Crucificari in masa la directiile financiare

joi, 12 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Crucificari in masa la directiile financiare

Dinamica procesului de schimbari la nivelul sistemului administratiei publice a atins, de data aceasta, structurile directiilor financiare teritoriale. Dupa ce s-a incheiat etapa de evaluare a competentelor directorilor generali, demarata cu o luna in urma, acum, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a trecut la esaloanele inferioare. Tot ce se cheama director, de la "general" in jos, a fost eliberat din functie fara explicatii, urmind sa asigure conducerea interimara pina la organizarea unui nou concurs de catre ministerul de resort. La Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) Braila, s-au operat, pina acum, 4 vacantari de posturi in structurile de conducere. A cincea, cea mai semnificativa, a directorului general adjunct, a ramas incerta, desi, anterior, fusese anuntata de o adresa a Ministerului de Finante. Dupa ce, in urma concursului din 11mai, se vor ocupa locurile vacante, precum si cele infiintate prin noua organigrama a MF, procesul schimbarilor va continua cu administratiile financiare.
Marti, la DGFPCFS Braila, 4 directori au fost anuntati oficial ca, in baza OUG nr. 2/2001, a HG nr. 18/2001 si a Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr. 224/2001, sint eliberati din functii. Alexandru Lupu, directorul Directiei Administrarii Veniturilor de Stat, Ion Circiumaru, adjunctul acestuia, Florin Bojesteanu, directorul Directiei Control Financiar Fiscal, si Maria Oprica, directorul Directiei de Trezorerie, vor asigura, potrivit documentului, conducerea interimara a acestor departamente pina pe data de 11 mai, ora 9.00, cind la Ministerul Finantelor se va desfasura concurs pentru posturile vacantate. In toate directiile generale din teritoriu, omologii celor 4 au avut aceeasi soarta. Cei in cauza, daca vor sa participe, au posibilitatea de a se prezenta la concurs, in conditiile Legii 188, a functionarului public, in fata unei echipei ministeriale care va evalua limita maxima a competentelor lor.
Cu acelasi prilej, vor fi sustinute concursuri si de catre candidatii la posturile create prin noua organigrama a ministerului. Este vorba despre un nou post de director general adjunct, care va coordona activitatea controlului fiscal, si de un altul, de director la Directia de Control Fiscal. Surse autorizate au opinat ca acest episod constituie doar o etapa dintr-un proces mai amplu. In urma cu o luna, toti directorii generali ai directiilor de Finante au fost convocati la Ministerul Finantelor Publice, unde au sustinut un interviu. Cei care nu au obtinut punctajul necesar la reexaminare, au fost eliberati din functie, iar aceste posturi s-au ocupat prin concurs. In etapa actuala, directorii au fost eliberati din functii, in vederea "eficientizarii activitatii directiilor generale ale Finantelor Publice", dupa cum se precizeaza in ordinul ministerial.
Luni, Directia de Finante braileana a fost anuntata, printr-o adresa oficiala, de eliberarile din functii care urmau sa devina operabile. In afara celor 4, mentionati mai sus, in adresa figura si functia de director general adjunct, ocupata in prezent de Mihaela Marcu. "Nu s-a primit ordinul ministrului privitor la aceasta eliberare, deci nu o anuntam", a spus directorul general al DGFPCFS Braila, Ilie Deca.
Surse din sistemul finantelor nu au exclus posibilitatea ca acest ordin sa nu mai fie emis. In aceasta eventualitate, ar insemna ca Mihaela Marcu nu va mai sustine un nou concurs. Dupa incheierea acestei etape, prin sita reevaluarii vor trece administratiile financiare, au preconizat sursele citate.
Finantele, doar pentru oameni agreati de Putere
Presedintele local al PNL, Adrian Ritzinger, a apreciat ca atitudinea noii puteri fata de functionarii publici "nu mai socheaza pe nimeni", din moment ce, deja, a instituit precedente in ignorarea prevederilor Legii functionarului public. "Oficialii puterii ar fi putut sa verifice cunostintele celor pe care, acum, i-au eliberat din functii, pentru ca fiecare a fost atestat pe post in urma unui concurs. Daca nu ar fi corespuns, atunci, foarte bine, ii destituia. Dar atitudinea premierului Nastase a fost aceea ca respectivele concursuri s-ar fi dat pe circuit inchis, fiind aranjate. Atunci, noi ce sa intelegem: ca puterea ii demite pe directorii de acum si, apoi, organizeaza alte concursuri ca sa-si aranjeze oamenii sai?"
Liderul PNL a tinut sa precizeze ca nu se refera doar la Mihaela Marcu, ci la toti directorii de institutii publice care au alunecat in dizgratia noii puteri de guvernamint. Marcu a demisionat, in urma cu citeva luni, din calitatea de membru al PNL. "Ipocrizia" cu care actualii guvernanti procedeaza la schimbarile de cadre din sistemul institutional va sfirsi, in viziunea presedintelui Ritzinger, prin a afecta societatea si ii va determina "pe contribuabili sa dea bani nu pentru a plati un functionar public, ci pentru a plati oamenii agreati de puterea politica ce i-a instalat in functii". (Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii