Casa de Habsburg va primi o parte din domeniul de la Poieni

luni, 30 iulie 2007, 23:32
4 MIN
 Casa de Habsburg va primi o parte din domeniul de la Poieni
Anul trecut, Dominic Habsburg-Lothringen si sora sa Maria Magdalena Holzhausen au fost primiti cu piine si sare la Bran

Plenul Consiliului Judetean (CJ) a impartit ieri timp de aproape trei ore retrocedari de teren si fonduri pentru diverse investitii. Consilierii prezenti au aprobat in unanimitate retrocedarea a 4,2 ha de teren in Schitu Duca mostenitorilor Castelului Bran. Astfel, o parte din averea Principesei Ileana a Romaniei va reveni celor trei petenti, Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer. Totodata, plenul CJ a reluat discutiile privind privatizarea RAJAC si a SC Lucrari Drumuri si Poduri SA, aflate in subordinea consiliului. De asemenea, plenul CJ a aprobat 100.000 de lei pentru dotarea Sectiei VI Politie cu mobilier, dar si 50 de lei pentru proiectul „Salut, vecine!“, derulat in mai multe cartiere ale Iasului.

Un conac retrocedat

Urmasii Casei Regale au solicitat de la CJ „teren cu constructii si utilaje necesare exploatarii domeniului Poieni, respectiv 332,83 ha padure si pasune, un conac cu noua incaperi, doua bai si bucatarie, locuinta administratorului, grajduri, sopron, gater si instalatii aferente“. Potrivit proiectului de hotarire, doar 4,2 ha de teren fac parte din domeniul public al judetului Iasi, aflindu-se in proprietatea CJ si in administrarea Directiei de Asistenta Sociala. In acest moment, la Poieni functioneaza un centru de zi pentru copiii din comuna Schitu Duca din familiile defavorizate. „Legea 10/2001 impune ca imobilul retrocedat sa-si mentina timp de cinci ani actuala destinatie. Vom mentine functionarea centrului de zi de la Poieni in urmatoarea perioada“, a precizat Florin Ion, seful DAS.
Se cauta un nume pentru societatea de apa-canal
Printre cele 23 de puncte de pe ordinea de zi, consilierii au analizat mai multe proiecte care faceau referire la viitoarea privatizare a RAJAC. Astfel, unul dintre documentele votate de consilieri in unanimitate a vizat trecerea din domeniul public in domeniul privat a 1,2 ha de teren pe care se afla sediul regiei si cladirile anexe. Totodata, consilierii au votat si un raport de evaluare a patrimoniului RAJAC. Valoarea rezultata din evaluare este de 89.897.512 de lei. Mai mult, sefii RAJAC au si inceput sa caute o denumire pentru viitoarea societate comerciala care va lua fiinta pina la sfirsitul acestui an. „Noi ne-am gindit sa o numim «companie» sau sa gasim o denumire care sa cuprinda «mold». Oricum, noua denumire a societatii tot de plen va fi stabilita“, a precizat Ion Toma, directorul RAJAC.
De asemenea, s-au reluat discutiile privind continuarea procesului de privatizare a SC LDP SA. Consilierii au analizat un document prin care s-a solicitat plenului sa aprobe sustinerea participarii asociatiilor de salariati la privatizarea societatii. „Discutam despre privatizarea societatii de aproape patru ani. Procesul continua, iar aceasta decizie de sustinere a salariatilor sa participe la privatizare este o alta etapa. Este un mesaj transmis catre SC LDP SA ca sintem inca in proces de privatizare“, a precizat consilierul PSD Gabriel Surdu. Conducerea SC LDP SA a anuntat ca plenul CJ va decide cind se va finaliza procesul de privatizare. „Patronul, reprezentat de cei 37 de consilieri, va decide soarta societatii“, a spus Liviu Tomulesei, directorul SC LDP SA.

Doua variante de pista entru Aeroport

Consilierii au aprobat studiul de fezabilitate la proiectul de modernizare a Aeroportului International Iasi. „Au fost votate ambele variate de pista, si cea rigida, si cea elastica. Pina in prezent, in Romania nu este omologata pista elastica. Daca pina la demararea lucrarilor nu va fi omologata aceasta varianta, vom merge pe varianta pistei rigide. Din 2005 insa, in toata Europa se construiesc piste elastice care sint mult mai avantajoase. Numai Romania a ramas in urma“, a spus presedintele CJ, Lucian Flaiser. A fost votat si un proiect de hotarire cu doar un vot impotriva, legat de prezervarea terenurilor pe care urmeaza sa fie amplasat Aeroportul. „Mai clar, noi ne luam, prin acest proiect de hotarire, o masura impotriva matrapazlicurilor din domeniul afacerilor cu terenuri“, a caracterizat hotarirea Surdu. Concret, prin acest proiect s-a solicitat primariilor care au teren pe viitorul amplasament al Aeroportului sa nu puna in posesie proprietari care detin terenuri in zona pe care se vor realiza lucrari de modernizare. „La inceput, cind am cerut date despre situatia terenurilor, ni s-a spus ca nu exista cereri de reconstituire a dreptului de proprietate in acele zone. Acum au inceput sa apara. Am facut acest proiect de hotarire pentru ca nu vrem sa ne trezim cu o suta de proprietari pe terenurile de la Aeroport“, a precizat vicepresedintele CJ, Lucian Profir. Singurul vot impotriva acestui proiect de hotarire a fost cel al consilierului PD, avocata Nelly Pascal. „Este ilegal sa oprim emiterea titulurilor de proprietate sau sa intervenim in aplicarea prevederilor legii 247/2005“, a spus Pascal. Aceasta a mai mentionat ca daca vor exista hotariri judecatoresti de punere in posesie pe acele terenuri, proprietarii vor fi despagubiti conform legii, iar proiectul de modernizare nu poate fi pus in pericol. Potrivit datelor prezentate de CJ, investitia totala ar ajunge la 120 de milioane de euro si ar urma sa fie finalizata in trei ani.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii