Cumpararea unei locuinte este un vis irealizabil

luni, 12 ianuarie 1998, 00:00
3 MIN
 Cumpararea unei locuinte este un vis irealizabil

Initiativa Guvernului de creare a unor facilitati pentru tinerii care vor sa-si cumpere o locuinta a avut drept consecinta o majorare substantiala a preturilor pe piata imobiliara. Astfel, creditele CEC cu dobinda subventionata de 15%, acordate incepind cu luna septembrie 1997, i-au determinat pe proprietarii de locuinta sa speculeze din plin momentul respectiv si sa obtina prin vinzare un pret nesperat de bun pentru apartament.
Intervievati de reporterul "Monitorului", trei patroni ai unor agentii imobiliare brailene si-au exprimat opiniile in privinta cauzelor ce au determinat acesta stare de fapt.
"Acordarea de catre CEC a imprumuturilor nu a fost bine gindita, motiv pentru care preturile apartamentelor au sporit cu cel putin 50-60% fata de vara lui 1997", este de parere Teodor Cristian, patronul agentiei imobiliare "Cristian".
Aceeasi opinie a fost exprimata si de Ionel Dragut, administratorul agentiei "Imobiliara Domus". "Dupa acordarea creditelor, ne-am confruntat cu o avalansa de cumparatori. Veneau zilnic, intre 15-20 de persoane, in special tineri, principalii beneficiari ai creditelor CEC. S-a inregistrat o crestere vertiginoasa, cam cu 5-10 milioane lei, la toate categoriile de apartamente. Cresterea exista si in prezent, cu 2-3 milioane saptaminal. Cel mai mic pret pentru un apartament, pe care il am in baza de date, este de 25 milioane lei pentru o garsoniera in zona Viziru. Cel mai scump este un apartament de 4 camere, in zona centrala si costa 170 de milioane. In aceeasi zona, o casa ajunge si la 700 de milioane."
Dorina Dragomir, patroana agentiei imobiliare "Doridrag", a exprimat, prin citeva exemple, influenta asupra cresterii preturilor la apartamente prin acordarea de credite CEC. "In zona Vidin, un apartament cu doua camere costa in vara in jur de 30 milioane lei, iar acum a ajuns la 40-45 milioane, in zona Dorobanti, de la 35-38 milioane s-a ajuns la 70-80 milioane, iar pe Buzaului, tot pentru doua camere, preturile au crescut de la 38-40 mil. lei la 65-75 de milioane. In afara de creditele CEC, eu cred ca si cresterea dolarului a avut ca efect majorarea preturilor."
Agentii imobiliari asteapta o noua crestere de preturi la vara
Privind spre viitorul apropiat, perspectivele sint sumbre. Daca, pina acum, cumpararea unui apartament era un obiectiv tangibil pentru un segment minimal din rindul cetatenilor urbei noastre, in a doua parte a anului 1998, obiectivul este pe cale sa se transforme doar intr-un vis frumos care, ca orice vis, nu poate deveni realitate.
Tendinta de crestere a preturilor la apartamente se va accentua, in curind, din doua motive, opineaza aceeasi conducatori ai agentiilor imobiliare. Primul motiv il constituie acordarea, din luna februarie, de noi credite CEC cu dobinda subventionata pentru cumpararea de locuinte, iar cel de al doilea, finalul celebrei Ordonante 9/1991, prin care s-au acordat plati compensatorii tuturor persoanelor disponibilizate din intreprinderile supuse lichidarii administrative.
"In vara o sa se intimple, cu siguranta, urmatorul fapt: in momentul in care o sa se termine ordonantele, multi din cei aproximativ 20.000 de someri existenti la ora actuala isi vor vinde apartamentele retragindu-se in mediul rural. Migratia acestora si, implicit, vinzarea apartamentelor, va coincide cu acordarea unor noi credite de catre CEC. Coroborate, cele doua aspecte vor conduce la noi majorari de preturi la apartamente", a conchis Ionel Dragut, administratorul agentiei "Imobiliara Domus". (Mircea CIUCASU)

Comentarii