Investitii de 50 de milioane la Caminul de batrini

vineri, 17 decembrie 1999, 00:00
2 MIN
 Investitii de 50 de milioane la Caminul de batrini

Jurista Manuela Bajenaru, directorul Caminului de batrini situat pe str. Polona, ne-a declarat ieri ca, pentru prima data din ultimii 4 ani, s-a reusit obtiunea unor fonduri destinate investitiilor la acest camin. "Desi in fiecare an am trecut in planul de buget necesar pentru camin si diverse sume pentru investitii, niciodata fondurile Primariei nu au permis alocarea vreunei sume de bani cu aceasta destinatie. Acum, am obtinut 50 de milioane lei, bani cu care ne-am hotarit sa schimbam o parte din mobilierul camerelor unde sint cazati batrinii. In acest sens, am facut deja o comanda la Centrul de Reeducare de la Tichilesti unde exista ateliere de timplarie si se executa diverse obiecte de mobilier. In prima faza, avem in vedere inlocuirea paturilor si a sifonierelor din dormitoarele de la parter, care sint de multa vreme scoase din uz si trebuiau date la casare", ne-a declarat directorul Manuela Bajenaru, precizind ca spera ca si in anul viitor sa obtina fonduri pentru investitii, astfel incit sa aiba posibilitatea sa schimbe mobilierul din toate camerele caminului.
Lipsa banilor s-a resimtit destul de mult si asupra sumelor alocate acestei institutii, deoarece pina la sfirsitul acestui an atit cheltuielile aferente salariilor personalului angajat aici, cit si cheltuielile materiale au fost finantate de Primarie, din bugetul local. "Speram ca situatia financiara sa se imbunatateasca, pentru ca incepind cu luna ianuarie 2000, conform Ordonantei 102/’99, cheltuielile de personal vor fi suportate de Inspectoratul de Stat pentru Handicapati, urmind ca Primaria sa ne finanteze doar cheltuielile materiale", a mai spus directorul Manuela Bajenaru. In acest context, sursa citata a precizat ca sumele care se cheltuiesc cu caminul de batrini sint destul de mari, un calcul efectuat pentru anul trecut demonstrind ca statul cheltuieste lunar 1.200.000 lei pentru fiecare batrin asistat, contributia personala a pensionarilor din camin fiind de numai 410.000 lei. "In aceste conditii este clar ca nu s-au putut aloca fonduri si pentru investitii, dar speram ca situatia se va schimba pe viitor", a mai afirmat sursa citata.
Chiar si in situatia in care sumele necesare ingrijirii unui batrin din camin sint totusi destul de mari, directorul Manuela Bajenaru a spus ca s-au facut eforturi permanente pentru imbunatatirea ratiilor de hrana. "De 2-3 ori pe luna, simbata si duminica, avem mai multe persoane fizice care pregatesc o masa calda pentru pensionarii nostri. Pentru acest an, se pare ca sarbatorile vor fi mai indestulate si pentru batrinii din acest camin, pentru ca s-au anuntat mai multe actiuni prin care se vor oferi cadouri batrinilor." Astfel, pentru astazi, este anuntata venirea unui grup de elevi de la Scoala Generala nr. 23 care vor oferi batrinilor un spectacol specific sarbatorilor si cadouri constind in dulciuri si fructe. (Marilena SEVERINEANU)

Comentarii