Spargatori de lux

vineri, 22 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Spargatori de lux

Doua jafuri in stil mare au avut loc, in plina zi, saptamina trecuta, cind apartamentele unor persoane importante din municipiu, cu afaceri profitabile si bani la discretie, au fost sparte si "curatate" de valuta si bijuterii. Spargerile date intr-un mod original si profesionist au adus in buzunarele hotilor bunuri in valoare de circa 145 milioane de lei.
Maiorul Fanel Arama, seful Biroului Judiciar din cadrul Politiei Municipiului, ne-a declarat ca autorii actioneaza in judetele Braila, Galati, Vrancea, Buzau, Constanta si Ialomita, inca de anul trecut, si au jefuit zeci de locuinte. Numai in municipiul nostru, au spart 16 apartamente, 12 in 2001, iar 4 anul acesta, prejudiciile fiind evaluate, pentru acestea din urma, la 300 milioane de lei.
Mod de operare super-profesionist
Grupul este format din cel putin trei insi, cu virste cuprinse intre 23 si 25 de ani, care s-ar fi putut "specializa" in "bransa" in afara tarii, avind acum o vasta experienta. Se deplaseaza rapid, cu un autoturism, si comunica intre ei prin intermediul telefoanelor mobile. Dau lovitura si dispar fara urma, cautind o noua victima. Spargatorii aleg doar apartamente dotate cu centrala termica, sistem de aer conditionat sau ferestre tip termopan, intrucit sint convinsi ca acestea ascund adevarate comori, apartinind unor oameni mai instariti.
Intra in special in scarile blocurilor dotate cu interfon, declinindu-si o identitate fictiva (casier la televiziunea prin cablu, factor postal etc.) si trec la "treaba". Acopera vizoarele de la usile apartamentelor vecine, lipind banda adeziva, guma de mestecat, hirtie sau plasture medicinal. Prefera usile incuiate cu o singura yala, careia ii scot butucul dintr-o miscare, utilizind dispozitive speciale.
"Ei nu merg la sigur, nu urmaresc in prealabil victima. La una dintre spargerile de anul acesta, au fortat aproape toate usile apartamentelor de pe o scara. In multe au intrat, au vazut ca nu este nimic de furat si au plecat mai departe. Aleg locuinte din zone centrale, aglomerate, atit pentru faptul ca aici exista multe apartamente de lux, cit si pentru a disparea fara urma, in multime. De asemenea, demna de retinut este perioada din zi in care actioneaza autorii: in jurul orelor 11.00-12.00, cind majoritatea locatarilor sint plecati la serviciu. Actioneaza trei-patru: unul ramine in autoturism, iar ceilalti urca in scara blocului. De obicei, verifica daca este cineva in locuinta, sunind sau ciocanind la usa. Daca iese persoana, ii spun ca sint agenti la firma «X» si vind un anume produs… Daca exista semne ca apartamentul este liber si nu reprezinta un pericol, distrug sistemul de inchidere si patrund in imobil. Nu se complica cu bunuri voluminoase, ci urmaresc bijuterii, valuta si aparatura electronica de mici dimensiuni, pe care le pot ascunde in buzunare sau intr-o geanta diplomat, apoi dispar fara urma, cu masina ce asteapta la scara, cu motorul pornit", ne-a prezentat mr. Arama modul de operare al spargatorilor.
Capturi "grase"
Din verificarile specialistilor de la Judiciar, a rezultat ca faptasii renunta imediat la jaf daca, din interiorul locuintei, se aude galagie sau latrat de ciine. Cu toate acestea, in timpul unei spargeri de luna trecuta, au fost surprinsi in flagrant de catre o batrinica ce s-a incumetat sa intre peste ei, in casa. Mai exact, femeia, care avea in grija cheia apartamentului respectiv, pentru a stropi plantele, a observat ca usa este intredeschisa. A pasit peste prag si a strigat: "E cineva aici?", dar, din sufragerie si bucatarie, au dat buzna doi indivizi, care i-au pulverizat spray paralizant in fata. Batrina nici macar nu apucase sa ii vada.
Din cele 26 de spargeri de locuinta care au avut loc anul acesta, doar sase au ramas cu autor necunoscut. Din cele 6 "A.N."-uri, toate "grase", cu prejudicii de sute de milioane, patru sint inregistrate ca avind acelasi mod de operare: smulgerea butucului de la yala. Politistii de la Judiciar din sase judete efectueaza ample cercetari, pentru stabilirea identitatii si neutralizarea spargatorilor "de lux".
De-a lungul anului trecut si a acestui an, echipa de hoti profesionisti a actionat asupra locuintelor unor importanti directori si patroni, numai la Braila valoarea loviturilor ridicindu-se la circa doua miliarde de lei.
Intariti-va sistemele de securizare a usii!
Ofiterul de presa al Inspectoratului de Politie al Judetului, lt. col. Marian Fincu, ii avertizeaza pe aceasta cale pe braileni sa ia masuri de securizare a imobilelor, apelind la sisteme de alarma, ciini sau orice alte mijloace disponibile.
"Pentru a nu sta permanent cu teama de a fi victima spargatorilor, proprietarii apartamentelor ce i-ar putea atrage pe infractori sint sfatuiti sa nu tina in casa valori importante de bani. De asemenea, ideal ar fi ca, in permanenta, sa fie cineva in locuinta. Ii sfatuim sa asigure usile cu mai multe sisteme de inchidere, pentru descurajarea infractorului si sa fie foarte atenti cui incredinteaza cheile. Sa inchida ferestrele, in perioada in care nu este nimeni in imobil, intrucit au existat spargeri prin patrunderea pe ferestre. Sa evite sa lase cheia usii de acces in apartament in grija copiilor", a oferit lt. col. Fincu citeva sfaturi eficiente impotriva spargatorilor de locuinte.
Brailenii sint rugati ca, in cazul in care sesizeaza prezenta unor indivizi suspecti in scarile blocurilor, ce lasa impresia ca ar incerca fortarea usilor, pentru a intra in imobilele respective, sa solicite interventia Politiei. De asemenea, politistii ne indruma sa nu deschidem usile persoanelor necunoscute, indiferent de motivul pe care il invoca acestea. (Narcis VOICA)

Comentarii