Se impreuna CET cu Consiliul Local Municipal

sâmbătă, 10 noiembrie 2001, 00:00
5 MIN
 Se impreuna CET cu Consiliul Local Municipal

Dupa circa sase luni de demersuri, propuneri, interventii, solicitari, Guvernul a aprobat transferul pachetului majoritar de actiuni al "CET", din proprietatea statului, in cea a autoritatii locale. Recent, in "Monitorul Oficial", a aparut Hotarirea de Guvern nr. 1081/2001, prin care se aproba transferul a 79,96% din actiunile "CET", din proprietatea privata a statului si din administrarea APAPS, in proprietatea privata a municipiului Braila si in administrarea Consiliului Local Municipal.
Actiunile, in numar de 1.515.516, cu o valoare nominala de 25.000 lei fiecare, reprezinta un capital social de 37,887 miliarde de lei. Restul de 20,04% din actiuni e detinut de actionari rezultati in urma Programului de Privatizare in Masa.
Transferul pachetului de actiuni se va face pina pe data de 5 decembrie, pe baza unui protocol de predare-primire, incheiat intre cele doua parti.
Interesant este ca Hotarirea de Guvern cu pricina, atit de asteptata, a fost adoptata inca de acum doua saptamini, mai precis in sedinta din 25 octombrie, inainte de Conferinta Judeteana a PSD de la Braila. Curios este si faptul ca, pina acum, nici unul dintre factorii de decizie braileni implicati nu a stiut despre adoptarea HG 1081 sau, cel putin, nu a aratat ca ar sti ceva despre asta.
Oricum, emiterea acestei Hotariri este un prim pas din ceea ce s-ar putea numi "Reabilitarea retelei de incalzire termica a municipiului", care ar urma sa mai cuprinda transferul magistralei de termoficare, din proprietatea "Electrica", in cea a municipiului, efectuarea unor investitii in "CET", infiintarea unei singure societati comerciale, care sa se ocupe cu producerea, transportul si distributia agentului termic, prin fuzionarea actualei SC "CET" SA cu Divizia Energetica a RA "Aptercol". Toate acestea ar conduce, in opinia specialistilor, la eficientizarea sistemului de incalzire centralizata a municipiului si la scaderea costului energiei termice cu un procent semnificativ, chiar sub cel national de referinta – in prezent, de 550.000 lei/Gcal.
Sindicalistilor din "Aptercol" nu le prea convine fuziunea cu "CET"
In conditiile in care Hotarirea de Guvern privind preluarea "CET"-ului de catre CLM a fost aprobata si publicata in "Monitorul Oficial", in plan local, se ridica voci care sustin ca ideea in cauza nu este tocmai buna. Parca presimtind ceva legat de aparitia HG 1081/2001, sindicatul din cadrul "Aptercol" SA a iesit la inaintare cu o opinie proprie.
Aurel Simionescu, presedintele Consiliului Judetean, ne-a declarat ca a primit o scrisoare din partea sindicatului regiei "Aptercol", in care se apreciaza ca, in privinta "CET", trebuie facuta o analiza mai atenta. "In opinia sindicalistilor, sumele necesare a fi investite la «CET» ar putea fi folosite mult mai eficient in crearea unor minicentrale la nivelul punctelor termice detinute de «Aptercol», deci s-ar putea realiza acele centrale de cvartal si o centrala mai mare in fosta statie electrica, neutilizata in momentul de fata", a spus Simionescu.
Totodata, sindicalistii motiveaza ca utilajele de la "CET" au o vechime de peste 30 de ani si dispun de capacitati care vizau instalatii industriale si nu instalatii casnice. In plus, datorita distantei mari dintre "CET" si oras, pe magistrala de termoficare se pierde foarte multa energie termica.
Fara a condamna pozitia sindicatului "Aptercol", presedintele CJ a subliniat ca trebuie avut in vedere ca "CET" nu produce doar caldura si apa calda, ci si energie electrica, "iar lucrul acesta este foarte important: sa avem furnizori alternativi, inclusiv de energie electrica".
"Asta nu exclude ca unele puncte termice, care se preteaza, sa poata fi transformate in centrale termice. Trebuie, insa, avuta in vedere si o analiza foarte precisa a ceea ce se intimpla acolo: cit este investitia de necesara si in ce ar consta reabilitarea punctelor termice respective", a aratat Simionescu, adaugind ca aspectele reliefate de Sindicatul "Aptercol" vor constitui obiectul proximei sedinte a Comisiei de Dialog Social.
Reamintim ca, in luna mai a acestui an, Consiliul Local Municipal, a intocmit, aprobat si inaintat Executivului, un proiect de hotarire de guvern, privind preluarea pachetului majoritar de actiuni, reprezentind 79,96% din capitalul social, detinut de Autoritatea pentru Privatizare si Administratia Participatiunilor Statului la SC "CET" SA Braila.
Directorul general al "CET", Vasile Muntenita, considera ca nimic din ceea ce sustin sindicalistii din "Aptercol" nu merita a fi luat in discutie: "Astea-s aberatii de-ale sindicatelor. Deocamdata, nu ele decid ce se intimpla cu sistemul de termoficare al municipiului. Din moment ce s-a luat deja o hotarire la nivelul Guvernului, e clar care este varianta buna", considera directorul general Muntenita.
Se simplifica situatia
Transferul "CET" in administrarea CLM simplifica, totusi, lucrurile, iar infiintarea acelei societati unice de productie, transport si distributie pare a fi cea mai buna solutie, in opinia specialistilor. Unul dintre marile avantaje va fi, desigur, legat de faptul ca SC "CET" SA produce si energie electrica, aceasta asigurind autonomia si din punct de vedere al alimentarii punctelor si centralelor termice cu energie electrica. Apoi, va exista un singur agent economic care va asigura energie termica pentru municipiu, ceea ce va reduce lantul incasarilor.
Problema o vor constitui actualele datorii ale "CET" SA catre "Distrigaz" – circa 160 miliarde de lei -, ceea ce face ca societatea producatoare de agent termic sa functioneze sub spectrul permanent al sistarii alimentarii cu gaze. Directorul general al "CET" ne-a declarat ca, la inceputul saptaminii viitoare, va fi finalizat si studiul de fezabilitate privind reabilitarea sistemului de incalzire centralizata a municipiului, studiu realizat de Institutul de Studii si Proiectare Energetica (ISPE) Bucuresti.
Disponibilizari la "Aptercol"
Peste 50 de angajati ai RA "Aptercol" vor fi disponibilizati in urmatoarea perioada, ca urmare a aplicarii unui program de restructurare in cadrul regiei. Dupa cum ne-a precizat Biroul de Presa al "Aptercol", reducerea de personal ar urma sa se produca la sfirsitul acestei luni. Motivul este simplu si de intuit: scaderea productiei "Aptercol", in contextul in care consumurile abonatilor au scazut serios in ultimele luni.
Angajatii care vor fi trimisi in somaj nu vor beneficia de plati compensatorii, acestea nefiind prezente in Contractul Colectiv de Munca, a mai aratat Biroul de Presa al regiei.
Liderul Sindicatului "Apaterm" din cadrul "Aptercol", Vasile Negru, nu a putut fi contactat ieri. Nu se cunoaste inca daca anuntatele concedieri au vreo legatura cu brusca decizie a sindicalistilor din regie de a critica infiintarea unei singure societati de termoficare in municipiu. (Mircea DOAGA, Mircea CIUCASU)

Comentarii