Consiliul local asteapta aprobare de la Bruxelles pentru un proiect vital municipiului

vineri, 18 august 2000, 23:00
2 MIN
 Consiliul local asteapta aprobare de la Bruxelles pentru un proiect vital municipiului

Lansat in noiembrie 1998 si planificat a fi finalizat in decembrie 2001, Programul pentru Coeziune Economica si Sociala al Uniunii Europene isi propune sa pregateasca Romania in administrarea fondurilor pentru preaderare la Uniune.
Scopul principal il reprezinta fondarea unui cadru complex pentru dezvoltarea regionala, potrivit obiectivului definit in parteneriatul pentru aderare, cadru care sa cuprinda, pe de o parte, politici, legislatii si instrumente, iar pe de alta parte, capacitatea administrativa de a canaliza diferite fonduri Phare si programe precum ISPA (instrument special de preaderare) si SAPARD (program special de actiuni pentru sprijin de preaderare in agricultura si dezvoltare sociala).
Programul ISPA este un instrument structural pentru preaderare, de tipul fondurilor pentru coeziune, destinat sa asigure asistenta viitoarelor state membre in incercarea acestora de a atinge niveluri ridicate de cheltuieli necesare alinierii la standardele comunitare a infrastructurilor lor pentru transport si mediul inconjurator.
Programul are trei componente: pregatirea de proiecte pentru mediul inconjurator, pregatirea de proiecte pe infrastructura pentru transport si pregatirea de proiecte pentru asistenta tehnica.
In cadrul primei componente, Primaria Municipiului Braila, in colaborare cu RA Aptercol si Agentia de Dezvoltare a SUA, a intocmit si inaintat Ministerului de Finante, MLPAT, Ministerului Mediului si UE, "Proiectul pentru Dezvoltarea sistemului integrat de canalizare si instalatie de tratare si epurare a apelor uzate in municipiul Braila".
Proiectul cuprinde trei componente si anume: "Finalizarea lucrarilor la Canalul Colector de ape uzate", "Extinderea sistemului de canalizare in municipiu" si "Constructia instalatiei de tratare a apelor uzate in municipiul Braila". Proiectul se va derula pe o perioada de sase ani, respectiv 2001 – 2006. Costul total estimativ pentru realizarea celor trei componente este de 60,8 milioane Euro, din care 45,6 fonduri nerambursabile prin Programul ISPA si 15,2 milioane Euro, contributia Consiliului Local Municipal – 9,7 milioane din surse proprii si 5,5 milioane surse atrase.
Dupa cum ne-a declarat Stoica Anghelescu, directorul Directiei Economico-Financiare a Primariei, in momentul de fata, proiectul se afla la Bruxelles pentru aprobarile finale si este posibil ca primii bani sa soseasca pina la sfirsitul acestui an. "Nu se pune problema ca proiectul sa nu fie aprobat. In cel mai rau caz, poate fi vorba de mici retusuri", s-a aratat increzator Anghelescu.
Data fiind necesitatea realizarii acestei investitii, Consiliul Local Municipal va adopta, in sedinta ordinara de vinerea viitoare, o hotarire privind aprobarea "Proiectului pentru dezvoltarea sistemului integrat de canalizare si instalatie de tratare a apelor uzate in municipiul Braila". (Mircea CIUCASU)

Comentarii