Un munte de avize pentru constructia unui imobil

marți, 08 august 2000, 23:00
3 MIN
 Un munte de avize pentru constructia unui imobil

Cetateanul care intentioneaza sa realizeze o constructie in Romania are de parcurs un drum lung si sinuos. Cu multa rabdare si cu destui bani, el trebuie sa obtina nu mai putin de 14 avize – ba chiar 16, in cazul in care detine o societate comerciala – de la tot atitea institutii emitente. Pentru a nu avea si mai multe batai de cap, cetateanul, sa-i spunem "X", va trebui sa respecte cu rigurozitate un traseu birocratic care implica parcurgerea a noua etape.
Asadar, mai intii si-ntii, "X" va stabili obiectivul – destinatie, capacitate, functiuni, amplasament. Apoi, va solicita consultanta de specialitate de la un atelier de proiectare, un arhitect specializat sau de la serviciile tehnice de specialitate ale consiliilor locale ori judetene. Urmeaza solicitarea certificatului de urbanism ce contine reglementarile privind regimul juridic, tehnic si economic al terenului si constructiilor ce se intentioneaza a se realiza. In acest moment, "X" va inspira adinc pentru a trece la etapa a patra, cea mai solicitanta din punct de vedere nervos, financiar si al timpului de asteptare: obtinerea avizelor si acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism. Traseul continua cu solicitarea autorizatiei de construire in baza unei documentatii complete si corect intocmite, in conformitate cu prevederile Legii nr.50/1991 si Ordinului MLPAT nr.91/1991.
Odata trecut de jumatatea drumului, "X" poate ataca etapa a sasea: elaborarea documentatiei de executie in conformitate cu reglementarile legale in vigoare. Si, pentru ca sint multe, enumeram doar Legea nr. 10/1995, privind calitatea in constructii, Legea nr. 125/1996 – completari la Legea nr. 50/1991, Ordonanta nr. 525/1996, Legea Protectiei Mediului nr. 137/1995. Si mai sint o gramada!
Ei, acum cetateanul "X" poate, in sfirsit, sa treaca la realizarea constructiei mult visate, insa tinind cont de conditiile impuse de autorizatia de construire. Ultimele doua etape mai prevad prelungirea autorizatiei de construire, in cazul nefinalizarii lucrarilor, cu 15 zile inaintea expirarii si regularizarea taxei de autorizare si inscrierea pe rol a constructiei la administratia financiara, in 15 zile de la finalizarea lucrarilor.
Avize si acorduri necesare obtinerii autorizatiei de construire
Daca expunerea, in mare, a celor noua etape nu v-a impresionat prea mult, cu siguranta prezentarea celor 16 avize necesare obtinerii autorizatiei de construire va va smulge un murmur de admiratie (in sens peiorativ) vizavi de cit de chitibusar este statul roman in materie de birocratie.
Sa le enumeram deci, incepind cu un prim calup de avize intitulat "retele edilitare". La acest capitol intra: aviz retele apa-canal (emis de Aptercol) – 147.000 lei, aviz retele electrice (Conel) – 112.600 lei pentru persoane juridice (pj) si 93.000 lei pentru persoane fizice (pf), aviz retele telefonice (Romtelecom) – 50.000 lei (pf) si 175.000 lei (pj), aviz retele gaze (Romgaz).
Calupul doi cuprinde alte 12 avize. Incepem cu avizul sanitar. El poate fi obtinut de la Directia de Sanatate Publica, contra unei taxe intre 100-200.000 lei, in functie de specificul unitatii. Mai departe, de la Agentia de Protectie a Mediului se elibereaza acordul de mediu. Grupul Judetean de Pompieri "Dunarea" elibereaza avizul PSI, Muzeul de Istorie – aviz monumente istorice. Alte avize trebuie obtinute de la Inspectoratul Judetean de Politie – Serviciul Circulatie, Agentia "Apele Romane" Buzau, SC "Drumuri si Poduri" si de la Directia "Drumuri Nationale" Constanta, care percepe o taxa intr 200-300.000 lei.
Au mai ramas patru avize. Unul este eliberat de IJCLPUAT Braila pentru luarea in evidenta. Taxa perceputa reprezinta 0,7% din valoarea de investitie, iar pentru locuinte si anexe gospodaresti in judet – 10.000 lei. Statul Major Judetean de Protectie Civila elibereaza si el un aviz in conformitate cu Hotarirea nr. 7/1999 a Consiliului Judetean. Avizul denumit "ridicare topografica" se obtine de la un proiectant specializat. Ridicarea topografica poate fi pusa la dispozitia solicitantului de catre Consiliul Judetean sau Consiliul Local. In sfirsit, tot de la un proiectant specializat mai trebuie obtinut un aviz geotehnic. Gata! Daca ati rezistat traseului, va puteti apuca de construit. (Mircea CIUCASU)

Comentarii