Britanicul care a dat Google pe Iasi

sâmbătă, 17 martie 2012, 14:09
4 MIN
 Britanicul care a dat Google pe Iasi

In timp ce studentii romani pleaca pentru a studia in alte tari, un absolvent de Oxford a decis sa vina in Iasi pentru a se alatura pentru doi ani si jumatate unei echipe de cercetatori. El activeaza in cadrul Laboratorului de Metode Formale din cadrul Institutului de Informatica Teoretica al Academiei Romane. Britanicul  Ross Horne are licenta si masterul in Computer Science, obtinute la Universitatea Oxford, cu calificativul „first class honours" si cu premiul „Data Connection Project" pentru cel mai bun proiect al anului. Acesta isi desfasoara acum activitatea sub indrumarea profesorului Gabriel Ciobanu.

„Toti romanii sint buni la matematica"

Ross Horne a ales sa lucreze in acest grup in detrimentrul altor oferte, precum cea de la Google, fiind convins de nivelul inalt al scolii de informatica teoretica unde isi desfasoara activitatea. El are incheiat un contract pentru doi ani si jumatate, timp in care isi va desfasura activitatea ca si cercetator postdoctoral in cadrul unui proiect de cercetare. „Oferta de a veni in Romania a fost o oportunitate, care cred ca a sosit la timpul potrivit, in timp ce oferta de la Google este posibil sa o am si alta data, mai ales dupa o activitate de cercetare aprofundata", a specificat Ross Horne. Este nascut in Kelso, partea de sud a Scotiei si are 29 de ani. Tinarul a auzit de Iasi, de modul temeinic in care sint pregatititi studentii  romanii aflati la studii la Oxford si de calitatea unor cercetatori ieseni din domeniul matematicii si informaticii cu vizibilitate internationala foarte buna de la romani. „Toti romanii sint buni la matematica datorita antrenamentului pe care l-au dobindit de la scolile din Romania. Aici sint intr-o echipa mica, dar fiecare membru e foarte priceput in ceea ce face, producind o multime de idei ce faciliteaza excelenta in cercetare", a precizat Ross Horne.

„Orasul are un pic de industrie, un pic de cultura"

Pe durata celor doi ani cit  va lucra In Iasi, scopul principal al britanicului este sa produca cit mai multe idei noi si lucrari vizibile in domeniile in care lucreaza grupul in care a venit. Interesul este in algebrele de procese, in semantica operationala si denotationala, in formalisme inspirate de biologie. Unul dintre motivele sosirii sale aici a fost si faptul ca cel care coordoneaza activitatea este profesorul Ciobanu, recunoscut international. „Venirea unui tinar ca Ross arata modul cum sintem vazuti in afara, credibilitatea pe care o oferta invatamintul romanesc. Ross a venit in Iasi unde a auzit de un mediu academic bun si de echipa noastra, de nivelul deosebit al lucrarilor pe care le publicam. Sper sa mai fie intimplari de acest fel", a specificat coordonatorul sau, prof.univ. Gabriel Ciobanu. Tinarul este prezent de aproximativ o luna in Iasi, iar din punctul de vedere al atmosferei orasului acesta spune ca a gasit Iasul exact cum se astepta. „Orasul are un pic de industrie, un pic de cultura, oamenii sint prietenosi, mincarea este buna. Mi-a placut in mod deosebit brinza si vinul", spune Ross. Unul dintre motivele pentru care a ales sa lucreze pe un salariu mai mic decit ar fi primit in alta parte este acela ca a fost tentat sa lucreze cu oameni deosebiti din Romania si din Europa de Est, aici existind multe avantaje deoarece cercetarea ii permite sa-si exprime propriile idei. De asemenea, faptul ca face parte din echipa de la Institutul de Informatica Teoretica ii ofera posibilitatea de a lucra cu persoane bine pregatite in domeniu. Partea materiala este suficienta pentru a se descurca aici, afirma Ross, care mai spune ca are un venit suficient cit sa se intretina decent. El nu a vrut sa precizeze care este cuantumul veniturilor sale.

Vrea sa descopere muzica populara

Pentru Ross Horne, Iasul mai prezinta un atu: este aproape de podgoriile de vin, acesta fiind una dintre pasiunile sale. Venirea in Romania a reprezentat si schimbarea mediului de munca, posiblitatea de a experimenta munca in echipa cu alti oameni care au aceleasi idei ca el. „Acest tip de cercetare imi ofera posibilitatea de a descoperi noi inceputuri. Si alte tari au o cercetare dezvoltata, dar in momentul acesta venirea in Romania reprezinta venirea intr-un loc ce are un viitor", a spus tinarul cercetator. De asemenea, in cei doi ani pe care ii va petrece aici, Ross Horne isi doreste sa descopere muzica populara din Transilvania, deoarece a folosit influente ale acesteia in timpul adolescentei cind facea parte din componenta unei formatii ce imbina stilurile muzicale scotiene cu cele din Europa de Est. Printre scopurile pe care vrea sa le atinga in aceasta perioada se numara vizitarea Deltei Dunarii, Sibiul, Muntii Carpati, sa exploreze satele romanesti si cele din Republica Moldova. Fiind de prea putin timp in Iasi, deocamdata britanicul nu a putut vizita nimic, insa s-a aratat interesat pentru obiectivele turistice iesene.

Comentarii