Catedre date pe sub mina in centrul Iasului

vineri, 22 septembrie 2006, 00:25
5 MIN
 Catedre date pe sub mina in centrul Iasului

Posturi dosite pe banda la un liceu din centrul Iasului. In timp ce tinerii pling la usa Inspectoratului pentru un post in oras, fiind in schimb trimisi la tara, la „Vasile Alecsandri“ posturi foarte tentante nu se afla de ani de zile pe nici o lista „la vedere“. Sint tinute in rezerva si date in mod nelegal fostilor profesori ai liceului, iesiti la pensie. Daca scoala le-ar fi declarat vacante la ISJ, acum, pe aceste posturi s-ar fi aflat cel mai probabil profesori tineri. Insa orele pe care le detin acum profesorii pensionari nu s-au aflat pe nici o lista a concursurilor din acest an. De altfel, fosta directoare a liceului, Ecaterina Ciobanu, cea care ar fi trebuit sa comunice posturile Inspectoratului, este si ea pensionara cu catedra „rezervata“. In mod incredibil, inspectorii de personal spun ca habar nu au avut de ilegalitatile de la „Alecsandri“, cu toate ca inspectorul general adjunct, Nelu Tudorache, cel care coordoneaza miscarile de personal din tot judetul, este profesorul scolii.
Din 50 de profesori, 10 sint pensionari

Record la „Alecsandri“. Din cele aproape 50 de cadre didactice incadrate aici, 10 au atins virsta retragerii din activitate. Potrivit legii, profesorii pensionati au tot dreptul sa ramina la catedra, insa dupa reguli clare. Conform Statutului cadrelor didactice, acestea ar avea doua posibilitati: prelungirea activitatii cu acordul ISJ, dar nu mai mult de trei ani de zile, sau pensionarea si apoi angajarea in regim de cumul sau plata cu ora, insa potrivit Metodologiei de miscare a personalului didactic numai daca orele nu se ocupa la pretransfer, titularizare sau suplinire. La Liceul „Alecsandri“, nici una dintre cele doua reguli nu a fost respectata in cazul a 9 profesori, doar un cadru didactic pensionabil beneficiind de prelungire de la ISJ, si anume profesoara de franceza Doina Capitanescu. Astfel, noua dintre posturile sau grupurile de ore ocupate acum de pensionari nu s-au aflat pe lista nici unui concurs. „Daca e asa, este grav“, spune Mirela Tibu, inspector de personal. „Totul se aranjeaza la ISJ“, o contrazice insa pe inspectoare o profesoara de la „Alecsandri“. Sa luam ca exemplu catedra de fizica. Aici, profesoara Violeta Cozma, fosta directoare a liceului, a implinit virsta pensionarii in urma cu sase ani. In acest moment, este pensionara, avind si 10 ore platite in cumul la „Alecsandri“. Tot la catedra de fizica preda 14 ore si Ecaterina Ciobanu, care tocmai si-a incheiat mandatul de director al liceului, a iesit la pensie si s-a ocupat de intreaga vacantare a posturilor pentru acest an scolar. Cu alte cuvinte, este cea care a girat „repartitia“ pe posturi a actualilor pensionari din liceu.
Dupa cum ne-au relatat mai multi profesori de la „Alecsandri“, in timp ce Cozma si Ciobanu au primit norme consistente la fizica, o titulara a liceului de la aceeasi disciplina, Doina Partenie, a fost detasata cu o parte din ore la Seminarul Teologic pentru a i se putea completa norma.
„Sint valorosi si de aceea au ramas in continuare in scoala“
De peste patru ani de la pensionare predau la „Alecsandri“ si profesoara Maria Birliba, la limba engleza, si Josefine Stanciu, la germana, cite noua ore. Potrivit colegilor, Doina Oana a iesit la pensie in urma cu patru ani, dar preda istoria, tot cu jumatate de norma. Un alt exemplu este catedra de romana unde, potrivit profesorilor de aici, predau acum trei profesori pensionari: Angelica Spiru (noua ore), Rodica Cricler (12 ore) si Livia Ciuperca, in al doilea an de la pensionare, cu jumatate de norma. Tot o jumatate de norma are si fosta inspectoare de franceza, Iuliana Dobos, care a atins virsta pensionarii in urma cu doi ani. Dupa cum povestesc profesorii din liceu, la „Alecsandri“ inclusiv secretara Elisabeta Chichirau a implinit virsta pensionarii, acum doi ani, dar isi continua activitatea. „Acesti oameni sint valorosi si de aceea au ramas in continuare la catedra si in scoala. Cu totii se implica in formarea celor tineri“, spune Angela Sava, directoarea liceului din aceasta toamna. Fosta directoare, Ecaterina Ciobanu, recunoaste ca nu a vacantat posturile, dar spune ca nu a comis nici o neregula. Initial, orele libere au fost pastrate spre a fi repartizate titularilor ca ore suplimentare. „Titularii nu au vrut aceste ore, asa ca s-au impartit pensionarilor, la nivelul catedrelor. De ce sa fie date la suplinitori, si nu fostilor profesori ai scolii?“, spune Ecaterina Ciobanu.
„ISJ nu a avizat nimic“
In fata situatiei de la „Alecsandri“, inspectorii de personal au dat in bilbiiala. „Nu pot sa cred totusi ca s-a intimplat ca posturile sa nu fie scoase la concurs si predau pensionari. Intii au prioritate titularii si suplinitorii calificati“, explica Mirela Tibu, convinsa fiind ca este o greseala si ca posturile este posibil sa fi aparut chiar de curind, in urma unor concedii medicale sau de maternitate. „Trebuie sa vedem care este statutul acestor ore. Poate nu le-a ocupat nimeni, si atunci scoala a distribuit pensionari. Noi nu am avizat nimic“, a incercat sa explice inspectoarea. Chiar si asa, este insa greu de crezut ca nici un absolvent de facultate nu s-a aratat interesat sa predea la un liceu precum „Alecsandri“, pe catedre de romana, fizica, engleza, franceza si istorie. Aceasta in conditiile in care tinerii numai nu pling la usile ISJ pentru un post in oras. „Modul cum s-au impartit aceste posturi arata practic ca o catedra la o scoala de centru, din oras, este inaccesbila unui cadru didactic fara influenta, mai ales tinar fiind“, a spus nemultumita o profesoara, care nu a dorit sa-si divulge identitatea. „ISJ va analiza situatia particulara a acestei scoli si, daca va fi cazul, vom lua masuri“, a mai spus Mirela Tibu. Situatia pensionabililor nu este insa tolerata de Ministerul Educatiei. Intr-o sedinta recenta cu inspectorii scolari generali, ministrul Mihail Hardau a avertizat inspectoratele scolare „sa solutioneze in interiorul legii problema incadrarii pensionarilor“. „Faceti loc tinerilor si concurentei adevarate in scoli“, a precizat ministrul Mihail Hardau, dupa cum se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului. „Trebuie sa va hotariti daca apartineti acestui sistem. Cine nu stie ce are de facut pleaca si va lasa pe altii sa faca treaba“, i-a avertizat Mihail Hardau la aceeasi sedinta pe inspectori, in cazul ca vor fi prinsi cu nereguli. Nici sefa ISJ, Camelia Gavrila, nici adjunctul Nelu Tudorache nu au putut fi contactati in aceasta problema, ei fiind plecati din tara.

Comentarii