s-a cerut un invatator care sa-i invete pe puscariasi sa scrie si sa citeasca. Culmea este ca cei mai multi analfabeti sint tineri cu virste cuprinse intre 16-20 de ani. Mai degraba cei care au peste 40 de ani nu sint analfabeti, pentru ca, pe acea vreme, trebuia obligatoriu sa faci macar citeva clase. In opinia mea, principala cauza a analfabetismului este abandonul scolar, care rezulta din conditiile materiale precare ale unor copii, in special din mediul rural; insa, o alta cauza ar fi si lipsa unui orizont, dupa terminarea studiilor, fapt ce determina foarte multi tineri sa renunte la scoala", a declarat prof.dr.Constantin Manolache, inspector general al ISJ.
O statistica realizata de ISJ arata ca numarul analfabetilor sub 11 ani, luati in evidentele ISJ, in ultimii cinci ani, la nivelul judetului Botosani a ramas constant. In anul scolar 1997-1998, procentul nescolarizatilor in invatamintul primar era de 0,25%, iar in cel gimnazial de 1,20%. In anul scolar 1998-1999, procentul nescolarizatilor a cunoscut o crestere usoara, respectiv 0,36% in invatamintul primar si 1,27% in cel gimnazial, pentru ca in anul scolar 1999-2000 acesta sa scada din nou. In anul scolar trecut, numarul nescolarizatilor in invatamintul primar a fost de 0,26%, iar cel gimnazial de 1,18%. Conducerea ISJ este de parere ca fenomenul analfabetismului nu va putea fi eradicat decit in momentul in care va exista o motivatie. "In conditiile in care conditiile economice vor permite ca societatea sa intre pe un fagas normal, iar populatia se va stabiliza si nu vor mai exista migratii si vom depasi pacatoasa si interminabila perioada de tranzitie, atunci nu vom mai avea analfabeti. Oricum, pe viitor se va studia acest fenomen si se vor initia programe de alfabetizare, la nivel de tara, pentru acesti tineri", a concluzionat inspectorul general al ISJ. (L.L.)

Comentarii