Primarul bataus

luni, 30 martie 1998, 23:00
3 MIN
 Primarul bataus

Conflictul mai vechi izbucnit in incinta scolii generale din comuna Vadeni-Braila, stirneste din ce in ce mai multe valuri. Intr-o declaratie facuta ieri cotidianului nostru, scriitorul Gheorghe Lupascu, membru in Consiliul Central al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului, coordonator LADO pentru Braila, invocind art. 3 din Conventia Drepturilor si Libertatilor Fundamentale ale Omului (reflectat si in art. 39 din Constitutia Romaniei) afirma ca "trebuie sa se treaca la punerea in functiune a mecanismelor statului de drept pentru depunerea mandatului acestui primar".
Trimis in judecata in iulie 1997 pentru savirsirea infractiunii de purtare abuziva (art. 250 Cod penal), Costica Scurtu, primarul comunei Vadeni, a fost condamnat de catre Judecatoria Braila la cite doua pedepse de 100.000 lei si 200.000 lei amenda (!) Cum era de asteptat, pedepsele au fost gratiate, in baza Legii 137/1997.
Nemultumita de decizia instantei de judecata, Georgeta Lungu, invatatoarea batuta de primarul din Vadeni, a declarat apel la Tribunalul Braila insa, dezgustata poate de atita birocratie, s-a retras in mod onorabil din competitie.
Incidentul despre care este vorba a avut loc in august 1996, dupa alegerile locale. Proaspat ales primar al comunei Vadeni, Costica Scurtu a vrut sa arate alegatorilor cit este de gospodar. El a facut rost de cele necesare igienizarii scolii generale, toate acestea fiind descarcate de personalul institutiei, in frunte cu directoarea.
Intre cei care faceau "munca patriotica" se afla si invatatoarea Georgeta Lungu. Dupa ce cadrele didactice si personalul auxiliar au terminat de descarcat si depozitat materialele pentru igienizare, in curtea scolii si-a facut aparitia Costica Scurtu, care venise sa "verifice" operatiunile si sa faca receptia acestor materiale. Intre proaspatul ales si Angela Matrache, directoarea scolii, s-a iscat o discutie contradictorie, legata de faptul ca materialele erau insuficiente si, in plus, sosisera si tirziu, mai ales ca se apropia inceperea anului scolar. Cind primarul a spus ca "igienizarea se va efectua de catre cadrele didactice si personalul auxiliar prin forte proprii", directoarea a replicat ca aceste cadre didactice "nu sint obligate sa efectueze astfel de lucrari". Suparat, Costica Scurtu i-a taiat-o scurt, spunind ca cine nu va participa la igienizarea scolii "va fi transferat sau dat afara din invatamint", moment in care a intervenit si invatatoarea Georgeta Lungu. Aceasta i-a explicat lui Scurtu ca "transferul cadrelor didactice este o problema care tine exclusiv de Inspectoratul Scolar". Pe neasteptate, primarul s-a repezit asupra invatatoarei si a lovit-o peste fata, imbrincind-o peste niste saci, timp in care a facut-o "cu ou si cu otet", de fata cu ceilalti colegi. Dupa ce invatatoarea s-a ridicat de jos, turbat de furie, Costica Scurtu s-a repezit din nou asupra ei, injurind-o de mama focului. Petrus Trifan si Tudorita Lazar, colegii victimei, au incercat in zadar sa-i ia apararea: pentru a doua oara, Georgeta Lungu a fost palmuita. Pina la urma, printre insulte si injuraturi, Costica-cel-Viteaz a reusit sa fie scos din clasa, asa incit biata femeie a scapat, in sfirsit, din bataie.
Dupa mai multe luni de cercetari, pe 21 iulie 1997, procurorul Liviu Herghelegiu, de la Parchetul Local Braila, a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Costica Scurtu, sub acuzatia de purtare abuziva. A urmat condamnarea "blinda" a batausului si gratierea lui (!), apoi apelul partii vatamate.
"Primarul Costica Scurtu a savirsit un foarte grav abuz de putere intre o colectivitate umana si primar, intre alegatori si cel ales", este de parere presedintele LADO Braila. "Ne punem urmatoarea intrebare: cum este posibil ca in anul 1998, cind omenirea sarbatoreste 50 de ani de la adoptarea de catre Adunarea Generala ONU a «Declaratiei Universale a Drepturilor Omului » intr-o tara ce-si edifica democratia, un astfel de primar sa fie inca pe functie?!" (Marian GHEORGHE)

Comentarii