Politia dezvaluie situatia FNI Braila

marți, 30 mai 2000, 23:00
7 MIN
 Politia dezvaluie situatia FNI Braila

Inspectorul sef al IPJ Braila, col. Traian Jipa, a facut publice, luni seara, intr-o conferinta de presa, rezultatele anchetei preliminare declansate la agentia FNI din orasul nostru. "Ministerul de Interne si Ministerul Finantelor, reunite la ordinul presedintelui tarii au declansat ancheta la nivel national. La nivel local, la FNI Braila nu s-au descoperit ilegalitati. Am asistat la cercetari si pot sa spun ca aici nu s-a incalcat legea, in sensul ca toate evidentele scriptice, toate bazele de date verificate au aratat ca nu lipseste nici macar un leu din banii investitorilor", a declarat col. Jipa.
Cercetarile supravegheate de seful Politiei Judetene au fost efectuate de trei dintre cei mai tari ofiteri: mr. Chirita Codirla, seful Serviciului Economico-Financiar, cpt. Marian Boboc, seful Serviciului Evidenta Populatiei si cpt. Ionut Rusu, seful Serviciului Evidenta Operativa, ultimii doi fiind experti in tehnica de calcul.
In circa doua ore, toata banca de date a FNI a fost trecuta prin sita politistilor care nu au descoperit nici un matrapazlic, fapt ce ar trebui sa demoleze definitiv zvonurile precum ca sefii agentiei ar fi facut smecherii cu banii investitorilor.
"Pe 15 mai, la ora 7.45, presedintele – director general Ioana Maria Vlas a transmis un comunicat catre sefii de agentie, mesaj ce a fost receptionat la Braila la ora 8.30, in care se specifica: incepind din acel moment nu se vor mai efectua plati in numerar, ci doar se vor inregistra cererile de rascumparare, urmind ca platile sa fie efectuate prin ghiseele CEC si ale altor banci comerciale, datorita aglomerarii agentiilor. Se precizeaza ca plata se va face in termen legal, prin intocmire de liste si afisarea acestora in locuri vizibile. Am verificat daca s-a respectat comunicatul si am constatat ca, incepind cu data de 15 mai, ora 8.30, nu s-a mai efectuat nici o plata de rascumparare", a declarat col. Traian Jipa.
Sursa citata a precizat ca totusi, pina la ora 7.56 a zilei de 15 mai, un numar de 7 persoane si-au rascumparat unitatile de fond, suma totala incasata de acestia fiind de 168,8 milioane lei. Seful Politiei a mentionat insa ca persoanele cu pricina nu fac parte din protipendada autohtona si ca platile au fost facute legal intrucit clientii si-au primit banii inainte de sosirea comunicatului de la Bucuresti.
"De la acea data si pina in prezent nu a mai fost facuta nici o plata. S-au inregistrat doar cererile de rascumparare, in numar de 2.485, insumind 102,226 miliarde lei", a mai declarat col. Jipa.
Totodata, Politia a verificat atit cumpararea cit si rascumpararea de unitati de fond (actiuni) operate in perioada 1-14 mai, constatind ca unitatile cumparate valoreaza 14,118 miliarde si sint cu mult mai mari decit cele retrase care ating cifra de 9,345 miliarde. Cu alte cuvinte, pina la data de 15 mai, suma investita de braileni la FNI a fost cu circa 5 miliarde mai mare decit cea retrasa din fond.
Verificarile Politiei s-au efectuat de fata cu doi reprezentanti desemnati de catre investitori, respectiv Adrian Trifan si Mihai Turcu, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul in care ofiterii de politie au desfasurat ancheta.
"Astfel, s-a putut vedea ca cei care au facut rascumparari in perioada 1-15 mai, au solicitat sume in limite rezonabile si nu sint personalitati sau persoane cu functii de raspundere in municipiul si judetul Braila. In casierie a fost identificata suma de 2,188 miliarde lei in numerar, care corespunde cu soldul scriptic din evidenta contabila a agentiei", a concluzionat inspectorul sef al IPJ Braila.
"S-au facut presiuni de la nivel inalt pentru a forta plata unor sume mari de bani"
Prezent la conferinta de presa organizata in sediul Politiei Judetene, Alexandru Ene, seful FNI – CEC – Valori mobiliare Braila a facut o declaratie surprinzatoare: "Dupa sistarea platilor, au fost facute presiuni de toate felurile, chiar si de la cele mai inalte nivele, interventii, pentru a forta plata unor sume de bani, unele chiar foarte mari. Eu ma simt mindru ca nu am cedat si nu am dat curs unor asemenea cereri. Nu puteam crea un precedent care ne-ar fi tirit intr-o situatie foarte delicata, nedorita, cum s-a intimplat in alte judete din tara."
In legatura cu cei 7 braileni care au ridicat banii de la FNI in dimineata zilei de 15 mai, Ene a explicat cum au stat lucrurile de fapt: "Unitatea s-a deschis in acea zi la ora 6.15, deoarece era mare aglomeratie. Cei 7 erau oameni care erau deja la rind si care si-au ridicat banii cuveniti inainte de ora 8.00, cu mai bine de 30 de minute inainte de-a primi prin e-mail comunicatul de la Bucuresti referitor la sistarea platilor. Dupa acea ora am sistat orice plata. Nimeni n-a mai ridicat nici macar 1 leu de la FNI, absolut nimeni. Acest lucru este confirmat de specialistii Politiei. Daca am fi efectuat plati preferentiale, anchetatorii ne-ar fi descoperit imediat. Evidentele le tinem pe computer, unde figureaza data, ora si minutul efectuarii platilor, care nu se pot modifica (…) Imi fac cruce si ma inchin ca n-am cazut prada acelor insistente si presiuni de la nivel inalt!"
Iata cum vede Alexandru Ene evolutia FNI dupa declansarea scandalului la scara nationala: "Daca investitorii care au depus cereri de rascumparare ar renunta la solicitarea retragerii sumei integrale si s-ar limita la sume rezonabile, strict necesare, FNI ar putea functiona in continuare in conditii foarte bune. Daca se va hotari totusi de catre Consiliul de Administratie sa se lichideze Fondul, atunci se vor vinde toate activele si banii rezultati se vor imparti la toti investitorii. In acest caz insa, cu siguranta valoarea unitatii de fond va scadea foarte mult (…) Cert este ca Marian Petrescu, noul presedinte al Sov Invest, societatea care administreaza FNI, va comunica zilele urmatoare modalitatea in care se va relua activitatea Fondului."
Ene a promis totodata ca va tine la curent investitorii prin mass-media locala cu orice comunicat primit de la Sovinvest Bucuresti.
Politistii nu si-au retras un sfant de la FNI
Ca sa spulbere orice suspiciune cu privire la posibilele avantaje de care ar fi beneficiat lucratorii de Politie care au investit la FNI, col. Traian Jipa a declarat transant: "Pentru institutia Politiei, imi asum responsabilitatea ca nici un ofiter sau subofiter din subordinea mea n-a beneficiat de favoruri de la FNI. Nici unul n-a ridicat bani dupa sistarea platilor. Mai mult, nici un politist brailean nu are depuse sume importante la FNI si nici n-a venit sa-si retraga banii. Sint foarte fericit si bucuros ca in tot scandalul asta iscat la nivel national, la Braila nu exista nici un politist care sa poata fi acuzat ca a incalcat legea. In functie de ancheta declansata de MI si Ministerul Finantelor se vor transmite in teritoriu ordine clare pentru toate unitatile de politie. Avind in vedere nemultumirile justificate ale investitorilor, in functie de situatia operativa, va vom tine la curent cu stadiul cercetarilor. Rugam si indemnam investitorii sa manifeste calm si intelegere pina la rezolvarea legala a acestei situatii ivite."
Din nou proteste
O parte dintre investitorii FNI au protestat si ieri, in speranta recuperarii banilor investiti in fond. La ora 9.00, aproape 200 de braileni s-au adunat in fata sediului Agentiei FNI-FNA-CEC Valori Mobiliare. Cei doi reprezentanti ai lor, care au asistat la verificarile facute de Politie, le-a adus la cunostinta celor prezenti rezultatele anchetei, comunicate de Politie luni seara. O parte dintre investitori s-au aratat neincrezatori in datele prezentate, unii chiar exprimindu-si neincrederea in cei doi reprezentanti de-ai lor, desi le-au demonstrat suspiciosilor ca si ei au bani la FNI si ca, in nici un caz, nu si i-au scos de acolo.
O parte dintre cei prezenti s-au deplasat, pe jos, in coloana, catre sediul Sucursalei CEC Braila, dar unii – citeva zeci de oameni – au ramas sa picheteze sediul FNI. La CEC au mai ajuns circa 100 de protestatari, care au solicitat directoarei Ileana Baicu sa iasa afara si sa stea de vorba cu ei. Aceasta a coborit in fata intrarii CEC si a explicat, inca o data, ca Sucursala pe care o conduce nu are nici un fel de contract incheiat cu FNI. "Situatia fondului este in atentia Parchetului si a Ministerului de Interne", a mai spus Ileana Baicu.
De aici, oamenii si-au continuat marsul spre Piata Independentei, incurcind din nou circulatia pe Calarasi pentru 1-2 minute. Atentia lor s-a indreptat, de data aceasta, spre Primarie. O delegatie a protestatarilor a urcat in Primarie si a purtat o discutie cu vice-primarul Radu Musat si directorul economic Stoica Anghelescu, solicitind sprijinul in incercarea lor de a-si recupera banii. Ei au cerut ca Primaria sa-l aduca pe Alexandru Ene in fata oamenilor, sa le explice direct care este situatia fondului si ce se va intimpla cu banii lor.
De asemenea, reprezentantii investitorilor au solicitat si 10 autobuze cu care sa se deplaseze la Bucuresti. "Primaria nu poate obliga o persoana fizica sa vina pe platou, sa le vorbeasca oamenilor. I-am asigurat pe cei prezenti ca vom incerca sa-i ajutam, dar in limita competentei. Vom incerca sa asiguram acele autobuze, dar ei vor trebui sa plateasca motorina. Nu o putem face pe gratis si le-am explicat oamenilor acest lucru", ne-a declarat vice-primarul Radu Musat. De altfel, si primarul Anton Lungu a coborit in mijlocul citorva zeci de protestatari care mai ramasesera in fata Primariei si le-a explicat acelasi lucru.
Oamenii au parasit platoul, multi insa convinsi sa continue protestele si in zilele urmatoare. (Nicu MATEI, Mircea DOAGA)

Comentarii