Doi ani cu suspendare pentru Adrian Constantin

vineri, 09 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Doi ani cu suspendare pentru Adrian Constantin

Aflat in boxa acuzatilor din primavara anului trecut, fostul manager al SC CET SA, Adrian Constantin, a primit prima lovitura din seria dosarelor penale in care figureaza ca invinuit. Miercuri, Constantin a fost condamnat la doi ani inchisoare cu suspendare conditionata sub supraveghere, pentru infractiuni economice prevazute de Legea 31/90, a societatilor comerciale, iar Vasilica Pisica, director economic, a primit un an si sase luni cu suspendare conditionata. Sentinta poate fi atacata in zece zile de la pronuntare.
Spicuind din documentele acuzarii, reiese ca Adrian Constantin a administrat defectuos societatea, a prezentat cu rea-credinta actionarilor un bilant contabil inexact si a incasat, ilegal, 25 milioane lei, bani ce reprezentau dividende din beneficii fictive. Totodata, el a semnat o factura fictiva pentru livrarea unor cantitati de energie catre "Celhart-Donaris", ceea ce a condus la aparitia unor venituri suplimentare in contabilitatea CET SA, de peste doua miliarde lei.
Cit despre Vasilica Pisica, aceasta a determinat o contabila sa intocmeasca factura fictiva amintita mai sus, acest fapt avind ca urmare denaturarea bilantului contabil pe 1998. In Rechizitoriul intocmit de Parchetul de pe linga Tribunalul Braila se afirma ca atit Adrian Constantin cit si Vasilica Pisica mai sint cercetati in citeva dosare penale aflate fie la Politie, fie la Parchetul Curtii de Apel Galati.
Condamnarea lui Constantin vine dupa arestarea lui Gramescu
Procesul fostului manager de la CET SA a inceput in martie anul trecut, odata cu trimiterea sa in judecata. Desi pedeapsa aplicata acum lui Adrian Constantin este "cu suspendare conditionata", potrivit art. 86 Cod Penal, libertatea inculpatului este limitata de "supraveghere". Daca sentinta ramine definitiva, Constantin trebuie sa se prezinte la anumite intervale de timp la judecator, sa anunte orice schimbare de domiciliu si orice schimbare a locului de munca. In ciuda evidentelor, managerul a scapat pina acum de arest, spre deosebire de Stefan Gramescu. Gramescu, director general in perioada iulie – noiembrie ’99, se afla dupa gratii de citeva luni, desi se parea ca niciodata nu va fi arestat sau dat pe mina Justitiei.
Potrivit dosarului penal solutionat cu doua zile in urma de Judecatoria Braila, pe 23 septembrie 1999, Comisia de Cenzori a CET SA a sesizat Politia, acuzindu-l pe Adrian Constantin si pe Vasilica Pisica de nereguli de ordin financiar. A urmat un control al Finantelor, in urma caruia s-a descoperit ca CET SA a inregistrat eronat in contabilitate doua facturi emise de "Distrigaz" Galati si "Romgaz" Medias, in valoare de 5,4 miliarde lei. Astfel, a fost denaturat rezultatul financiar-fiscal al societatii pe anul 1998, repartizindu-se un profit fictiv prin plata dividendelor catre angajati si manageri. Adrian Constantin a umflat potul, incasind 25.000.000 lei – cota din profitul societatii – in conditiile in care CET inregistra, de fapt, pierderi.
Pe de alta parte, in decembrie 1998, managerul Constantin si directorul economic Vasilica Pisica i-au solicitat Mariei Tacea, sef Serviciu Furnizare Energie, sa transforme suma de doua miliarde de lei in energie electrica si termica, cu scopul "regularizarii lunii noiembrie 1998". La rindul ei, Tacea i-a dat inscrisul contabilei Mariana Tudor. Pina la urma, la insistenta Vasilicai Pisica, factura a fost intocmita. Potrivit actului contabil, CET ar fi livrat "Celhart Donaris" SA energie termica si electrica in valoare de 2,4 miliarde lei cind, in realitate, acest lucru nu se intimplase.
Pierderi de 5,7 miliarde lei in loc de profit
Dupa declansarea cercetarilor, expertii contabili au ajuns la concluzia ca, in 1998, CET SA a inregistrat pierderi de peste 5,7 miliarde lei, fata de un profit net de 1,1 miliarde lei declarat de conducere. Bilantul contabil a fost prezentat in sedinta AGA din aprilie 1999, pe vremea cind reprezentanti din partea FPS erau Nicolae Vlad si Constantin Marcel, seful Grazii Financiare Braila. Desi era vorba de o ilegalitate, AGA a hotarit ca Adrian Constantin sa incaseze suma de 106,2 milioane lei, iar ceilalti actionari dividende insumind 318,8 milioane lei.
In alta ordine de idei, calculul eronat al gradului de utilizare a mijloacelor fixe, efectuat de Vasilica Pisica, a influentat de asemenea bilantul contabil pe 1998 cu suma de 895,3 milioane lei, aplicindu-se un coeficient de 100%, in loc de 73%, cu "incalcarea prevederilor legale". La finalul rechizitoriului sint consemnate urmatoarele: "Prin neinregistrarea cheltuielilor de aprovizionare pe decembrie 1998 cu suma totala de 6.566.398.304 lei si prin inregistrarea unor venituri fictive de 2.000.708.800 lei (energie facturata fictiv catre «Celhart-Donaris») s-a denaturat bilantul contabil, reiesind un profit impozabil fictiv de 3.411.598.479 lei cind, in realitate, SC CET SA inregistra pierderi de 5.739.691.527 lei."
Constantin nu este multumit
Reamintim ca AGA din 12 august 2000 a declansat actiunea in raspundere impotriva lui Constantin si Pisica, tocmai din cauza dosarelor penale aflate pe rol, administrator fiind numit Lucian Giurgiu. Dupa un intreg lant de procese si ordonante presedintiale, Giurgiu nu a reusit sa-si intre in atributii nici macar o zi, in toata aceasta perioada Constantin conducind, de fapt, societatea. Mai mult decit curios este faptul ca Adrian Constantin a fost numit luna trecuta de AGA convocata la cererea Autoritatii pentru Privatizare, actuala denumire a fostului FPS, unul dintre cei trei membri ai CA de la CET. Punctul de vedere al lui Constantin referitor la sentinta Judecatoriei Braila a fost enuntat foarte sec: "Este o rusinoasa gafa judiciara, care va trebui indreptata tot de justitie sau de Dumnezeu." (Marian GHEORGHE, Mircea DOAGA)

Comentarii