Probleme la cele cinci de plasament preluate de Directia Generala de Protectie a Drepturilor Copilului

duminică, 27 august 2000, 23:00
4 MIN
 Probleme la cele cinci de plasament preluate de Directia Generala de Protectie a Drepturilor Copilului

Cele cinci noi centre de plasament preluate de Directia Generala de Protectie a Drepturilor Copilului pun mari probleme acestei institutii. Scoala Speciala de Fete, Scoala Speciala de Baieti, Scoala Profesionala de Baieti, Gradinita Speciala si Caminul din Baraganu au fost preluate de Consiliul Judetean de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, respectiv Inspectoratul Scolar Judetean, de la 1 august.
Numai ca situatia financiara a unitatilor sus-mentionate, dar si aspectul cladirilor in care ele functioneaza, au fost sub asteptarile conducerii DGPDC Braila. Pe linga faptul ca magaziile erau goale, neexistind rezerve de alimente, conditiile in care traiau cei 960 de copii, care se afla internati actualmente, au fost de neimaginat.
"La Baraganu, copiii dormeau cite 4 sau 5 in pat, unde saltelele erau mai subtiri ca o patura de lina. Lenjeriile de paturi folosite de angajati aveau culoarea asfaltului. Aceeasi situatie am intilnit-o si la Scoala Speciala de Fete, unde intr-o camaruta locuiau 25 de fete. Situatia in care se aflau aceste centre este de nedescris. DGPDC nu este interesat decit de copii si de imbunatatirea modului lor de viata. Am deschis magaziile unde erau depozitate paturi, covoare, imbracaminte si lenjerii de pat si am dat ordin sa fie folosite numai in camerele copiilor. La Baraganu am schimbat toate programele care le aveau angajatii, ma refer la activitatea sanitara, bucatarie, recuperare, spalatorie. Am pus oameni care vor supraveghea fiecare activitate care se desfasoara acolo si am insistat mai mult pe cea de recuperare. Am incercat sa punem putina ordine acolo. Singura unitate care nu ne-a pus probleme a fost Gradinita Speciala, care a fost si este foarte bine gospodarita si dotata", ne-a declarat Alecsandrina Broasca, director general al DGPDC.
Imediat dupa preluare, staff-ul DGPDC a aprovizionat toate cinci unitati cu alimente, asigurind necesarul chiar si pentru aceasta iarna, desi Guvernul nu a trimis inca banii alocati acestora. De asemenea, toti copiii care urmeaza sa inceapa scoala au primit rechizite, ghiozdane si uniforme.
Alecsandrina Broasca este de parere ca centrele preluate de la 1 august sint unitati foarte grele, care necesita investitii imense pentru renovare si dotare.
"Va trece foarte mult timp pina cind vom ajunge cu ele la normalitate. In sedintele Comisiei Judetene de Protectie a Copilului vor trebui analizate dosarele celor 960 copii preluati, pentru a cunoaste situatia lor si pentru a hotari ceea ce este de facut in continuare", a incheiat directorul DGPDC.
Primul pas spre ordine s-a facut la Caminul Spital Baraganu
Caminul Spital de Recuperare Neuropsihomotorie Baraganu gazduieste actualmente nu mai putin de 96 de copii cu handicap accentuat si grav ai caror parinti nu-si amintesc niciodata de existenta lor. Dupa ce primele zile din viata si le-au petrecut in leaganele de copii, la virsta de 3 sau 4 ani ei au fost transferati la Baraganu, acolo unde se afla copiii cu handicap.
Pina la 1 august, Caminul Spital Baraganu s-a aflat in subordinea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, de la acea data fiind arondat Consiliulul Judetean Braila, mai precis Directiei Generale de Protectie a Drepturilor Copilului.
Cum era si firesc, preluarea acestei institutii a insemnat si efectuarea unor controale, a unei verificari de gestiune si a unei inventarieri amanuntite. Adevarul ce avea sa fie gasit dincolo de acte si de portile de fier ale institutiei nu a fost cel pe care conducerea Directiei Generale de Protectie a Drepturilor Copilului Braila il astepta.
Unitatea din Baraganu, transformata acum in Centrul de plasament nr. 11, avea sa deruleze in fata privirilor sefilor DGPDC realitati crude.
Cei 96 de copii dormeau pe paturi improvizate si lenjerii nespalate cite 4 sau 5 intr-un, fara saltele si cu lenjerii ce probabil nu cunoscusera detergentul si apa.
Mai mult, copiii nu aveau olite iar hrana ce le era administrata nu asigura nici pe departe numarul de calorii necesar copiilor intr-o zi. Si unde mai pui ca fundatia "Pro Kind" din Elvetia a oferit in acest an copiilor internati la Baraganu o cantina ultramoderna a carei valoare se apropia de suma de 2 miliarde de lei.
Intr-o scrisoare neoficiala trimisa conducerii DGPDC Braila, membrii fundatiei elvetiene aduceau la cunostinta acestora adevaruri pe care, ulterior, staff-ul DGPDC le-a vazut cu propriii ochi.
Chiar daca Spitalul era de recuperare neuropsihomotorie, de cind acesta a fost infiintat recuperarea copiilor nu s-a facut niciodata. Practic, angajatii unitatii, ce se aflau de fapt in subordinea Ministerului Sanatatii, nu au miscat nici un deget pentru imbunatatirea starii de sanatate a acestor copii.
Desi fosta conducere se plingea ca nu au bani pentru a imbunatati conditiile de viata a copiilor, magaziile erau pline cu covoare persane, paturi, lenjerii, imbracaminte, incaltaminte si jucarii nou noute.
"Prima masura luata de noi a fost aceea de a aduce la Baraganu paturi si saltele pentru copii, pentru a oferi fiecarui micut propriul pat si propria perna. Am deschis apoi cele trei magazii si am impartit copiilor lenjerii, paturi, imbracaminte si incaltaminte, de fapt cam tot ce era ferecat acolo. Apoi, am facut o mica «curatenie» si in rindul angajatilor, explicindu-le clar ca eu fac doar politica copilului iar la prima abatere ii pot oricind inlocui. Vom igieniza unitatea si vom gasi sponsori pentru reamenajarea camerelor copiilor. Daca tot este unitate de recuperare, chiar la intrarea in curtea institutiei am amenajat un cabinet de logopedie si unul pentru recuperarea neuromotorie pe care urmeaza sa-l dotam corespunzator", ne-a declarat Alecsandrina Bosoanca, director general al DGPDC.
Mai mult, la Baraganu a fost numit si un administrator, in persoana lui Florin Popescu. Acesta va supraveghea indeaproape intreaga activitate a angajatilor unitatii si va inregistra absolut tot ce se consuma zilnic pentru hrana copiilor dar si pentru igienizarea hainelor micutilor si reamenajarea camerelor.
Centrul de Plasament nr. 11 are si un ofiter de serviciu, care are sarcina de a supraveghea prepararea hranei micutilor, a programului asigurat de educatori copiilor si a administrarii de medicamente. (Gina PAVLICENCO)

Comentarii