Conflict deschis intre "Sigma" si nepoata primarului Anton Lungu

vineri, 22 mai 1998, 23:00
7 MIN
 Conflict deschis intre "Sigma" si nepoata primarului Anton Lungu

Odata cu economia de piata, au devenit de notorietate si numeroasele conflicte dintre patroni si institutiile statului. Instantele de judecata au zeci de procese pe rol in care firme particulare ataca hotariri date de institutiile publice, sau reclama pagube cauzate de inertia functionarilor statului. Multe dintre procese sint cistigate de patroni, statul suportind din buget plata cheltuielilor de judecata precum si daunele solicitate de firma respectiva si aprobata de instanta prin admiterea actiunii formulate de reclamant. O situatie de acest gen a ajuns pe masa instantei Judecatoriei Braila, ca urmare a actiunii formulate de SC "Sigma" SA, la data de 13 mai, impotriva Directiei Serviciilor Publice. In paralel, se deruleaza cercetarile declansate de Parchetul de pe linga Judecatoria Braila, ca urmare a plingerii penale depuse la data de 28 aprilie impotriva directorului institutiei publice mentionate, Emilena Huiu, nepoata primarului Anton Lungu.
Licitatie cu ghinion pentru "Sigma"
Conflictul dintre "Sigma" si Directia Serviciilor Publice s-a acutizat dupa ce societatea specializata in constructii si reparatii imobile a cistigat licitatia organizata pentru punerea in siguranta limitata a imobilului situat pe str. Mihai Eminescu nr. 58. In urma licitatiei a fost incheiat contractul nr. 19/11 noiembrie 1997, care trebuia sa se deruleze in doua etape: degajarea imobilului de molozul rezultat in urma incendierii acestuia in toamna anului 1996 si efectuarea lucrarilor propriu-zise de consolidare.
"Inca din luna decembrie am solicitat d-nei Huiu, directorul institutiei cu care avem contractul, sa ne puna la dispozitie documentatia necesara, inclusiv expertiza tehnica a imobilului, astfel incit sa ne putem incepe lucrarile. Trebuie sa precizez ca, in timp ce muncitorii nostri lucrau la scoaterea mizeriei si a molozului, un planseu al unei camere s-a darimat, antrenind, in mod firesc, deteriorari majore succesive ale peretilor. In aceste conditii, am considerat ca starea imobilului nemaifiind aceeasi ca la data licitatiei, se impune o noua expertiza tehnica, pe care am solicitat-o insistent" – ne-a declarat Petru Grosu, director general al SC "Sigma" SA. Inca de la inceputul lunii decembrie 1997, intre cei doi parteneri de contract s-a derulat un adevarat duel al adreselor oficiale, numerotate si inregistrate. In acest context, s-au ivit mari neintelegeri, ajungindu-se pina la refuzul de a primi corespondenta. De aceasta atitudine ostila, "Sigma" o acuza pe directorul Huiu.
"La un moment dat, ajunsesem sa nu mai fiu lasat de portar sa intru in institutia condusa de d-na Huiu, sau, dupa ce intram, fie eram lasat sa astept cu orele pe hol, fie secretara refuza sa-mi dea numar de inregistrare pentru documentele depuse. S-a intimplat chiar s-o gasesc pe insasi d-na Huiu, care a refuzat sa-mi primeasca adresele, pe motiv ca nu este secretara si nu are cine sa-mi dea numar de inregistrare. Acesti functionari ai statului, platiti din banii nostri, ai tuturor, nu au notiunea timpului. Pentru ei, timpul trece, leafa merge. Pentru firmele private, timpul costa bani si nu ne putem permite sa-l irosim asteptind si cersind ca un functionaras sa-si faca munca" – a afirmat Florin Petrovici, director Relatii Externe in cadrul SC "Sigma" SA. La rindul sau, directoarea Emilena Huiu ii acuza pe cei de la "Sigma" de faptul ca "scoteau pina si hirtia din fax, astfel incit sa nu le pot trimite, nici pe aceasta cale, adresele care se impuneau, ca raspuns la cele trimise de ei". In ultima instanta, neintelegerile dintre cei doi parteneri vor fi solutionate in sala de judecata.
"Ramine sa ne judecam pentru sumele neincasate pina acum"
Directorul general Petru Grosu sustine ca imobilul "reprezinta un pericol public, peretii putind sa cada in orice clipa chiar si peste trecatori", motiv pentru care refuza sa compromita siguranta si chiar viata muncitorilor. Bazat pe aceste argumente, Grosu solicita efectuarea unei expertize tehnice care sa ateste stadiul actual al imobilului. Directia Serviciilor Publice afirma in adresa nr. 4079/8 aprilie 1998 ca licitatia cistigata de "Sigma" a avut ca obiect "lucrari de constructii preliminare, pentru punerea in siguranta limitata a imobilului". In acelasi document se mai precizeaza ca "expertiza tehnica a imobilului face obiectul unei noi documentatii tehnice de executie si a unei alte licitatii (…) Dvs. aveti obligatia respectarii documentatiei tehnice licitate". Directorul general al SC "Sigma", precizind ca vechimea sa ca specialist in constructii este de peste 28 de ani, sustine ca dreptatea este de partea sa si spera ca si instanta sa spuna acelasi lucru. Emilena Huiu, la rindul sau, este de parere ca nu a incalcat cu nimic legea, asa cum este acuzata de "Sigma" in plingerea penala, sustinind chiar ca dovada de rea vointa si rea intentie au dat directorii de la "Sigma". Mai mult decit atit, directorul Huiu ne-a declarat: "In cazul in care Parchetul va dispune inceperea urmaririi penale impotriva mea, voi fi obligata sa-mi angajez aparator si sa ma apar. Insa, deja sint foarte stresata de felul in care au decurs pina acum relatiile institutiei noastre cu societatea «Sigma». Nu-i simplu pentru nimeni ca, pe linga indatoririle de zi cu zi, destul de complicate, sa mai fie implicat si intr-un razboi al adreselor."
In plus, Petru Grosu o acuza pe Emilena Huiu de abuz de drept si ilegalitate, pe motiv ca, pentru a se reinnoi contractul de inchiriere pentru acest sediu, directoarea le-a trimis o adresa prin care le cere desemnarea unei persoane care ar urma sa aiba calitate de fidejusor intr-un contract de fidejusiune care ar trebui semnat ca anexa a contractului de inchiriere. Precizam ca fidejusorul este o persoana care garanteaza plata unui debit al unei firme sau a altei persoane. In cazul de fata, trebuia ca cineva sa se oblige ca "Sigma" va plati chiria lunara. Emilena Huiu sustine ca nu e nimic ilegal si ca astfel de contracte au semnat si alte firme care au spatii inchiriate de la DSP. "Daca erau de buna credinta, acceptau fara probleme, fidejusor putind sa fie chiar dl. Grosu. Insa ei nu au nici un interes sa semneze un contract de fidejusiune, pentru ca acum de exemplu, au platit o restanta de aproximativ 14 milioane lei, reprezentind chiria pe 2-3 luni pentru sediu si magazia din str. Mercur", spune directorul DSP.
Managerul societatii "Sigma" confirma restanta, insa afirma ca nu a fost platita pina acum suma respectiva deoarece a existat un acord de compensare a acestor bani cu o parte din contravaloarea lucrarilor executate de "Sigma" la imobilul din str. Mihai Eminescu nr. 58. "Directia Serviciilor Publice trebuia sa ne plateasca aproximativ 33 de milioane de lei, din care ne-au virat numai 11. Insa, daca am vazut ca situatia treneaza, am platit totusi restanta noastra, raminind sa ne judecam pentru sumele neincasate pina acum", a afirmat la rindul sau Petru Grosu. Astfel incit, pina cind instanta se va pronunta si vor fi uzate toate caile legale de atac de catre partea nemultumita de hotarire, intre Grosu si Huiu se va consuma un razboi al nervilor.
Colateral cu marele conflict, mai sint doua neintelegeri
In plus, Petru Grosu mai pune in discutie alte doua obiective de litigiu cu Directia Serviciilor Publice. "In primul rind, este vorba despre termenii contractului de inchiriere a imobilului din str. Anghel Saligny nr. 6-8, unde noi avem sediul firmei. In 1991, cind am intrat in posesia acestei cladiri, era pur si simplu o ruina. Am bagat bani in reparatii, renovari, consolidari, amenajari interioare si exterioare. Am reparat chiar si strada din fata imobilului si am pus flori. Am vrut sa facem totul astfel incit prestanta firmei sa nu sufere. Problema este ca acum DSP ne cere sa platim 10% peste costul lunar al chiriei – 2,07 milioane lei – spunindu-ni-se ca acest procent reprezinta adaos pentru starea fizica a cladirii. Pai cum vine asta? Noi am reparat-o pentru ca acum sa mai si platim pentru asta?", a fost de parere Petru Grosu. Fata de acest subiect, Emilena Huiu a spus ca nu are cunostinta de starea imobilului la momentul incredintarii acestuia societatii "Sigma" SA. "Eu stiu doar ca in contractele incheiate se stipuleaza ca starea este buna si au semnat, certificind aceasta", spune directorul DSP. In ceea ce priveste o propunere verbala a directorului Grosu, respectiv pentru calcularea unei eventuale compensari a chiriei cu o parte din cheltuielile facute pentru reconditionarea imobilului respectiv, directorul DSP a precizat ca "aceasta chestiune se poate pune in discutie numai in momentul in care se disputa licitatia pentru imobil si se prevede in caietul de sarcini acest gen de compensare".
A doua problema aflata in litigiu vizeaza o magazie cistigata la licitatie de "Sigma", situata in str. Mercur 49. "Dupa renovarea magaziei, la citva timp s-a stricat acoperisul si ne-au fost deteriorate materialele de constructie depozitate acolo. Am solicitat Directiei Servciilor Publice sa repare planseul avariat, pentru ca era administratorul obiectivului pentru care noi platim chirie. Am propus chiar sa ne facem noi reparatia, insa DSP sa ne plateasca lucrarea. Am fost refuzati", spune Petru Grosu. Emilena Huiu afirma ca, legal, DSP nu are competenta de a repara deteriorarile acelei magazii. "Specialistii nostri mi-au spus ca normativele prevad o durata de cel putin 5 ani a reparatiilor anterioare, deci nu exista posibilitatea sa ne incarcam contabil cu cheltuieli pentru lucrarea respectiva", a afirmat directorul DSP.
Care e mai tare
Dincolo de timpul si nervii care vor fi irositi pina la rezolvarea acestui litigiu, cele doua parti se suspecteaza reciproc de mijloace mai putin ortodoxe pentru a cistiga.
Astfel, cei de la "Sigma" sint de parere ca Emilena Huiu va uza de gradul de rudenie dintre ea si primar. "Cind i-am adus la cunostinta ca ne vom adresa instantei, d-na directoare mi-a spus ca pot sa ma duc unde vreau, ca ea este nepoata lui Lungu si nu-i face nimeni nimic", afirma directorul Florin Petrovici. La rindul sau, Emilena Huiu spune ca primarul nici nu are cunostinta de stadiul actual al conflictului pe care-l are "Sigma" cu DSP. "N-am facut deloc uz de asa ceva, ba dimpotriva, eu ma consider un om ca oricare, fara prea mare importanta. Insa ei mi-au spus ca sint siguri ca vor cistiga procesul cu mine, pentru ca au bani sa se judece si au si un avocat foarte bun", a mai spus directorul DSP. (Marilena SEVERINEANU)

Comentarii