Campania pentru Primarie, greseala cu greseala

marți, 17 iunie 2008, 00:04
5 MIN
 Campania pentru Primarie, greseala cu greseala

Cu aproximativ o jumatate de an in urma, la Universitatea "Al. I. Cuza" se faceau deja pronosticuri cu privire la cine va ocupa birourile de viceprimari si directori de la Primarie. Cistigarea alegerilor de catre Dumitru Oprea, reputat pentru abilitatea de a cistiga bataliile din lumea academica, nu parea deloc o problema. Cu toate acestea, contracandidatul sau Gheorghe Nichita va ramine la Palatul Roznovanu, in ciuda popularitatii in scadere si a esecurilor din primul sau mandat. Campania electorala a transat batalia dintre cei doi in favoarea lui Nichita. Marius Ursache, fondator si director de creatie al firmei "Grapefruit" care creeaza branduri ale clientilor din intreaga lume (printre care Siveco, Antibiotice, Kober, The Cayenne Group) analizeaza campania electorala pentru Primaria Iasului, strategiile, greselile si spune cum ar fi putut fi acestea evitate.

 

Situatia de la care cei doi candidati au inceput confruntarea nu era favorabila primarului Gheorghe Nichita. El pornea la batalie cu imaginea afectata de patru ani de mandat, de proiecte nefinalizate si probleme nerezolvate. „Ruperea de aripa conservatoare a PSD reprezentata de senatorul Solcanu i-a adus un potential politic pe care, din pacate, n-a reusit sa-l capitalizeze. La fel si succesul Poli Iasi, care a aparut mai mult ca o ambitie personala decit ca o grija pentru oras", arata Marius Ursache.

De cealalta parte, Dumitru Oprea, avea „in spate succesul numit Universitatea Alexandru I. Cuza, unde a demonstrat ca educatia este nu doar un punct forte in imaginea orasului, ci si comercial", dar pornea la lupta lipsit total de experienta politica si de notorietate.

Cei doi incepeau campania pentru Primarie in contextul neincrederii populatiei in clasa politica si al cresterii numarului mare de nehotariti. „Insa acesti nehotariti au fost marea miza in batalia pentru Primarie", puncteaza Marius Ursache, iar strategiile electorale ar fi fost de asteptat sa se raporteze la acestia, in sensul de a-i convinge sa voteze.

Strategii incoerente

Dar putem vorbi de strategii de campanie, adica de o viziune coerenta si de un ansamblu inchegat de tactici si actiuni in cazul celor doi candidati? „Cel putin privit din afara, viziunea a lipsit cu desavarsire. As spune ca e o meteahna a clasei politice, si ar fi scuzabil, insa vina cade si asupra consultantilor. E foarte riscant intr-o batalie de asemenea proportii sa te lasi batut de vint, sa improvizezi amatoriceste", a spus Ursache, care considera ca sloganul lui Gheorghe Nichita care spunea ca mai are nevoie de timp "pentru 12 lucruri la fel de vagi" a sunat de fapt ca o scuza.

Totusi, marele merit al lui Nichita, in opinia expertului de la Grapefruit, a fost acela ca s-a concentrat pe votantii pe care stia sigur ca ii are, adica pe cei din Dacia si Alexandru. De asemenea, asocierea cu Constantin Simirad a fost un alt punct forte al campaniei sale.

"Dlui Oprea i-a lipsit strategia complet. Toata campania domniei sale a fost un sir de reactii la contracandidati. Mesajul central, «Deschide Iasul» a fost foarte vag si departe de a fi convingator pentru categoria de nehotariti. Integrarea europeana e unul dintre cele mai de jos lucruri pe agenda zilnica a unui cetatean, mult sub strazi, fotbal, taxe locale, circ si piine. Domnul Oprea a batut aproape degeaba cartierele Dacia si Alexandru, incercind sa convinga votantii domnului Nichita. Ar fi fost mai bine daca s-ar fi concentrat pe mesaje relevante", crede Marius Ursache, adaugind ca asocierea cu Dan Cirlan, „eternul perdant al campaniilor din ultimii 15 ani" a fost „o greseala fantastica". Daca asocierea cu Irina Schrotter a fost o perioada in avantajul lui Oprea, anuntul facut ca o va lua city manager „i-a indepartat o parte dintre votanti", e de parere directorul Grapefruit.

Nichita nu ar fi facut fata unui candidat bine pregatit

Marius Ursache catalogheaza comunicarea lui Oprea si Nichita „submediocra" la nivel vizual, punctind pe de alta parte „lovitura sub centura" reprezentata de caricaturile denigrante lansate de PSD. Cit priveste discursurile, daca Nichita le-a evitat abil, dat fiind ca acestea ar fi constituit prilejuri de atac din partea adversarului, Dumitru Oprea „a dezamagit foarte mult. Votantii sai convinsi au fost socati de atitudinea acestuia in talk-show-ul in care l-a facut «haimana» pe Dl. Adomnitei, de promisiunile de autostrazi subterane cu opt benzi (mie personal mi-au adus aminte de vaporasele pe Bahlui promise de Dl. Carlan in campania trecuta)".

Care sint, asadar greselile majore ale celor doi? Lipsa unor mesaje relevante pentru alegatori este o eroare mare a ambilor candidati, spune Marius Ursache. In cazul lui Gheorghe Nichita, expertul mai enumera „atitudinea defensiva, cu care nu ar fi facut fata unui candidat mai bine pregatit ca Dumitru Oprea, neasumarea unor esecuri din perioada anterioara si a unor promisiuni". La Dumitru Oprea, marile greseli au fost „limbajul trivial, incompatibil cu imaginea de intelectual", asocierea cu Cirlan, promisiunea facuta Irinei Schrotter si concentrarea pe convertirea alegatorilor lui Nichita, in loc sa vineze nehotaritii prin argumente diferite de cele ale candidatului PSD.

"As fi demonstrat toate greselile lui Nichita, as fi profitat de toate nerealizarile"

Intrebat ce ar fi facut el daca s-ar fi implicat in campanie, Marius Ursache declara ca mai intii ar fi incercat sa afle ce vor alegatorii, cu adevarat. "Nu m-as baza in nici un caz doar pe o strategie in care fiecare miscare sa fie doar o reactie la ce face contracandidatul. Nu m-as bate pe terenul lui, cu armele lui, ci as incerca sa ofer o alternativa diferita, nu la fel", a spus acesta.

Concret, pe Gheorghe Nichita l-ar fi sfatuit sa isi asume o parte din esecuri, ceea ce i-ar fi putut aduce chiar un val de simpatie publica, mai ales daca ar fi venit si cu solutii concrete. "Pe Dumitru Oprea l-as fi sfatuit sa se bazeze mai putin pe crearea de notorietate, cit pe o victorie prin votul impotriva adversarului. M-as fi comportat asa cum se asteapta cei care l-ar fi votat, adica integru, demonstrind ca sint un mult mai bun manager decit dl. Nichita. As fi demonstrat toate greselile acestuia, as fi profitat de toate nerealizarile, oferind o solutie clara, simpla si la obiect, nu fantezii de genul autostrazilor subterane", a conchis Marius Ursache.

Pentru mai multe amanunte, vizitati blogul Emiliei Chiscop.

Comentarii