Braila, sub Har Divin

duminică, 21 octombrie 2001, 23:00
6 MIN
 Braila, sub Har Divin

Pamintul Brailei a primit, ieri, binecuvintarea "celui mai scump odor al Greciei", Briul Maicii Domnului. Intimpinata de mii de braileni, Sfinta Racla ce adaposteste relicva a poposit in urbea noastra in jurul orei 9.30, purtata de insusi Vicarul Sfintei Episcopii a Dunarii de Jos, Cuviosul Arhimandrit Daniil Oltean. O mare de oameni inundase Calea Calarasilor, platoul din fata Primariei si spatiul din jurul Bisericii Grecesti, fiecare credincios nadajduind sa atinga Briul Maicii Domnului, cel facator de minuni, si sa capete ajutor de la Dumnezeu.
"Cel mai scump odor al Crestinatatii"
Braila, imbracata de sarbatoare, s-a plecat cu piosenie la picioarele Imparatesei Cerului. Cu ochii scaldati in lacrimi, zeci de mii de oameni, cu mai marii urbei in fata, si-au adus prinosul lor de multumire si credinta Nascatoarei de Dumnezeu, sosita din Grecia pe tarimul Proilaviei. In fata Primariei, preoti, oficialitati, militari si mireni, au primit, cu nadejde in suflete, Sfinta Relicva. De o parte si de alta, clerul Brailei, in frunte cu parintele protopop Gheorghe Marinescu, inconjurase baldachinul pe care a fost depus Briul Fecioarei. Dupa cuvintul de bun venit al Vicarului Episcopal, reprezentantul Mitropolitului Atenei, Hristodulos, si anume Dimitrios Furlemadis, a tinut sa aminteasca brailenilor: "Briul Maicii Domnului a sosit in orasul dv. la insistentele primarului Anton Lungu si cu sprijinul P.S. Episcop Casian al Dunarii de Jos. Este cel mai scump odor al Greciei, cel mai scump odor al crestinatatii."
La ora 10.00, procesiunea, cu icoana Maicii Domnului si Sfinta Racla in fata, a pornit pe Calea Calarasilor, spre Biserica Greaca. Zeci de preoti, elevi ai Scolii de Cintareti Bisericesti, diaconi si mireni intonau "Aparatoare Doamna" – imnul Fecioarei Preacurate. Fanfara militara, corurile "Trison", "Valurile Dunarii" si "Armonia" acompaniau, intr-o imbinare perfecta, cintarile bisericesti. De o parte si de alta, sute de credinciosi, politisti, jandarmi, agenti SPI. Cind si cind, preotii imparteau iconite si botezau poporul cu aghiazma, iar fiicele Brailei, imbracate in costume nationale, presarau petale de trandafiri in calea Sfintei Racle. In fata Bisericii Grecesti, calugaritele de la Manastirea "Sf. Mare Mucenic Pantelimon" asteptau cu candelele aprinse. Cit timp a stat Briul in fata sfintului lacas, sub baldachin, preotii au citit, ore in sir, din Acatistul Maicii Domnului.
Cit despre cei care s-au apropiat de Sfinta Racla, cu siguranta, ei nu vor uita niciodata ceea ce au simtit in cele citeva secunde de intilnire cu Cerul. Emotii, lacrimi, nadejde, ruga pentru cei dragi… Copii, oameni maturi si batrini, traiau aceleasi sentimente. "Apropierea de Briul Maicii Domnului a fost ceva extraordinar. Nu pot exprima in cuvinte ceea ce simt acum", ne-a declarat Gabriela Surdu, o adolescenta de 16 ani. De altfel, tinerii au fost, poate, cei mai numerosi pelerini de la evenimentul de ieri. "Da, cred in miracole, toate acestea sint un miracol", a spus Anca Dinu, 12 ani. Multi copii aveau lacrimi in ochi. "Am venit sa ma rog pentru bunica mea, care are icter", ne-a marturisit o fetita de 13 ani, Lucia Gheorghiu, abia stapinindu-si plinsul.
Un fluviu de credinciosi s-a impins in barajele fortelor de ordine
Asa cum era de asteptat, sosirea Sfintului Odor in orasul nostru a fost asteptata cu nerabdare de credinciosii braileni. Unii au fost atit de dornici sa i se inchine si sa se roage in preajma sa, incit s-au adunat in preajma Bisericii Grecesti inca de simbata dupa-amiaza. Asa se face ca, in noaptea de simbata spre duminica, zeci de oameni erau strinsi pe Calea Calarasi, la intersectia cu Danubiului, hotariti sa infrunte frigul de afara, pentru a fi siguri ca vor atinge racla adusa tocmai din Grecia. Citiva dintre ei, probabil obisnuiti cu astfel de evenimente, isi adusesera chiar si scaune, pentru ca asteptarea sa le fie, cit de cit, confortabila.
Dintre toti, cele mai vrednice si grabite au fost trei femei virstnice din cartierul Obor, Ecaterina Dumitru, Vetuta Vasile si Maria Radu. Acestea ne-au declarat, la 10 noaptea, ca sint acolo de la ora 15.00. "Sintem bolnave si credinta ne-a adus aici. Vrem ca miine sa fim primele care or sa atinga Briul. Maica Domnului ne-a ajutat atit de mult in viata!… Am venit cu lucrusoare de-ale copiilor, sa ne rugam pentru ei si pentru sanatate si pentru un trai mai bun, sa se mai ieftineasca preturile astea… Cu Briul asta, Maica Domnului ne stringe la pieptul sau, ca pe copiii ei!", ne-au spus cele trei credincioase. Alaturi de ele, batrinul Mihalache Bercu se sprijinea rabdator intr-un baston. "Eu am venit pe la 4 dupa-amiaza. O sa ma rog pentru sanatate, pentru copii si nepoti, sa intre la facultate si sa aiba serviciu. Si pentru pace, ca e mai buna decit toate!"
Primii veniti au fost supravegheati inca de simbata de fortele de ordine. In plina noapte, politistii erau coordonati de insusi colonelul Stefan Marinica, comandantul Politiei Municipiului.
Ce-i drept, politistii, jandarmii si agentii SPI au avut o misiune extrem de dificila. De simbata pina duminica dimineata, sirul credinciosilor veniti in intimpinarea binecuvintatei racle s-a intins de la Danubiului pina dincolo de Facultatea de Inginerie. Dupa ce Relicva a fost asezata in fata Bisericii Grecesti, ordinea a durat doar citeva minute. Credinciosii au inceput sa se perinde, pe doua rinduri, prin dreptul raclei. Rindurile se formau la intersectia cu Danubiului, unde grosul multimii era tinut in loc de un cordon al fortelor de ordine. La un moment dat insa, cordonul a cedat, iar busculada creata nu s-a domolit decit dupa ce drumul a fost blocat de dubele Jandarmeriei. Apoi, in urmatoarele trei ore, politistii, jandarmii si SPI-istii au luptat pina la epuizare cu fluviul de oameni care se indrepta spre Racla. In citeva rinduri, cordonul a fost pe punctul de a fi rupt din nou, insa lucrurile au fost cu adevarat in pericol de a scapa de sub control abia spre sfirsitul sederii Sfintei Relicve la Braila. Cind a vazut ca se apropie ora plecarii, insotitorul grec al raclei a incercat sa o poarte pe brate printre credinciosii care nu apucasera sa o atinga. Lumea a inceput insa imediat sa se buluceasca, iar ordinea in care s-a desfasurat procesiunea n-a mai putut fi reinstaurata decit cu greu. Racla a fost asezata din nou pe baldachin, iar dupa 10 minute, la ora 13.15, a fost luata intr-o masina si dusa spre Constanta.
"Apara Biserica, Tara si poporul de rele si necazuri!…"
Briul Maicii Domnului n-a mai parasit Grecia de doua secole, iar la Braila n-a fost niciodata. Conform traditiei, Sfinta Relicva, pastrata cu piosenie in Manastirea "Ano Xenias" din Volos, a fost lucrata cu propriile miini de Maica Domnului. Pina in secolul IV, Briul s-a aflat la Ierusalim, apoi in Capadocia si, de aici, a fost adus la Constantinopol, de imparatul Arcadie. Drept multumire ca a fost scapat de la inec, acesta a asezat Sfinta Relicva intr-o racla si a depus-o in biserica Vlaherne, alaturi de Vesmintul Maicii Domnului. Prin Sfintul Briu s-au facut nenumarate minuni. Imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept, grav bolnava, s-a atins de el si s-a vindecat. Drept multumire, imparatul a cusut cu fir de aur cinstitul Briu si l-a asezat intr-o racla de aur. Mai tirziu, imparatul Ioan Cantacuzino va darui sfintul odor Manastirii Vatoped din Muntele Athos. In prezent, Briul este impartit in trei: o parte este la Manastirea "Ano Xenias" din Volos, alta la Mitropolia Dimitriados si alta in Almiru.
Sfintul Briu a fost adus acum la Iasi, la initiativa I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu bunavointa I.P.S. Ignatios de Dimitriados si Almiru, pentru a marca implinirea a sase secole de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei, de catre Patriarhia Constantinopolulului. Pe 19 octombrie, Sfinta Racla a sosit la Galati si, doua zile mai tirziu, la Braila. Ieri, in jurul orei 13, Briul Maicii Domnului a parasit urbea noastra, indreptindu-se spre Constanta. In urma, au ramas sperantele brailenilor si rugaciunile preotilor: "Apara Biserica, Tara si poporul de rele si necazuri si ocroteste-i pe toti cei ce apara darul sfint al vietii. Aduna-i, cu iubirea ta de Mama a Vietii vesnice, linga Fiul tau pe toti orfanii, vaduvele si nevoiasii. Rugaciunile noastre nu le trece cu vederea, Curata si Preabinecuvintata!" (Marian GHEORGHE, Florentin COMAN)

Comentarii