Proiect ecologic, impotmolit intr-o circiuma

marți, 09 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Proiect ecologic, impotmolit intr-o circiuma

Neintelegerile dintre primaria unei comune brailene si o firma care detine o circiuma pe plan local arunca o adevarata pata de rusine pe obrazul judetului nostru. O institutie de prestigiu, Universitatea Bucuresti, prin Departamentul de Ecologie, a obtinut fonduri din partea Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei, pentru a pune in aplicare, la Braila, un proiect foarte important. Proiectul vizeaza dezvoltarea durabila a mai multor comune riverane Dunarii, prin exploatarea rationala, in respect deplin fata de natura, a resurselor oferite de o adevarata bijuterie ecologica, Insula Mica a Brailei (ImB). "Life Natura", programul finantat de UE, cuprinde mai multe componente. Printre ele, se afla si infiintarea a doua centre de vizitare si informare, ca baza pentru studierea biodiversitatii din ImB si pentru familiarizarea studentilor, elevilor si a diversilor turisti, cu minunatiile acestui mic paradis. Unul dintre centre va functiona la Braila, iar celalalt ar trebui sa se instaleze la Stancuta. Cu acesta din urma sint, insa, probleme: Universitatea Bucuresti se impiedica de un SRL care nu vrea cu nici un chip sa-si evacueze circiuma ce functioneaza in sediul pus la dispozitie de Consiliul Local.
Conform Primariei Stancuta, firma "Sermixt Com" SRL ocupa abuziv sediul fostului CAP din localitate. Asta, pentru ca a depasit cu mult termenul de achitare a chiriei. "In perioada mai ’99 – decembrie 2000, «Sermixt Com» a acumulat datorii, catre Primarie, de 67 milioane de lei. In luna februarie a acestui an, i-am somat sa plateasca, facind o notificare catre Judecatoria Insuratei, in acest sens. Nu au platit si, mai mult, datoriile au crescut, intre timp, la peste 100 milioane de lei. Avind in vedere aceasta situatie, am decis, iar Consiliul Local a votat pentru, sa reziliem contractul. Tot printr-o hotarire aprobata de CL, sediul fostului CAP a fost incredintat Universitatii Bucuresti, pentru amenajarea centrului administrativ zonal al Proiectului «Plan de management integrat pentru Insula Mica a Brailei»", ne-a declarat primarul Stancutei, Nicu Turcu.
A fost nevoie ca Primaria sa sigileze marfurile barului pe care "Sermixt" refuza sa-l evacueze, pentru ca Universitatea sa poata incepe restaurarea cladirii. Lucrarile n-au durat, insa, decit citeva zile, deoarece patronul firmei "Sermixt" a actionat in justitie Consiliul Local, iar Judecatoria Insuratei i-a dat cistig de cauza, printr-o decizie care a provocat consternare atit pe plan local, cit si la nivelul conducerii judetului. "E o mare rusine ca, in loc sa incredintam acest sediu stiintei si culturii, sa il folosim drept circiuma", ne-a declarat primarul Turcu, adaugind ca aplicarea proiectului Universitatii ar avea multe beneficii pentru comunitate. In primul rind, sediul ar fi complet renovat, apoi va fi dusa, acolo, o retea de calculatoare conectate la Internet si se vor crea locuri de munca, deoarece, pentru implementarea proiectului, s-ar angaja localnici. "Patronul «Sermixt» a reusit sa-si ridice o adevarata vila, chiar linga sediul CAP-ului. Daca tot o are acolo, de ce nu-si deschide in ea circiuma, sa ne lase sa o folosim pe aceasta in interesul comunitatii?", se intreaba Nicu Turcu.
O pata pe imaginea Romaniei
Universitatea Bucuresti si chiar Romania ar putea iesi cu imaginea patata din aceasta afacere. "Pentru executarea lucrarilor de renovare a sediului ce ne-a fost incredintat la Stancuta, am intrat, deja, in fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana. Daca nu reusim sa ducem la capat ce am inceput, nu prea avem cum sa justificam la Banca Mondiala cheltuirea acestor bani. E o situatie destul de jenanta! Cind am venit la Stancuta, nu stiam ca sediul repartizat face obiectul unui litigiu", ne-a declarat Aristide Dimache, asistent de cercetare al Departamentului de Ecologie Sistemica si Dezvoltare Durabila din cadrul Universitatii Bucuresti. Dupa cum ne-a explicat Aristide Dimache, Centrul de vizitare si informare de la Stancuta ar urma sa serveasca pentru deschiderea unei expozitii de fotografii ale florei si faunei din ImB si pentru organizarea de activitati ecoturistice, in beneficiul studentilor, elevilor si turistilor.
Serban Ilie, patronul "Sermixt Com" SRL, a evitat sa comenteze in vreun fel acuzele ce-i sint aduse de Primaria Stancuta. (Florentin COMAN)

Comentarii