Jaf porcesc la "Comsuin"

miercuri, 01 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Jaf porcesc la "Comsuin"

Un jaf soldat cu un prejudiciu de circa 1 miliard de lei a lasat masca Politia prin obiectul furtului si metoda de operare. O ditamai conducta din fonta, lunga de 150 de metri, ingropata la un metru in pamint, a disparut fara urma. Uimitor este modul in care uriasa teava cu diametrul de 40 cm, cintarind aproape 15 tone, a fost scoasa din sol si carata de la locul cu pricina. Conducta asigura evacuarea dejectiilor de la Complexul de Porci "Comsuin" catre Dunare si era amplasata in apropierea soselei dig Braila – Galati.
Politia considera ca tronsonul de teava a fost furat de un grup masiv de hoti care au sapat saptamini intregi, au spart conducta cu baroasele si au vindut fonta la centrele de achizitie a deseurilor.
De neinteles este faptul ca nimeni nu a vazut si auzit nimic, cu toate ca furtul a fost comis de o armata de hoti care au bocanit si au depus munca de Sisif.
Disparitia conductei a fost observata simbata, 28 octombrie, cind conducerea Complexului de Porci al firmei "Caruz Braila Import-Export" a fost sesizata ca in apropierea Soselei dig Braila – Galati pe unde trece teava cu pricina s-a produs o defectiune – soldata cu deversarea dejectiilor. Pina dincolo de dig, conducta este amplasata la suprafata, aceasta coborind in sol la o adincime de circa un metru, cu 150 metri inainte de a face jonctiunea cu apele Dunarii, intr-o zona impadurita si plina de balarii.
"Simbata, padurarul Ocolului Silvic, care se ocupa de aceasta padure, ne-a trimis vorba ca daca nu se repara conducta, o inchide. Cind am mers acolo am constatat ca de fapt toata acea portiune de conducta subterana, lunga de 150 metri, a disparut (…) Curios este cum acel padurar nu a observat nimic pina simbata, pentru ca furtul nu s-a comis in citeva ore, ci intr-o perioada de timp foarte lunga", a declarat Vasile Tovirnac, administratorul SC "Complexul de Porci" SA Braila, societate apartinind grupului de firme al lui Gheorghe Caruz.
Cum au disparut 15 tone de fonta?
Un simplu calcul matematic arata clar ca teava cu pricina cintarea aproximativ 15.000 kg. Tinind cont de diametrul de 40 cm al conductei, de grosimea de 1 cm a peretelui ei, de lungimea aproximata la 150 metri si de densitatea fontei, rezulta ca la confectionarea acesteia s-au folosit 15 tone de materie prima. "E logic ca niste indivizi au sapat acolo si au descoperit conducta", sustine administratorul Tovirnac. Pentru un neavizat care aude ca acolo s-a sapat se naste intrebarea fireasca: mare scofala! ce, e greu sa viri cazmaua in pamint? Pai e greu al naibii si iata de ce: ca sa ajunga "cirtitele" la conducta a fost necesara indepartarea a peste 50 tone de pamint, tinind cont ca s-a sapat – la o adincime de circa 1 metru, pe o latime de 50 cm si pe o lungime de 150 metri. Va sa zica, baietii cu cazmalele au scos la suprafata 50.000 kg de tarina, adica 5 vagoane de cale ferata.
"E clar ca teava a fost sparta cu baroasele, carata bucata cu bucata si vinduta la centrele de achizitie a deseurilor", declara Vasile Tovirnac.
Revenind la statistici, se pune intrebarea: citi insi au sapat ca sa indeparteze 50 tone de pamint, sa care 15 tone de fonta si in ce perioada s-a desfasurat aceasta actiune de mari proportii?
"Acolo s-a lucrat serios. Cred ca a durat saptamini intregi operatiunea si a muncit o armata intreaga de oameni", spune Tovirnac.
Tot un calcul matematic arata ca teava cu pricina valoreaza la "Remat" in jur de 100 milioane lei.
Tovirnac apreciaza insa ca prejudiciul se ridica la circa 1 miliard de lei: "Inlocuirea conductei necesita lucrari de excavatie, sudura, copertare etc. plus ca o teava de asemenea dimensiuni, tot din fonta, este foarte scumpa. De exemplu, o teava din plastic ajunge la 725.000 lei metrul liniar. Apoi este nevoie de utilaje si oameni. Ma mir cum de-au reusit hotii sa care atita fonta fara sa-i vada nici macar padurarul. E incredibil!"
Politia a demarat operatiunea "Lopata invizibila"
Un furt de asemenea proportii a stirnit un val de uimire in rindul politistilor. Surse din IPJ Braila sustin ca in padurea de pe malul Dunarii s-a sapat in draci, saptamini in sir, si s-a carat prada cu masini si carute nopti la rind, daca nu cumva chiar ziua-n amiaza mare. "Asa ceva doar un batalion disciplinar ar fi capabil sa execute, niste insi musculosi si incapatinati. A fost o munca de sisif", a declarat maiorul Marian Fincu, ofiterul de presa al IPJ Braila.
Sursa citata a precizat ca efective sporite de la Politia Municipiului au preluat acest caz si ca s-au demarat deja cercetarile la centrele "Remat" care preiau deseuri feroase si neferoase. Cert este ca ancheta se arata a fi deosebit de anevoioasa, intrucit s-a apreciat ca furtul conductei s-a produs in urma cu citeva luni, timp in care prada putea revinduta altor firme care au ca obiect de activitate siderurgia.
Demn de remarcat este faptul ca acest Complex de Porci "Comsuin" a mai fost jefuit de trei ori in ultimul an. "Hotii de cupru au furat cabluri de alimentare cu energie electrica de la puturile de apa din Vadeni. Au fost sustrasi 2 km de cablu aerian pe care hotii l-au taiat ca sa valorifice firele din cupru. Jafurile s-au produs in noiembrie ’99, aprilie 2000 si iunie 2000. Dupa ce inlocuiam portiunile furate, cablul disparea din nou. Am facut plingeri la Politie, dar pina acum n-au fost prinsi faptasii. Speram ca macar cei care au furat conducta sa fie identificati", a declarat Vasile Tovirnac.
Referitor la disparitia misterioasa a "sarpelui" din fonta, politistii au avansat ipoteza ca la mijloc este mina "barbosilor" din Pisc (cartier amplasat in preajma locului faptei – n.n.), barbati cu muschi de otel renumiti pentru talentul lor "genistic" innascut. (Mircea DOAGA, Nicu MATEI)

Comentarii