O mina spala pe alta si amindoua obrazul directorului SNP-Petrom

luni, 12 februarie 2001, 00:00
9 MIN
 O mina spala pe alta si amindoua obrazul directorului SNP-Petrom

Directorul general al SNP "Petrom", Ion Popa, personaj de vaza in cadrul unui dosar voluminos al Parchetului Judetean si Politiei Braila – a fost "descarcat" de prejudiciul de 17 miliarde, pe care era acuzat ca l-ar fi creat societatii pe care o conduce, de catre o firma privata cu care SNP se afla in strinse relatii de afaceri de miliarde de lei lunar. SC "Atlas-GIP" SA Ploiesti a preluat creanta "Petrom", in valoare de 17,3 miliarde lei, pe care SNP o avea de recuperat de la IMB SA (16,5 miliarde), respectiv SC "Ina Company Agrozootehnica" SRL Bucuresti (800 milioane), adica exact contravaloarea motorinei pe care SNP a livrat-o acestor societati, din dispozitia directorului general Popa, contrar unei decizii care interzicea acest lucru, pe care tot el a emis-o. Ion Popa este cercetat in prezent pentru abuz in serviciu. Acesta a fost chiar arestat, pe 14 iunie, anul trecut, pentru aceasta infractiune, scapind din arest, insa, citeva zile mai tirziu.
Interesant este ca, la 3 saptamini dupa aceasta, pe 3 iulie 2000, intre SNP "Petrom" SA Bucuresti – Sucursala "Peco" Braila si SC "Atlas GIP" Ploiesti s-a incheiat un contract de cesiune de creanta, prin care SNP cesiona creantele pe care le avea de primit de la IMB, in valoare de 16.528.684.172 lei in favoarea firmei ploiestene. In acest mod, SNP a scapat de respectiva creanta, de grija acesteia urmind sa se ocupe "Atlas GIP". Ca societatea din Ploiesti nu-si va recupera usor banii, era de asteptat.
Astfel, "Atlas GIP" a declansat in octombrie 2000 o actiune in instanta impotriva Insulei Mari, in vederea recuperarii celor 16,5 miliarde, plus alte 13,5 miliarde penalitati de intirziere.
De fapt, "Atlas GIP" a preluat respectivele creante de la SNP prin compensatie cu unele obligatii la plata ale "Petrom" – Sucursalele de extractie, catre societatea din Ploiesti, in urma serviciilor prestate de aceasta din urma. Peco Braila avusese incheiat un contract cu IMB pentru vinzare de produse petroliere, incheiat pe 9 aprilie 1999, se arata in actiunea depusa de "Atlas GIP" la Tribunalul Braila. IMB constituie un gaj fara deposedare pentru o cantitate de 4000 tone rapita (contract de gaj inregistrat la 18 iunie 1999), dar acest gaj a fost instrainat ulterior de Insula Mare.
Acum, prin acest contract de cesiune de creanta intre SNP si "Atlas GIP", societate ploiesteana a preluat rolul de tepuita, singura solutie de recuperare a banilor raminind lungul razboi prin instante, SNP fiind scapata de aceasta povara.
"Atlas" nu sutine degeaba povara SNP pe umeri
"Atlas GIP" SA Ploiesti este o societate integral privata, actionarii acesteia fiind SC "Tender" SA Timisoara – cu 80% din actiuni – si SIF "Muntenia" – cu 20% din actiuni. Societatea presteaza servicii de depistare a zacamintelor de petrol si gaze si forare, principalul partener fiind SNP, de la care avea de recuperat creante de zeci de miliarde. Din informatiile noastre, dupa preluarea creantei de la SNP, comenzile "Petrom" catre "Atlas GIP" au crescut simtitor ca valoare si volum – desi anterior "Petrom" adresa comenzi exclusiv in cazul in care Baza de operatii speciale la sonde Cimpina, apartinind SNP, nu le putea realiza -, iar ritmul achitarii datoriilor Societatii Nationale a Petrolului catre firma ploiesteana s-a accelerat, depasind "viteza" de plata obisnuita intre cei doi parteneri.
In plus, SNP pare ca a acceptat si tarife mai mari propuse de "Atlas GIP" pentru serviciile prestate, comparativ cu cele practicate anterior cesionarii creantelor.
"Este foarte adevarat ca am luat creantele SNP, sperind ca vom avea o mai mare fluiditate de bani, deoarece de la SNP este foarte greu de cistigat. Pare-se ca nu e cea mai buna optiune, dar pina la urma se va rezolva. Ideea a fost a mea. Am zis ca hai sa facem intr-un fel, ca datoriile SNP sint mult mai mari catre noi. Si atunci m-am gindit sa facem acest contract, poate reusim sa luam, astfel, banii mai repede", ne-a declarat Flaviu Iosif Pop, director general al "Atlas GIP" SA Ploiesti, incercind sa explice ce a stat la baza preluarii respectivelor creante de la SNP.
Acte de caritate
Cit de buna ar fi putut fi afacerea cu IMB pentru "Atlas GIP" si cit de repede si-ar fi putut recupera cele 17 miliarde societatea ploiesteana, preluate de la SNP, e greu de intrezarit, oricit ne-am stradui.
IMB a avut de cind se stie datorii uriase – anul trecut ele se ridicau la circa 500 miliarde lei, cu mult peste capitalul social al societatii, excluzind terenul care oricum nu poate fi, practic, considerat ca facind parte din capitalul social. Or, la momentul preluarii acestor creante de catre firma ploiesteana, situatia nu era mai roza si nici nu se intrezarea vreun miracol in Insula, ba dimpotriva. Starea economico-financiara a IMB prevedea inca de atunci dezastrul si lichidarea care este pe cale a fi efectiv declansata. Oricum ar fi stat lucrurile, se stia foarte bine la acel moment ca IMB este un rau platnic din neputinta, iar cei mai multi dintre creditori stiu de mult ca singura sansa de a-si mai vedea vreodata banii – de fapt, doar o parte din ei – e doar lichidarea. Concesionarea terenului nu putea fi o sansa de salvare a SC IMB SA, ci doar a pamintului in sine.
Iar faptul ca cele mai multe dintre societatile comerciale se feresc acum ca "dracul de tamiie" sa mai crediteze IMB spune multe. Asta si pentru ca , inclusiv in cazul lichidarii, din vinzarea activelor IMB nu se vor putea acoperi niciodata integral creantele creditorilor.
In aceste conditii, gestul "Atlas GIP" de preluare a unor creante de la IMB, din circa SNP, poate parea unul mai degraba caritabil la adresa "Petrom", nicidecum ca o afacere buna, asa cum suspect de optimista se arata a fi "Atlas GIP" Ploiesti.
Acelasi lucru se poate spune si despre celalalt contract de cesiune de creante, incheiat in aceeasi zi cu cel semnat cu SNP, si anume contractul de preluare a celor 800 milioane de la "Ina Comapany Agrozootehnica" SRL Bucuresti, patronata de celebrul Misirliu. Nu stim cite societati din lumea asta ar prefera ca, din creditor al SNP, sa devina creditor al unei astfel de firme al carei patron este un infractor pe linie economico-financiara. Astfel, incheierea acestui contract ar putea fi considerat chiar un cadou facut conducerii SNP. Reamintim ca "Petrom" livrase SRL-ului bucurestean combustibil de 800 milioane lei, din ordinul lui Popa.
"85% din activitatea noastra este pentru SNP"
Directorul Flaviu Pop spune ca nu stia, in momentul incheierii contractului cu SNP, ca gajul fusese instrainat de IMB, dar ca nici nu l-a prea interesat acest lucru. "N-aveam de unde sa stiu. Eu am cesionat valoarea motorinei livrata Insulei. Pe mine nu ma intereseaza ce primea SNP de acolo. SNP primea o valoare in lei, eu am cesionat aceasta valoare. Deci nu stiu care a fost dedesubtul acestei afaceri si nici nu ma intereseaza. Pe mine nu ma intereseaza rapita."
Sursa citata neaga ca incheierea acestui contract ar fi imbunatatit relatia SNP – "Atlas GIP" in sensul schimbarii de atitudine a "Petrom" fata de firma ploiesteana – cresterea volumului de comenzi, deblocarea mai rapida a unor datorii etc.
Mai mult, Flaviu Pop spune ca nici nu e de prea mare importanta acest contract si ca "nu impiedica absolut cu nimic": "Relatia noastra cu SNP e foarte buna. Circa 85% din activitatea noastra este pentru SNP. Acest contract de cesiune este doar o picatura intr-o uriasa cifra de afaceri dintre mine si SNP. Relatiile cu «Petrom» sint aceleasi, cel putin de cind am venit eu la conducerea societatii, in noiembrie 1999. Daca, inainte de sosirea mea, relatiile strict financiare erau dezastruoase – dar, hai, sa nu folosim cuvinte mari – foarte greoaie, dupa ce am venit eu s-au rezolvat", recunoaste directorul general al "Atlas GIP".
Intrebat care ar fi secretul acestei colaborari fructuoase, sursa citata a explicat: "E o chestie de conducere, de intelegere… Nu vreau sa-i discreditez pe fostii directori. Relatiile cu SNP sint foarte bune, indiferent de acest contract. Intr-o afacere mai pierzi, mai cistigi, important e ca «targetul» (tinta -n.n.) sa fie atins."
"Pai, cind faci o treaba, trebuie sa o faci corecta, nu o faci pe jumatate"
Flaviu Iosif Pop considera ca "Atlas GIP" nu a facut vreo favoare SNP prin preluarea creantei de la IMB si ca nu ar putea fi avantajata, de catre "Petrom", firma pe care o conduce. "Pai, nu se poate. As fi vrut eu sa creasca SNP comenzile catre noi. Oricine ar vrea. Acest contract nu a influentat relatiile dintre noi si SNP . SNP are un plan de investitii, aprobat de Guvern. Ei sint monitorizati. Noi sintem singurii prestatori de acest gen de servicii, ei avind doar doua echipamente cu care ar putea face ceea ce facem noi – care-s mici copii fata de noi. Intre «Atlas GIP» si SNP exista o relatie de monopol univoc. Eu nu ma duc la alta societate, pentru ca nu exista 100 de companii de petrol in Romania, dar nici SNP nu are unde sa se duca sa ceara servicii pe care le prestam noi. Pe de alta parte, pare-se ca noua putere nu vrea sa renunte sub nici o forma la IMB. Si daca nu renunta la IMB, inseamna ca si afacerea mea e pe deplin buna."
Cit despre preluarea si a creantelor SC "Ina Company Agrozootehnica" SRL Bucuresti, patronata de infractorul Nicolae Misirliu, in valoare de 816 milioane lei, pe care tot SNP le avea de recuperat, Flaviu Iosif Pop declara cu naturalete: "Pai, cind faci o treaba, trebuie sa o faci corecta, nu o faci pe jumatate."
"Nu se minjeste o persoana ca dl. Popa cu 17 miliarde"
Intrebat daca stia ca, in momentul preluarii creantelor SNP, directorul Ion Popa este cercetat penal si ca cele 17 miliarde "fierbinti" provin din incalcarea unei dispozitii propii, de catre directorul general al "Petrom", Flaviu Iosif Pop a raspuns transant: "Chestia cu domnul Popa este cea mai mare timpenie. A venit si la mine un colonel de la Braila, ne-a intrebat ca de ce am facut afacerea asta. Dom’le, eu sint companie privata. Daca eu vreau sa ma joc cu banii companiei, e problema mea. Daca patronul imi zice «Flaviule, ce parere ai despre asta?» «E buna.» «Bine, dom’le, mergem pe mina ta.» Si daca nu e buna, pe mine ma trage la raspundere patronul. Mi-a spus si domnul procuror Ivan, ca de ce am facut contractul. Iote asa, de-aia. Ei au impresia ca eu am impiedicat dreptatea acolo. Dom’le, trebuie spus clar, pe fata: o persoana cum e domnul Popa nu se minjeste cu 17 miliarde. Este cea mai mare timpenie care s-a produs vreodata, sa te duci sa-l iei de la o intilnire cu strainii si sa-l bagi doua zile la «mititica» sau cit a stat. Probabil numai la noi in Romania se poate intimpla. Dumneavoastra credeti ca la salariul domnului Popa – nu ca-l apar eu pe dinsul – are nevoie de vreun ciubuc, ceva?", spune Flaviu Pop care, totusi, poate neintentionat, chiar il apara pe directorul general al SNP.
"Ei (anchetatorii – n.n.) tot au impresia ca, sa vezi, ce afaceri s-au facut. Din moment ce statul ii ordona: «Baga motorina la IMB», care-i tot de stat si omul trebuie sa execute, pe urma tot tu, statul, vii si ii pui pistolul la git? Pai, ce-i asta? Asa n-o sa mai stea nimeni director. Si domnul Popa cred ca-i unul dintre cei mai longevivi directori. Uitati-va ce se intimpla cu SNP, numai la statiile PECO, sa nu mai vorbim de restul. Sint echivalente cu orice statie din strainatate. Deci, e o mindrie si nu o prostie."
Nu stim ce salariu are directorul general al SNP – si nici interlocutorul nostru nu ni l-a dezvaluit. Cert e ca Parchetul isi continua cercetarile si, in ciuda scaparii, de catre "Atlas GIP", de cele 17 miliarde de pe lista neagra a lui Popa, acesta este in continuare cercetat pentru infractiunea de abuz in serviciu.
Ion Popa este cap de lista in dosarul PECO, in care sint invinuite alte 15 persoane – majoritatea fosti directori ai PECO Braila – totalul pagubei inregistrate de SNP ridicindu-se, conform anchetatorilor, la circa 29 miliarde lei. (Mircea DOAGA, Marian GHEORGHE)

Comentarii