Credite pentru reabilitarea locuintelor cu grad ridicat de seismicitate

vineri, 22 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Credite pentru reabilitarea locuintelor cu grad ridicat de seismicitate

La inceputul acestei saptamini, MLPAT a remis Consiliului Judetean Braila o copie a conventiei incheiata intre Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT), Ministerul Functiei Publice (MFP) si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), avizata de Ministerul Finantelor, pentru finantarea prin credite bancare a cheltuielilor de natura investitiilor privind executarea lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente cu destinatia de locuinta, proprietate privata a persoanelor fizice.
Respectiva conventie stabileste modul de derulare a finantarii prin credite bancare a investitiilor pentru lucrarile de interventie ce au drept scop reducerea riscului seismic al constructiilor din Braila. Potrivit prevederilor documentului, CEC se obliga sa analizeze cererile de credite bancare si, pentru situatiile in care se indeplinesc conditiile de aprobare potrivit prevederilor legale si normelor interne de creditare, sa elibereze certificatul de solvabilitate, stabilind limita maxima a creditului ce poate fi aprobat. CEC acorda credite bancare, din surse proprii, cu o durata de rambursare de pina la 20 de ani si cu o rata a dobinzii egala cu rata dobinzii platita de CEC populatiei la depunerile la termen de un an pe libretele de economii cu depuneri la termen, la care se adauga o marja de 5 puncte procentuale. Totodata, CEC se obliga sa stabileasca instructiuni corespunzatoare privind calculul, evidenta si raportarea dobinzii subventionate la creditele acordate, raspunzind pentru corecta determinare a diferentei pina la nivelul total al dobinzii, inclusiv a marjei procentuale, care se suporta din transferuri de la bugetul de stat.
La rindul sau, Consiliul Judetean trebuie sa transmita catre MLPAT listele cuprinzind constructiile cu destinatia de locuinta care prezinta un inalt risc de seismicitate. Demn de reliefat este faptul ca, in momentul de fata, la Braila mai bine de 140 de cladiri se pot prabusi in cazul producerii unui cutremur, majoritatea acestora fiind situate in centrul vechi al orasului. (Mircea CIUCASU)

Comentarii